Contact

"Vergelijk de woonverzekeringen in Nederland en bespaar tot € 350."

Eef van Opdorp - Budgetcoach Bekend van RTL4 en SBS 6

Woonverzekering vergelijken

vind altijd de beste deal!
DD-MM-JJJJ
Meest complete vergelijker Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
woonverzekering vergelijker.

Website van het Jaar 2022 Website van het Jaar 2023

Geld.nl is voor de 7de keer
genomineerd voor de beste website

Laagste prijsgarantie Laagste prijsgarantie

Ergens anders goedkoper? Wij
betalen het verschil plus 5%.

De meest volledige vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je met meer dan 450 financiële producten de meest volledige en actuele vergelijking. Vergelijken levert zonder veel gedoe direct een grote besparing op.

Dit vinden klanten van onze vergelijking

We vragen onze klanten regelmatig of ze tevreden met ons zijn. Dit met als doel om onze dienstverlening te blijven verbeteren. Hieronder zie je de meest recente reviews over onze vergelijkingen met 4 of 5 sterren.

Uitstekend Gebaseerd op 7.561 reviews
Bekijk alle reviews
Woonverzekering experts Geld.nl
Woonverzekering adviseurs

Onze gecertificeerde inboedelverzekering adviseurs helpen je graag bij het kiezen en aanvragen van de beste inboedelverzekering. Heb je vragen? Kijk hier voor een antwoord op de meestgestelde vragen of stuur een appje naar 06-38336770.

Woonverzekering specialisten

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis, productspecialist op het gebied van woonverzekeringen.

"Misschien heb je één van de volgende vragen?"
Wat vergoedt een woonverzekering?

Een woonverzekering vergoedt schades aan je woning én aan de spullen in je woning. Het is dus een combinatie van een inboedelverzekering en een opstalverzekering. De woonverzekering biedt dekking tegen schades door brand-, storm en diefstal.

Is een woonverzekering verplicht?

Een woonverzekering afsluiten is niet verplicht, maar wel handig! Omdat schades aan je woning en je inboedel flink in de papieren kunnen lopen, is een woonverzekering belangrijk. Natuurlijk wil je niet teveel betalen voor je woonverzekering. Vergelijk daarom hier welke woonverzekering voor jouw woning het voordeligste is. Woonverzekering vergelijken >>

Kan ik de inboedel- en opstalverzekering ook apart afsluiten?

Natuurlijk kun je je inboedelverzekering en je opstalverzekering bij twee aparte woonverzekeraars afsluiten, maar wij raden dat niet aan. Als je beide woonverzekeringen bij één woonverzekeraar hebt, hoef je nooit na te denken over onder welke dekking een schade valt en je hebt maar één aanspreekpunt. Daarnaast krijg je bij veel woonverzekeraars korting als je een gecombineerde woonverzekering (inboedel + opstal) afsluit.

Hoeveel is mijn inboedel waard?

Bij het afsluiten van een woonverzekering kun je zelf de waarde van je inboedel opgeven. Je moet dan een inventarisatie laten maken of zelf van elk meubel, apparaat etc. een schatting maken. Dit is veel werk en meestal niet nodig. Je kunt de woonverzekeraar ook een schatting laten maken. Hiervoor gebruikt de woonverzekeraar een inboedelwaardemeter. Op basis van je leeftijd, inkomen, gezinssituatie en de grootte van je woning schat de woonverzekeraar de waarde van je inboedel. Blijkt bij een schade dat je spullen toch meer waard zijn? Geen probleem, de woonverzekeraar vergoedt gewoon de daadwerkelijke schade.

Wat is de herbouwwaarde en hoe bepaal ik die?

Om te bepalen voor welk bedrag je woning verzekerd moet worden, kijkt de woonverzekeraar naar de herbouwwaarde. Dat is het bedrag dat nodig is om de woning volledig opnieuw te laten bouwen op dezelfde plek. Je kunt dit zelf laten bepalen door een taxateur, maar je kunt ook de woonverzekeraar een schatting laten maken. Hiervoor gebruikt de woonverzekeraar een herbouwwaardemeter. Op basis van enkele gegevens over je woning schat de woonverzekeraar de herbouwwaarde. Is de waarde die de woonverzekeraar inschat te laag? Dan krijg je bij schade toch de volledige waarde vergoedt.

Wat is garantie tegen onderverzekering?

Garantie tegen onderverzekering wil zeggen dat als de woonverzekeraar de waarde van je inboedel en/of je woning te laag inschat, je toch de volledige waarde vergoedt krijgt bij een schade. Je krijgt deze garantie alleen als je de woonverzekeraar de waardes laat bepalen aan de hand van de inboedelwaardemeter en de herbouwwaardemeter.

