Woonverzekering

Waterschade verzekering

Wat dekt mijn verzekering bij waterschade?

Waterschade wordt onder bepaalde voorwaarden gedekt door je woonverzekering. In dit artikel lees je welke soorten waterschade worden gedekt door je verzekering en hoe je deze schades kunt claimen bij je verzekeraar.

Welke waterschade dekt je verzekering?

Globaal dekken inboedelverzekeringen en opstalverzekeringen drie soorten waterschade:

  • Schade ontstaan door neerslag
  • Schade ontstaan door indirecte neerslag
  • Schade veroorzaakt door leidingwater

Waterschade door neerslag

Neerslag wil in dit geval zeggen: regen, hagel, sneeuw en smeltwater. Als deze je woning binnen dringen zonder dat je dit kon voorkomen, wordt in principe gedekt door je verzekering. Het is hierbij dus van belang dat de schade onvoorzien is. Als je tijdens een heftige regenbui een raam open hebt laten staan en de regen naar binnen is gekomen, wordt de schade niet vergoed door de verzekering. Je had de schade immers kunnen voorkomen.

Sommige verzekeraars stellen bij schade door neerslag nog als aanvullende voorwaarde dat de neerslag door overlopen of lekkage van dakgoten, daken of bovengrondse afvoerpijpen de woning is binnengekomen.

Waterschade door indirecte neerslag

Neerslag kan ook indirect voor schade zorgen. Verzekeraars verstaan onder indirecte neerslag het overlopen van sloten, grachten en kades als gevolg van hevige neerslag. Als je een verzekering hebt met een extra uitgebreide dekking of een all risk verzekering is schade als gevolg van indirecte neerslag gedekt.

Schades als gevolg van overstroming van rivieren of een overstroming vanuit zee zijn altijd uitgesloten van de dekking bij je opstal- of inboedelverzekering. Ditzelfde geldt voor schades veroorzaakt door een dijkdoorbraak.

Waterschade door leidingwater

Ook schade ontstaan door leidingwater is in veel gevallen verzekerd via je opstal- of inboedelverzekering. Onder schade door leidingwater verstaan verzekeraars:

  • Schade door water uit de centrale verwarming, waterleiding of daarop aangesloten installaties.
  • Schade door het kapotvriezen van cv- of waterleidingbuizen

Ook hierbij is het van belang dat de schade onvoorzien is en je deze dus niet hebt kunnen voorkomen. Ga je bijvoorbeeld op vakantie in de winter en vriest de waterleiding stuk omdat je deze bent vergeten af te tappen, dan wordt de schade niet vergoed door de verzekering.

Waterschade claimen

Als je te maken krijgt met waterschade is het allereerst belangrijk dat je de benodigde maatregelen neemt om de schade zoveel mogelijk te beperken. Vervolgens dien je zo snel mogelijk contact op te nemen met je verzekeraar. Zij kunnen je vertellen wat je moet regelen.

Nadat je de schade hebt gemeld bij de verzekering, kun je deze claimen. Dat doe je door een schadeformulier inboedel of schadeformulier woning in te vullen. Deze kun je downloaden via de website van je verzekeraar of telefonisch opvragen.

Op het schadeformulier vul je enkele gegevens in over de schade en de omstandigheden waaronder deze is ontstaan. Eventueel kun je nog foto’s van de schade bijvoegen. Zo kan de verzekeraar de schade goed beoordelen en bepalen of je recht hebt op een vergoeding. Zodra de verzekeraar dit heef bepaald, krijg je hiervan bericht. Je krijgt dus altijd bericht, ook als de verzekeraar besluit dat je geen recht hebt op een schadeuitkering.

Besparen op je woonverzekering?Vergelijk nu het grootste aanbod woonverzekeringen op Geld.nl! Sluit eenvoudig online de verzekering met de laagste premie af en bespaar tot wel 350 euro per jaar! Woonverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten