Contact

Verzekering verhuurde woning


Hoe moet je een verhuurde woning verzekeren?


Verzekering verhuurde woning

Bezit je een woning die je verhuurt? Dan moet jij, als verhuurder, een opstalverzekering afsluiten voor het pand. Met een opstalverzekering verzeker je de woning tegen schades door brand, storm, inbraak en waterschade. Een opstalverzekering dekt schades aan de woning zelf en alles wat vastzit aan het huis. Denk aan het dak en de regenpijp, maar ook eventuele bijgebouwen zoals een schuur. In dit artikel lees je precies hoe een opstalverzekering werkt voor jou als verhuurder.

Voorwaarden verzekeren verhuurde woning

Sluit je een opstalverzekering af voor een verhuurde woning? Dan gelden er vaak andere voorwaarden dan wanneer je je eigen woonhuis verzekert. De verzekeraar loopt immers andere risico’s wanneer je de woning verhuurt. Let altijd goed op de volgende zaken als je een verhuurde woning verzekert.

  • Mag je de woning verhuren? Bij een reguliere opstalverzekering mag dit niet altijd, of maar voor een maximaal aantal dagen per jaar. Verhuur je de woning permanent? Dan heb je meestal een zakelijke opstalverzekering nodig.
  • Heb je een tijdje geen huurder? Geef dit door aan de verzekeraar. De dekking van je opstalverzekering is namelijk beperkter bij leegstand.
  • Aan wie mag je de woning verhuren? Sommige verzekeraars willen niet dat je het huis verhuurt aan expats of studenten.
  • Bij sommige verzekeraars zijn een aantal schadeoorzaken uitgesloten van dekking als je de woning verhuurt.

Tips bij verzekeren verhuurde woning

Zoals eerder aangegeven, lopen opstalverzekeraars vaak meer risico’s bij het verzekeren van een verhuurde woning. Dat geldt voor jou als verhuurder natuurlijk ook. We geven je graag een aantal tips om het verhuren van je woning zo veilig mogelijk te houden.

  • Maak goede afspraken met je huurders en leg deze vast.
  • We raden je aan een zakelijke rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Bij huurgeschillen ben je dan in elk geval goed verzekerd als jij of de verhuurder naar de rechter stapt. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering kun je helaas niet via Geld.nl afsluiten.

Verzekering verhuurder appartement

Verhuur je in één appartementencomplex één of meerdere appartementen? Dan kun je je meestal aansluiten bij de Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze sluit de opstalverzekering voor het hele complex af.

Inboedelverzekering verhuurde woning

In principe sluit jij als verhuurder de opstalverzekering voor de woning af en is de inboedelverzekering de verantwoordelijkheid van de huurder. Verhuur je de woning echter gemeubileerd? Dan kun je met een aparte inboedelverzekering voor de verhuurde woning veel schades aan de inboedel die in de verhuurde woning staat, vergoed krijgen. Let op: schades door diefstal en inbraak worden vaak alleen vergoed als er sporen zijn van braak. De verzekeraar dekt geen ongelukjes door nalatigheid van de huurder(s).

Tip! Een woonverzekering biedt de combinatie van een inboedel- en opstalverzekering ineen. Als je jouw woning gemeubileerd verhuurt, is een woonverzekering in sommige gevallen makkelijker én voordeliger.

Aansprakelijkheidsverzekering verhuurde woning

Stel je voor: je huurder struikelt op de trap door een loszittende traptrede. Jij, als verhuurder, bent bij gebreken aan de woning aansprakelijk voor de schade. Zorg daarom altijd voor een goede aansprakelijkheidsverzekering als je je woning verhuurt. De voorwaarden voor aansprakelijkheid verschillen per verzekeraar. Soms mag je bijvoorbeeld maar één kamer in je woning verhuren. Let dus goed op de voorwaarden van je aansprakelijkheidsverzekering voordat je deze afsluit.

Op zoek naar de juiste verzekering voor je eigen woning?Op Geld.nl vergelijk je verzekeringen van het grootste aanbod verzekeraars in Nederland. Zo vind je direct de goedkoopste verzekering met de allerbeste dekking voor je woning!Woonverzekering vergelijken >>
;