Contact

Wat is een woonverzekering?

Wat is een woonverzekering?

Een woonverzekering is een combinatie van een inboedel- en een opstalverzekering. Hiermee verzeker je dus je woning én de spullen die erin staan. In dit artikel lees je precies wat je woonverzekering wel en niet vergoedt. Zo weet je precies waar je op moet letten als je een woonverzekering gaat afsluiten.

Wat valt onder woonhuisverzekering?

Een woonhuisverzekering is hetzelfde als een opstalverzekering. Hiermee verzeker je dus je woning en alles wat aan je woning vastzit, zoals bijvoorbeeld dakpannen en leidingen. Ook eventuele bijgebouwen zoals een schuur en garage zijn meeverzekerd.

Met een inboedelverzekering verzeker je alle losse spullen die in je woning staan. Denk aan je meubels en elektronische apparatuur, maar ook kunst en sieraden.

Met een gecombineerde woonverzekering verzeker je zowel je woning als de bezittingen die erin staan. Zo hoef je nooit na te denken over welke schade onder welke dekking valt.

Korting op je woonverzekering

Een woonverzekering is meestal goedkoper dan wanneer je een losse inboedel- en opstalverzekering afsluit. De meeste verzekeraars geven namelijk korting als je voor een gecombineerde woonverzekering kiest.

Tip! Sluit je een woonverzekering af via Geld.nl? Dan profiteer je bovendien van de laagste prijsgarantie voor je woonverzekering. Zo weet je zeker dat je nooit te veel betaalt!

Wat dekt de woonverzekering?

Een woonverzekering dekt de volgende schades aan je woning en spullen:

 • Schade door storm (minimaal windkracht 7), zoals een boom die op het dak van je woning valt.
 • Blikseminslag.
 • Brand of ontploffing.
 • Diefstal, inbraak of een poging daartoe.
 • Waterschade door bijvoorbeeld kapotte leidingen, hevige regelval, een lek aquarium of een verstopt riool.
 • Vandalisme.
 • Schade door luchtverkeer, aanvaring of aanrijding. Bijvoorbeeld als er een auto inrijdt op de gevel van je woning.
 • Zeng-, schroei- en smeltschade.

Let op! Schade door een ongelukje van jezelf of je gezinsleden is alleen verzekerd als je een all risk woonverzekering hebt.

Wat dekt de woonverzekering niet?

Deze schades vergoedt je woonverzekering niet:

 • Schades die opzettelijk zijn veroorzaakt door jou of je gezinsleden. Veroorzaak je per ongeluk schade bij iemand anders thuis? Zorg dan altijd voor een goede aansprakelijkheidsverzekering.
 • Schades door natuurrampen of oorlog.
 • Schades door roekeloosheid, slecht onderhoud of langzaam inwerkende slijtage, bijvoorbeeld het verzakken van je woning door een jarenlange te lage grondwaterstand.

Woonverzekering huurwoning

Woon je in een huurhuis? Dan is een woonverzekering niet nodig. De verhuurder van het pand regelt de opstalverzekering. Voor schade aan je spullen moet je natuurlijk nog wel een inboedelverzekering afsluiten.

Tip! Op zoek naar de goedkoopste inboedelverzekering met de beste dekking? Ga verzekeringen vergelijken op Geld.nl en vind direct de beste én voordeligste inboedelverzekering voor jouw huurwoning!

Woonverzekering voor appartement

Heb je een appartement gekocht? Een woonverzekering is dan meestal niet nodig. De Vereniging van Eigenaren (VvE) regelt meestal de opstalverzekering voor je appartement. Zorg wel voor een goede inboedelverzekering. Zo zijn je spullen bij schade, diefstal of brand goed verzekerd.

Op zoek naar de beste én voordeligste woonverzekering?Op Geld.nl vergelijk je woonverzekering van het meest uitgebreide aanbod van verzekeraars in Nederland. Zo vind je direct de goedkoopste woonverzekering die goed bij jouw situatie past.Woonverzekering vergelijken

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Amanda Bulthuis.

Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in woonverzekeringen en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je woonverzekering. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.

;