Ik heb een koopappartement, moet ik dan een woonverzekering afsluiten?

Als je een appartement koopt, dan is opstalverzekering meestal geregeld door de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het appartementencomplex. Je hoeft dan alleen een inboedelverzekering af te sluiten. Meer hierover lees je in het artikel: Opstalverzekering appartement.

Ik huur een woning, moet ik dan een woonverzekering afsluiten?

Wanneer je een woning huurt, hoef je geen woonverzekering af te sluiten. De woonverzekering van de huurwoning is namelijk geregeld door de eigenaar van de woning (de verhuurder). Als je zelf grote wijzigingen aanbrengt, zoals een nieuwe keuken of zonnepanelen, dan kun je die onder dekking ‘Huurdersbelang’ meeverzekeren bij je inboedelverzekering.

Geld.nl was recent te zien bijBekijk alle media-optredens

Woonverzekeringen vergelijken

Je woonverzekering is niet iets waar je vaak naar omkijkt. Hij is er en dat is genoeg. Maar als je wist dat je 350 euro per jaar kunt besparen op je woonverzekering, zou je er dan toch iets meer aandacht aan besteden? Omdat de woonverzekering vaak blijft liggen, betalen veel consumenten hier onbewust te veel voor. Dit terwijl er zo veel leuke dingen zijn die je kunt doen met het geld dat je nu weggooit. Verzekeringen vergelijken voor je woning biedt je de oplossing. Je vindt zonder gedoe de goedkoopste woonverzekering met de beste dekking!

Woonverzekeringen vergelijken

Woonverzekering aanvragen

Je hebt vergeleken en de goedkoopste woonverzekering gevonden. Goed bezig! Sluit hem direct online af via Geld.nl om die besparing waar te maken! Kun je daarna bedenken wat voor leuke dingen je met dat geld gaat doen. Een woonverzekering aanvragen doe je zelf eenvoudig online.

Goedkoopste woonverzekering

Top 10 goedkoopste woonverzekeringen

Om je een beeld te geven van wat je woning verzekeren ongeveer kost, hebben we de top 10 goedkoopste woonverzekeringen voor je in kaart gebracht. Deze premies zijn gebaseerd op een voorbeeldscenario. Wil je precies weten wat een verzekering voor jouw woning kost? Maak dan een persoonlijke vergelijking door op de button onder de tabel te klikken en vind een goedkope woonverzekering voor jouw situatie.

Top 10 goedkoopste woonverzekeringen
Top 10 goedkoopste woonverzekeringen
WoonverzekeraarNaamPremie / maand
Verzekeruzelf.nlWoonverzekering (EUG)€ 18,31
Centraal BeheerWoonverzekering (EUG)
€ 19,00
InsharedWoonverzekering (EUG)
€ 19,97
a.s.r.Woonverzekering (EUG)
€ 21,16
FBTOWoonverzekering (EUG)
€ 22,34
Verzekeruzelf.nlWoonverzekering (AR)
€ 22,68
Allianz DirectWoonverzekering (EUG)€ 23,06
ANWBWoonverzekering (AR)
€ 25,37
UnivéWoonverzekering (EUG)
€ 25,91
a.s.r.Woonverzekering (AR)
€ 26,06
Start vergelijken

*Berekening d.d. 14 februari 2022– Gebaseerd op een rijtjeswoning in Groningen voor een gezin met kinderen en een hoofdaanvrager van 33 jaar. Wij ontvangen deze premies van de onafhankelijke dataleverancier Moneyview.

Tips voor de beste woonverzekering

We willen graag dat je de goedkoopste woonverzekering vindt die past bij jou en je woning. Daarom geven we je informatie en tips mee voor het vergelijken. We zetten ze voor je op een rij:

Tips beste woonverzekering

Woonverzekering met de juiste waarde

De waarde van je woning is waarschijnlijk niet meer hetzelfde als toen je de woonverzekering afsloot.

Heb je nieuwe spullen gekocht of je woning verbouwd? Dan is de waarde gestegen. Pas de waarde van je woning en inboedel aan zodat je het juiste bedrag vergoed krijgt bij schade. Belangrijke momenten om je woonverzekeringen onder de loep te nemen zijn:

 • Verhuizing
 • Verbouwing
 • Samenwonen
 • Scheiden
 • Kinderen krijgen
 • Kinderen uit huis

Woonhuisverzekering met pakketkorting

Meerdere woonverzekeringen bij dezelfde woonverzekeraar afsluiten levert je vaak een korting op.

