Woonverzekering

Woonverzekering niet betaald

Wat zijn de gevolgen als ik mijn woonverzekering niet betaal?

Als je een keer bent vergeten om de premie voor je woonverzekering te betalen of je banksaldo niet toereikend was op het moment dat de premie is afgeschreven, is er meestal nog niets aan de hand. De verzekeraar stuurt je dan een betalingsherinnering. Deze dien je binnen dertig dagen te betalen.

Betaal je de herinnering niet binnen dertig dagen, dan kan de verzekeraar incassokosten in rekening gaan brengen. Je krijgt dan een aanmaning van je verzekeraar voor de betreffende factuur inclusief incassokosten.

Tip! Kun je de premie van je verzekering niet betalen? Neem dan in elk geval zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar of tussenpersoon. In sommige gevallen kun je een betalingsregeling treffen. 

Verzekering niet betaald – gevolgen dekking

Behalve dat je met incassokosten te maken krijgt als je de eerste herinnering niet binnen dertig dagen betaalt, kan een verzekeraar ook besluiten de dekking van je verzekering te schorsen. Je bent dan niet meer verzekerd. Als je in deze periode te maken krijgt met schade, krijg je van je verzekeraar dus ook niets vergoed. Besluit de verzekeraar de dekking op te zeggen, dan krijg je hiervan schriftelijk bericht. Zodra je de openstaande premie(s) alsnog betaald kan de dekking weer worden hersteld.

Als de dekking is geschorst, ontvang je alsnog een aanmaning voor de openstaande premie. Deze moet je meestal binnen veertien dagen betalen. Doe je dat niet, dan kan de verzekeraar zelfs besluiten de verzekering op te zeggen. Je wordt dan met terugwerkende kracht geroyeerd.

Ben je geroyeerd, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor toekomstige verzekeringen die je wilt afsluiten. Als je verzekering wordt geroyeerd, wordt hiervan melding gemaakt in het register van het Centraal Informatie Systeem. (CIS). Dit register wordt door verzekeraars gecontroleerd als je een aanvraag doet voor een verzekering. Met een CIS-registratie wegens wanbetaling, is het vaak moeilijker om een nieuwe verzekering af te sluiten.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod woonverzekeringen. Zo vind je makkelijk de best passende woonverzekering tegen de laagste premie. Woonverzekering vergelijken