Contact

Schade huis verzekering

Wat dekt je verzekering bij schade in of aan je huis?

Schade in of aan je huis claim je bij je woonverzekering. Maar welke schades dekt de woonverzekering wel en niet? In dit artikel lees je precies wat je woonverzekering wel en niet vergoedt bij schade. Ook geven we je enkele handige tips waarmee je schade in of aan je woning beperkt of zelfs voorkomt.

Welke verzekering bij schade aan huis?

Je inboedelverzekering vergoedt schades aan de losse spullen die in je woning staan. Denk bijvoorbeeld aan je meubels, televisie, laptop of andere elektronica. Schades aan je woning zelf, eventuele bijgebouwen en alles dat aan je woning vastzit, claim je bij je opstalverzekering. Een woonverzekering is een combinatie van een inboedel- en een opstalverzekering ineen. Zowel schade aan je spullen als aan je woning zelf claim je dus bij je woonverzekering.

Voorbeeld: Er wordt ingebroken in je huis. Je televisie, smartphone en laptop worden gestolen. Daarnaast is je voordeur geforceerd. Van het slot is niets meer over. Je inboedelverzekering vergoedt je televisie, smartphone en laptop. Je opstalverzekering dekt de schade aan je voordeur en het slot. Heb je een woonverzekering? Dan claim je alle schades in één keer bij dezelfde verzekeraar.

Tip! Heb jij nog steeds een losse inboedel- en opstalverzekering? Een woonverzekering is niet alleen een stuk handiger, maar vaak ook goedkoper. Ga verzekeringen vergelijken op Geld.nl en vind direct de goedkoopste woonverzekering met de juiste dekking voor jouw situatie. Zo is alles goed geregeld als je schade in of aan je huis hebt.

Schade aan huis, wat dekt de verzekering?

Je woonverzekering dekt de volgende schades aan je woning en eventuele bijgebouwen zoals je schuur, kelderbox of garage:

 • Brand of ontploffing in je woning.
 • Zeng-, schroei- en smeltschade.
 • Blikseminslag.
 • Schade door storm (minimaal windkracht 7). Denk bijvoorbeeld aan een boom die omvalt op het dak van je huis.
 • Schade door diefstal, inbraak of een poging daartoe.
 • Waterschade door bijvoorbeeld kapotte leidingen of een lek aquarium.
 • Schade door luchtverkeer, aanvaring of aanrijding.
 • Vandalisme.
 • Schades aan de spullen in je woning. Bijvoorbeeld door inbraak, brand of water- of stormschade.

Wat dekt de verzekering niet bij schade aan je huis?

Je verzekering dekt dus heel veel soorten schade aan je huis, maar er zijn uitzonderingen. De volgende schades aan je huis worden bijvoorbeeld niet vergoed door je woonverzekering:

 • Schades veroorzaakt door achterstallig onderhoud, roekeloosheid of langzaam inwerkende slijtage zoals roest of ouderdom. Denk bijvoorbeeld aan een verroeste leiding die springt, met lekkage als gevolg.
 • Schades door oorlog of natuurrampen, zoals een overstroming.
 • Schades die jij of gezinsleden opzettelijk veroorzaken. Schades die jijzelf of gezinsleden per ongeluk veroorzaken, worden alleen gedekt door een allrisk woonverzekering.

Schade aan huis claimen bij verzekering

Heb je schade aan je huis? Meld dit dan zo snel mogelijk bij je woonverzekeraar. We geven je enkele handige tips voor het claimen van schade aan je huis bij je verzekering:

 • Vul het schadeformulier van je verzekeraar in. Je downloadt dit schadeformulier vaak eenvoudig in de online omgeving van je verzekeraar. Ook kun je telefonisch een schadeformulier opvragen bij je verzekeraar.
 • Maak foto’s van de schade en stuur deze samen met het schadeformulier naar de verzekeraar. Zo kan de verzekeraar makkelijker beoordelen hoe groot de schade is.
 • Gooi niks weg en laat de schade niet repareren vóór de verzekeraar hiervoor toestemming heeft gegeven. Bij grote schades stuurt de verzekeraar vaak een schade expert langs. Deze beoordeelt de schade. Als je spullen weggooit of laat repareren, is de precieze schade niet meer vast te stellen.

Schade aan je huis beperken of voorkomen

Verzekeraars verwachten dat je zelf maatregelen neemt om schades in en aan je woning zoveel mogelijk te beperken. Met de volgende tips beperk of voorkom je schade aan je huis:

 • Sluit ramen en deuren van je woning altijd goed af. Met een BORG-certificaat of een Politiekeurmerk Veilig Wonen verklein je de kans op diefstal en inbraak. Ook krijg je hiermee vaak korting op je verzekering.
 • Zorg voor een goede brandblusser in huis. Hiermee beperk je schade bij een beginnende brand in je woning.
 • Laat apparaten, leidingen, je openhaard of CV-ketel op tijd onderhouden of repareren als ze kapot zijn.
 • Voorkom stormschade door je dak regelmatig te controleren op losliggende dakpannen. Houd bij storm of onweer ramen en deuren gesloten.
Vind de beste én goedkoopste woonverzekering voor jouw huis!Op Geld.nl vergelijk je woonverzekeringen van het meest complete aanbod verzekeraars in Nederland. Vergelijk en vind direct de goedkoopste woonverzekering met de beste dekking voor schades in en aan je huis.Woonverzekering vergelijken
;