Bewaar vergelijking

Vergelijk het grootste aanbod zorgverzekeringen

Website van het jaar 2020

Eigen risico zorgverzekering

vind de beste deal!
DD-MM-JJJJ
Ook besparen op je zorgverzekering?
Vergelijk het grootste aanbod Vergelijk het grootste aanbod

We zijn de meest complete
zorgverzekering vergelijker.

Keurmerk Objectief Vergelijken Keurmerk Objectief Vergelijken

Geld.nl voldoet aan de 10 eisen
van het Keurmerk.

Getipt door NRC Getipt door NRC

Geld.nl is getipt door NRC
"Goede vergelijkingssite"

Start vergelijken ➔
Dit vinden klanten van ons
8,8
  673 klantreviews
10,0   "Snel de juiste zorgverzekeraar gevonden" S. van Varsseveld 15 december 2020
10,0   "Wat een duidelijke site!" M. van Leeuwen 24 november 2020
10,0   "Handige hulpteksten zodat je weet wat het is" A. Wache 12 november 2020
Alle reviews bekijken
Veelgestelde vragen over eigen risico

Meer weten over het eigen risico voor de zorgverzekering? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen over zorgverzekering.

Wat houdt het eigen risico in?

Iedereen in Nederland heeft bij de basisverzekering een verplicht eigen risico. Het eigen risico is het bedrag tot welke je zorg zelf moet betalen in een jaar. Pas als je het eigen risico hebt opgebruikt, krijg je zorgkosten uit de basisverzekering vergoed. Voor je aanvullende zorgverzekering(en) geldt het eigen risico niet.

Hoe hoog is het eigen risico in 2021?

Het verplicht eigen risico is in 385 euro in 2021. Je kunt dit bedrag vrijwillig verhogen. Dit kan bij de meeste zorgverzekeraars in stappen van 100, tot maximaal 885 euro (500 euro extra eigen risico). Als je het eigen risico verhoogt, krijg je korting op de premie van de basisverzekering. Dit loop op tot wel 300 euro per jaar. Door tijdens het zorgverzekering vergelijken op Geld.nl bij de filters je eigen risico aan te passen, zie je direct wat een hoger of lager eigen risico doet met je premie.

Is een hoger eigen risico verstandig of kan ik beter een laag eigen risico kiezen?

Je eigen risico biedt je een mooie besparing, omdat je korting op je basisverzekering krijgt. Daar staat tegenover dat als je zorg nodig hebt, je een hoger bedrag zelf moet betalen. Je eigen risico verhogen is dus vooral verstandig als je verwacht geen of weinig zorg uit de basisverzekering te gebruiken. En mocht je onverhoopt toch zorg nodig hebben, dan moet je het eigen risico bedragen gemakkelijk kunnen betalen. Kun je dit niet of verwacht je veel zorg te gebruiken uit de basisverzekering? Kies dan voor een zo laag mogelijk eigen risico.

Tip! Vul in de zorgvergelijker op Geld.nl in hoeveel eigen risico je wilt bij je zorgverzekering. Wij tonen je dan alle premies bij dit eigen risico. Je kiest zo zelf eenvoudig de goedkoopste en beste zorgverzekering bij je eigen risico.

Wanneer betaal ik eigen risico?

Het eigen risico geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering. Denk hierbij aan spoedeisende hulp en andere zorg in het ziekenhuis en medicijnen die je ophaalt bij de apotheek. Lees hier welke zorg allemaal onder de dekking van de basisverzekering valt.

En wanneer betaal ik juist geen eigen risico?

Sommige zorg in de basisverzekering is vrijgesteld van het eigen risico. Je krijgt deze zorg dus direct vergoed, zonder eerst je eigen risico op te maken. Dit geldt voor:

 • Zorg door de huisarts of huisartsenpost
 • Bevalling en kraamzorg
 • Zorg voor kinderen tot 18 jaar, geldt ook voor de tandarts
 • Bevolkingsonderzoeken
 • De griepprik, als je tot een risicogroep behoort
 • Wijkverpleging

Daarnaast betaal je nooit eigen risico voor zorg die je aanvullende (tand)verzekeringen vergoedt.

Kan ik het eigen risico ook in termijnen betalen?

