Basisverzekering 2021 vergelijken

Waarom vergelijken via Geld.nl?
Meest complete zorgverzekering vergelijker Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
zorgverzekering vergelijker van Nederland.

Keurmerk Objectief Vergelijken Keurmerk Objectief Vergelijken

Geld.nl voldoet aan de 10 eisen
van het Keurmerk.

Getipt door NRC Getipt door NRC

Geld.nl is getipt door NRC
"Goede vergelijkingssite"

Dit vinden klanten van ons
10   "Duidelijke voorwaarden" Denny 29 december 2020
10   "Snel de juiste verzekeraar gevonden" S van Varsseveld 15 december 2020
10   "Wat een duidelijke site!" M. van Leeuwen 24 november 2020
Veelgestelde vragen over de basisverzekering

Meer weten over de basisverzekering? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen over zorgverzekering.

Wat is een basisverzekering?

Iedereen in Nederland die 18 jaar of ouder is, moet verplicht een basisverzekering afsluiten. Met een basisverzekering ben je verzekerd voor de belangrijkste medische zorg, zoals de huisarts, medicijnen en noodzakelijke behandelingen in het ziekenhuis. Je bepaalt zelf bij welke zorgverzekeraar je basisverzekering afsluit. Op deze pagina geven we je alle benodigde informatie, zodat je de beste en goedkoopste basisverzekering voor jouw situatie kiest.

Wat vergoedt de basisverzekering?

Welke zorg de basisverzekering vergoedt, wordt bepaald door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Elke basisverzekering moet minimaal alle zorg vergoeden die het Ministerie heeft toegevoegd aan het basispakket. De basisverzekering 2021 vergoedt:

 • Bezoek aan de huisarts
 • Tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar
 • Bezoek aan medisch specialist (in een ziekenhuis), zoals de kaakchirurg of internist
 • Ziekenhuiszorg: spoedeisende hulp, operaties en verblijf in het ziekenhuis
 • Ambulancevervoer
 • De meeste medicijnen

Bron: Rijksoverheid – Bekijk hier het uitgebreide overzicht

Let op! Je betaalt voor zorg die basisverzekering vergoedt soms wel een eigen bijdrage en/of eigen risico.

Wil je je verzekeren voor zorgkosten die de basisverzekering niet vergoedt? Dan kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Tijdens het zorgverzekering vergelijken op Geld.nl geef je precies aan welke zorg je wilt verzekeren. Wij tonen je vervolgens alle basisverzekeringen (eventueel met aanvullende verzekeringen) die de zorg vergoeden die jij nodig hebt.

Wat kost een basisverzekering?

Gemiddeld betalen mensen 1.446 euro per jaar (120,50 euro per maand) voor een basisverzekering in 2021 (Bron: Vektis). Maar het verschil tussen de duurst en goedkoopste basisverzekering is ruim 500 euro per jaar. Je kunt dus flink besparen door eerst te vergelijken en de goedkoopste basisverzekering voor jouw situatie te kiezen. Op Geld.nl helpen we je hierbij. Je vult hierboven eerst enkele gegevens in over jezelf, welk eigen risico je wilt en of je per maand of per jaar wilt betalen. Wij tonen je vervolgens de premies voor de basisverzekeringen die voor jou beschikbaar zijn. Je ziet zo direct welke basisverzekering voor jou de beste keuze is.

Wat is de goedkoopste basisverzekering 2021?

De goedkoopste basisverzekering is er elk jaar één van een online zorgverzekeraar, zoals ZEKUR.nl, ZieZo, Anderzorg of Bewuzt. Als je alleen een basisverzekering nodig hebt, zijn dit dus de goedkoopste basisverzekeringen. Let wel goed op of de zorgaanbieders van jouw voorkeur een contract hebben met de betreffende zorgverzekeraar, anders krijg je wellicht niet de hele rekening vergoed. In de zorgvergelijker op Geld.nl helpen we je de beste en voordeligste zorgverzekering te vinden door je steeds alle benodigde informatie te geven. Zo maak je zelf de beste keuze.

Is de basisverzekering altijd hetzelfde?

Je zou misschien denken dat elke basisverzekering hetzelfde is. De dekking is namelijk bepaald door de overheid, dus het enige verschil is de prijs, toch? Dat klopt niet helemaal. Er zijn wel degelijk verschillen. Die verschillen hebben vooral te maken met bij welke zorgverleners je terecht kunt. Een zorgverzekering met volledig vrije zorgkeuze, waar je dus altijd zelf bepaalt naar welke zorgaanbieder je gaat, is meestal het duurst. Zorgverzekeringen waarbij maar enkele ziekenhuizen en andere zorgverleners zijn aangesloten, zijn het goedkoopst.

Daarnaast zijn er basisverzekeringen waarbij je al je verzekeringszaken online moet regelen. Die zijn goedkoper dan zorgverzekeringen waarbij je kunt bellen met een klantenservice of zelfs naar hun kantoor kunt gaan.

