Woonverzekering

Opstalverzekering monument

Welke verzekeringen moet ik afsluiten voor een monument?

Als je de eigenaar bent van een pand dat is aangewezen als een monument, is het net als bij een ander gebouw of woning verstandig een opstalverzekering af te sluiten. Sommige hypotheekverstrekkers stellen dit zelfs verplicht. Een opstalverzekering dekt de schade aan een gebouw als gevolg van bijvoorbeeld brand, bliksem of storm. Bij een monument zijn er echter een paar belangrijke aandachtspunten voor de opstalverzekering, zoals hogere herstelkosten en een afwijkende herbouwwaarde.

  • Hogere herstelkosten
    Bij schade aan een monument krijg je vaak te maken met hoge herstelkosten. Bij schade aan een woning wordt het oude, beschadigde materiaal vervangen door nieuw materiaal. Dit kan bij een monument niet altijd, omdat het historische of architectonische karakter bewaard moet blijven. Hierdoor kunnen de kosten voor herstel of restauratie behoorlijk oplopen. Kies je voor een reguliere opstalverzekering dan kan de premie voor het verzekeren van je monument hierdoor behoorlijk oplopen.

Tip! Zorg bij het afsluiten van een opstalverzekering voor een monument dat de verzekeraar in de polis opneemt dat wanneer de herstelkosten hoger uitpakken als gevolg van de monumentale status van het pand, dit gewoon verzekerd is.

  • Herbouwwaarde monument
    Om te bepalen voor welk bedrag een gebouw verzekerd moet worden, hanteren verzekeraars voor een opstalverzekering de herbouwwaarde. Dit is het bedrag dat nodig is om het verzekerde gebouw vanaf de grond opnieuw op te bouwen. Bij een reguliere woning maken verzekeraars gebruik van een herbouwwaardemeter om deze waarde vast te stellen. Dit instrument is voor het bepalen van de herbouwwaarde van een monument vaak niet geschikt. Bij een monument is meestal een taxatierapport van een gespecialiseerd bureau of een inspectie door een specialist nodig.

Monument verzekeren

Een monument verzekeren vraagt om maatwerk. Juist omdat geen één monumentaal pand hetzelfde is. Wil je een monument verzekeren, dan is het dus verstandig om contact op te nemen met een verzekeraar of tussenpersoon. Zij kunnen je helpen een opstal- of woonverzekering te vinden of een polis op te stellen die goed aansluit op jouw situatie.

Rijksmonument verzekeren bij restauratie

Moet het monument waarvan jij eigenaar bent worden gerestaureerd? Dan wordt dit niet verzekerd door je opstalverzekering. Je kunt voor de restauratieperiode een speciale CAR-verzekering afsluiten. CAR staat voor Construction All Risk. Deze verzekering biedt dekking tegen schade die tijdens een verbouwing wordt aangericht. Het gaat hierbij zowel om schade aan het eigen pand als schade aan bijvoorbeeld de woning van de buren.

Laat je de verbouwing uitvoeren door een aannemer? Controleer dan of deze een CAR-verzekering heeft afgesloten. In dat geval hoef jij dit niet te regelen. Heeft de aannemer geen CAR-verzekering of ga je de verbouwing zelf uitvoeren dan is het verstandig een degelijke verzekering zelf af te sluiten.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod woonverzekeringen. Zo vind je makkelijk de best passende woonverzekering tegen de laagste premie. Woonverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten
;