De woonverzekering wordt vaak samen aangeboden met een inboedelverzekering, opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Naast de korting is het ook gewoon handig om ze bij dezelfde woonverzekeraar te hebben. Je hoeft dan niet na te denken waar je eventuele schade aan je woning claimt.

Woonverzekering met korting beveiliging

Je krijgt vaak korting op je woonverzekering als je je woning hebt beveiligd volgens het politiekeurmerk of een borgcertificaat hebt.

Het risico op diefstal en schade is dan kleiner, waardoor je minder vaak zult claimen en dat vindt de woonverzekeraar natuurlijk prettig.

Woonhuisverzekering korting per jaar betalen

Woonverzekeraars geven je vaak korting op je woonverzekering als je de premie per jaar of kwartaal betaald.

Dit omdat ze besparen op administratiekosten.

Woonverzekering eigen risico

Een woonverzekering heeft een eigen risico.

De hoogte hiervan vind je in de voorwaarden. Je krijgt korting als je het eigen risico van je woonverzekering verhoogt. Onthoud dan wel dat je een groter bedrag zelf moet betalen bij schade.

Woonhuisverzekering kostbaarheden

Normaal gesproken krijg je schade vergoed gebaseerd op de dagwaarde van je spullen.

Heb jij een bijzondere collectie, dan is het natuurlijk niet logisch dat je voor oudere spullen minder vergoed krijgt. Sluit daarom een aanvullende kostbaarhedenverzekering af bij je woonverzekering, zodat je verzameling goed gedekt is.

Acceptatie woonverzekering

Na je woonverzekering aanvraag krijg je een bevestiging, maar je wordt nog niet direct geaccepteerd.

De woonverzekeraar kijkt eerst of je een risico voor hen vormt. Ze kijken of je ooit een betalingsachterstand hebt gehad en of je ooit uit een woonverzekering bent gezet. Sommige woonverzekeraars bieden een voorlopige dekking voor je woonverzekering. In de periode tussen de aanvraag en acceptatie ben je dan gewoon verzekerd. Binnen één tot enkele dagen krijg je bericht of je definitief geaccepteerd bent of geweigerd voor je woonverzekering.

Meer informatie over woonverzekering
Geld.nl en wetgeving

Geld.nl heeft een AFM vergunning inzake de Wet Financieel Toezicht (WFT) onder nummer: 12039914. Geld.nl is ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (Brabant) onder nummer 52062910.

Heb je een klacht over de inhoud van de productovereenkomst? Dan dien je die in bij de betreffende aanbieder. Als je klacht door de aanbieder niet naar tevredenheid wordt opgelost, stuur je de klacht naar het Klachten Instituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Als je een klacht hebt over de dienstverlening van Geld.nl, neem je contact op met ons. We behandelen elke klacht volgens onze klachtenprocedure. Geld.nl is ook aangesloten bij het Klachten Instituut Financiële dienstverlening (Kifid) onder nummer: 300.014480.

Wij waarborgen je privacy. Meer informatie vind je in ons privacyreglement.

Onderzoeken Geld.nl

Naast vergelijkingen geven we je ook een zee aan informatie en nieuws over financiële producten. Hier vind je een overzicht van onze laatste onderzoeken en blogartikelen over woonverzekeringen.

Op zoek naar een compleet overzicht van onze onderzoeken en publicaties? Hier vind je een overzicht van al onze persberichten en nieuwsberichten.

Meer besparen op je woonverzekering?
 • Inboedelverzekering vergelijken

  Vergelijk eenvoudig online het grootste aanbod inboedelverzekeringen en betaal niet langer onnodig te veel.

 • Opstalverzekering vergelijken

  Vergelijk en vind de opstalverzekering met de laagste premie en beste voorwaarden voor jouw woning!

 • Woonverzekering extra uitgebreid

  Met de extra uitgebreide woonverzekering verzeker je je woning en inboedel tegen schades door o.a. brand, diefstal, storm en water.

 • Allrisk inboedelverzekering

  De allrisk inboedelverzekering vergoedt bijna alle schade aan je spullen. Vind hier de allrisk inboedelverzekering met de laagste premie.

 • Allrisk opstalverzekering

  Met een allrisk opstalverzekering worden bijna alle schade aan je woning vergoed. Vind hier direct de laagste premie.

 • Allrisk woonverzekering

  De allrisk woonverzekering vergoedt vrijwel alle schade aan je spullen én woning. Vind hier direct de beste allrisk woonverzekering.

Woonverzekering afsluiten? Vergelijk, kies en bespaar!