Welke soorten basisverzekeringen zijn er?

Er zijn 4 soorten basisverzekeringen:

 • Restitutiepolis: Met een restitutie basisverzekering kies je altijd je zelf je zorgverlener. Je krijgt altijd een volledige vergoeding, behalve als de zorgverlener echt uitzonderlijk hoge bedragen vraagt.
 • Naturapolis: Een natura basisverzekering vergoedt je alleen de volledige kosten als je naar een zorgverlener gaat waarmee de verzekeraar een contract heeft. Ga je naar een zorgaanbieder zonder contract? Dan krijg je meestal maar 75 tot 85 procent van de rekening vergoed. Je betaalt dan dus een deel van de kosten zelf.
 • Combinatiepolis: Deze basisverzekering is een combinatie van restitutie en natura. Voor sommige soorten zorg mag je zelf je zorgverlener kiezen, bij andere soorten zorg krijg je alleen een volledige vergoeding bij gecontracteerde zorgverleners.
 • Budgetpolis: Dit is een natura basisverzekering waarbij maar een beperkt aantal zorgverleners een contract heeft. Je kan dan bijvoorbeeld maar bij twintig ziekenhuizen in Nederland terecht. Daar staat wel tegenover dat deze basisverzekeringen erg goedkoop zijn.

Goed om te weten! Ook bij natura- en combinatiepolissen hebben vaak bijna alle zorgverleners een contract met de zorgverzekeraar. Het is dus meestal niet nodig om voor restitutiepolis te kiezen, zolang je maar controleert of de zorgverleners van jouw keuze een contract hebben met verzekeraar. In je basisverzekering vergelijking op Geld.nl tonen we je op basis van je postcode direct welke zorgverleners bij jou in de buurt bij elke basisverzekering zijn aangesloten.

Waarom basisverzekeringen vergelijken op Geld.nl?

Geld.nl is dé 100% onafhankelijke vergelijkingssite voor verzekeringen, dus ook voor je zorgverzekering. Je vergelijkt op Geld.nl het meest complete aanbod basisverzekeringen van Nederland. Zo weet je zeker dat de best passende en voordeligste basisverzekering voor jouw situatie ertussen staat. Bovendien biedt Geld.nl je tot wel 5 procent korting op sommige basisverzekeringen.

Verder is Geld.nl als één van de weinige vergelijkingssites in het bezit van het Keurmerk Objectief Vergelijken. Wij voldoen aan de tien eisen van het Keurmerk en garanderen je zo altijd een transparantie, volledige en betrouwbare vergelijking op maat.

In onze verantwoording vind je meer over onze werkwijze.

De meest volledige vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je met meer dan 450 financiële producten de meest volledige en actuele vergelijking. Vergelijken levert zonder veel gedoe direct een grote besparing op.

 • Zilveren kruis
 • Menzis
 • CZ
 • VGZ
 • DSW
 • ONVZ
 • Anderzorg
 • IZZ
Goedkoopste basisverzekering - Top 10

Het standaard eigen risico van de basisverzekering is 385 euro. Onderstaande tabel toont de top tien goedkoopste basisverzekeringen met een eigen risico van 385 euro.

Goedkoopste basisverzekering - Top 10
Verzekeraar Premie/maand
ZEKUR.nl € 105,95
ZieZo € 109,25
Ditzo € 109,85
Univé € 110,90
Bewuzt € 110,90
IZZ (VGZ voor de Zorg) € 110,90
Just € 111,70
ZieZo € 112,25
De Friesland € 113,00
Interpolis € 113,50
 • Basisverzekering
Basisverzekering

Basisverzekering 2021

De zorgverzekering bestaat in Nederland uit twee onderdelen: de basisverzekering en aanvullende verzekering(en). Iedere volwassene die in Nederland woont en/of werkt moet een basisverzekering afsluiten. Of je daarnaast ook één of meerdere aanvullende zorgverzekeringen afsluit, bepaal je zelf.

De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg, zoals de huisarts, medicijnen en noodzakelijke behandelingen in het ziekenhuis. Ook zorg voor je kinderen tot 18 jaar valt onder jouw basisverzekering. Ben je gezond en heb je geen speciale zorgbehoeften? Dan is alleen een basisverzekering voor jou waarschijnlijk voldoende.

Tip! Om zeker te weten of je aan een basisverzekering voldoende hebt, vragen we je tijdens het zorgverzekering vergelijken op Geld.nl om aan te geven voor welke je je wilt verzekeren. Kies je ook voor zorg die buiten de basisverzekering valt, dan tonen we je alle basis + aanvullende verzekeringen die aansluiten op jouw zorgbehoeften. Wel zo handig!

Basisverzekering 2021 kiezen

Je wilt natuurlijk niet te veel betalen en toch een goede basisverzekering voor jouw situatie. Daarom geven we je drie handige tips. Zo weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht.

1. Eigen risico basisverzekering kiezen

Bij de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Dat betekent dat je voor zorg die je basisverzekering vergoedt elk jaar de eerste 385 euro zelf betaalt. Je kunt je eigen risico ook verhogen. Dat kan met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Hoe hoger je eigen risico, hoe meer korting je krijgt op de premie van je basisverzekering. De korting loopt op tot ruim 300 euro per jaar bij het maximale eigen risico van 885 euro. Lees hier meer over wanneer je eigen risico verhogen verstandig is.

Goedkoopste basisverzekering per eigen risico

In onderstaande tabel zie je welke zorgverzekeraar de goedkoopste basisverzekering heeft per eigen risico.

Goedkoopste basisverzekering 2021
Pakket Verzekeraar Premie/maand
Basisverzekering + €385 eigen risico ZEKUR.nl € 105,95
Basisverzekering + €485 eigen risico ZEKUR.nl € 101,95
Basisverzekering + €585 eigen risico Ditzo € 101,52
Basisverzekering + €685 eigen risico Ditzo € 99,43
Basisverzekering + €785 eigen risico De Friesland € 95,40
Basisverzekering + €885 eigen risico ZEKUR.nl € 85,95

2. Basisverzekering en gecontracteerde zorg

Controleer tijdens je basisverzekering vergelijking ook even of je bij alle zorgverleners van je keuze terecht kunt. Als je voor een budget- of naturapolis kiest, krijg je namelijk alleen een volledige vergoeding als je naar een zorgverlener gaat waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft. Dat heet gecontracteerde zorg. Bij combinatiepolissen geldt dat voor sommige soorten zorg ook.

Je kunt ook kiezen voor restitutiepolis. Daarmee mag je naar elke zorgverlener en krijg je altijd de volledige vergoeding. Daarvoor betaal je wel fors meer premie en meestal is het niet nodig. Bij natura- en combinatiepolissen hebben bijna alle zorgverleners een contract. Controleer dus altijd even of de zorgverleners waar jij gebruik van wilt maken zijn aangesloten. Als dat het geval is, bespaar je een hoop geld door voor een natura- of combinatiepolis te kiezen.

Tip! In de zorgvergelijker op Geld.nl kun je bij de filters zelf aangeven wat voor een type basisverzekering je wilt. Daarnaast kun je bij elke basisverzekering direct opzoeken welke zorgaanbieders bij jou in de buurt een contract hebben.

3. Basisverzekering per jaar betalen

Tijdens je basisverzekering vergelijken op Geld.nl vragen we je ook of je de basisverzekeringpremie per maand of per jaar wilt betalen. Het voordeel van je basisverzekering per jaar betalen is dat je korting krijgt op je premie. Dat loopt op tot wel 3 procent. Heb je het geld om de verzekering in één keer voor het hele jaar te betalen, doe dat dan zeker!

Vergelijk het grootste aanbod basisverzekeringen

Zorgverzekering vergelijken

Basisverzekering afsluiten

Heb je basisverzekeringen vergeleken en gezien hoeveel je kunt besparen? Laat die besparing dan niet aan je neus voorbij gaan en vraag de basisverzekering 2021van je keuze direct online aan! Je basisverzekering afsluiten doe je in vier eenvoudige stappen:

 1. Kies je gewenste basisverzekering
 2. Vul je persoonlijke gegevens en Burgerservicenummer in
 3. Vul je IBAN rekeningnummer in
 4. Geef je akkoord

Acceptatie basisverzekering

Na je aanvraag krijg je direct een bevestiging. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht. Zorgverzekeraars mogen jou niet afwijzen, dus je wordt altijd geaccepteerd. Je krijg de polis en polisvoorwaarden toegestuurd wanneer de zorgverzekeraar je basisverzekering aanvraag heeft verwerkt.

Meer over zorgverzekeringen
 • Zorgverzekering vergelijken Vergelijk het grootste aanbod zorgverzekeringen op Geld.nl en bespaar tot 600 euro per jaar op je zorgverzekering.
 • Overstappen zorgverzekering Elk jaar opnieuw kun je overstappen van zorgverzekering. Je leest hier wanneer je kunt overstappen en hoe je dit direct regelt.
 • Aanvullende zorgverzekering Naast de basisverzekering kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Lees hier onze handige tips hiervoor!
 • Zorgvergelijker Vul in de zorgvergelijker op Geld.nl in welke zorg jij nodig hebt en je vindt direct alle zorgverzekeringen die hierbij passen.
 • Eigen risico zorgverzekeringVoor de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico. Hoe hoog die is en waar het precies voor geldt, lees je hier.
 • Zorgverzekering 18 jaar Zodra je 18 wordt, moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Geld.nl helpt je hier graag bij!
Zoeken ×
Ongeveer 0 resultaten
tc