Bij steeds meer zorgverzekeraars kun je het eigen risico vooraf in termijnen betalen. Dit betekent dat je elke maand een deel van je eigen risico betaalt aan de zorgverzekeraar. Het maakt hierbij niet uit of je het eigen risico gebruikt of niet. Heb je aan het einde van het jaar het eigen risico niet (volledig) gebruikt? Dan krijg je het (resterende deel) terug. Als je het eigen risico voor het komende jaar gespreid wilt betalen, moet je dit in de periode tussen half november en 1 januari doorgeven aan de verzekeraar. Informeer bij de zorgverzekeraar van je keuze naar de mogelijkheden.

De meest volledige vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je met meer dan 450 financiële producten de meest volledige en actuele vergelijking. Vergelijken levert zonder veel gedoe direct een grote besparing op.

 • Zilveren kruis
 • Menzis
 • CZ
 • VGZ
 • DSW
 • ONVZ
 • Anderzorg
 • IZZ

Eigen risico basisverzekering premies

Je eigen risico verhoog je in stappen van 100 euro tot aan maximaal 885 euro. In onderstaande tabel zie je welke zorgverzekeraar de goedkoopste premie heeft per eigen risico.

Goedkoopste zorgverzekeringen per eigen risico
Vergoeding Verzekeraar Premie/maand
Basisverzekering € 385 eigen risico ZEKUR.nl € 105,95
Basisverzekering € 485 eigen risico ZEKUR.nl € 101,95
Basisverzekering € 585 eigen risico Ditzo € 101,52
Basisverzekering € 685 eigen risico Ditzo € 99,43
Basisverzekering € 785 eigen risico De Friesland € 95,40
Basisverzekering € 885 eigen risico Zekur.nl € 85,95
Zojuist overgestapt

21.557

Eigen risico zorgverzekering

De basisverzekering heeft tot 2022 een verplicht eigen risico van 385 euro. Tot dit bedrag betaal je ieder jaar zelf je zorgkosten uit de basisverzekering. Je verhoogt je eigen risico vrijwillig in stappen van 100 euro tot aan 885 euro. Het verhogen levert je een premiekorting op. Hoe hoger het eigen risico, des te meer korting je krijgt. Bespaar nóg meer door de premies van de verschillende zorgverzekeraars naast elkaar te leggen. Zo vind je de zorgverzekering met je gewenste eigen risico en dekking tegen de laagste premie.

Zo vergelijk je zorgverzekeringen met eigen risico

Je vergelijk zorgverzekeringen op eigen risico in drie stappen:

 1. Laat ons weten wie je bent
 2. Selecteer je gewenste eigen risico
 3. Kies je polis

Waarom zorgverzekering eigen risico vergelijken via Geld.nl?

Wij van Geld.nl willen je graag helpen besparen op je vaste lasten, zo ook je zorgverzekering met eigen risico. Je zorgverzekering vergelijken 2021 op Geld.nl doe je met de volgende voordelen:

Grootste aanbod zorgverzekeringen eigen risico

Hier vergelijk je het grootste aanbod zorgverzekeringen met verschillende eigen risico’s. Vul je gegevens en zorgwensen in en wij tonen je een helder overzicht van zorgverzekeringen die daarop aansluiten. Zo vind je gemakkelijk antwoord op de vraag ‘Welke zorgverzekering past bij mij?’ De gewenste polis afsluiten doe je vervolgens direct online. Benieuwd welke zorgverzekeraars er allemaal zijn? Bekijk dan ons overzicht zorgverzekeraars Nederland.

Verzekeraars zorgvergelijker 2021

Eigen risico zorgverzekering

Onafhankelijk en actueel eigen risico zorgverzekering

We zijn geen onderdeel van een verzekeraar of andere instelling. Onze zorgvergelijker wordt dus niet beïnvloed door een derde partij. Alle informatie die we tonen houden we up-to-date door samen te werken met onafhankelijke dataleveranciers. Zo maak je een eerlijke vergelijking. We hebben niet voor niets het Keurmerk Objectief Vergelijken.

Meer details over onze werkwijze vind je in onze verantwoording.

Betaal niet te veel per eigen risico

Via Geld.nl betaal je nooit een hogere premie dan bij de verzekeraar of een andere vergelijkingssite. De laagste premie vind je gemakkelijk altijd bovenaan het overzicht. Bovendien bieden tot wel 20 procent korting op sommige zorgverzekeringen!

14 dagen bedenktijd op zorgverzekering eigen risico

Heb je een zorgverzekering gekozen met eigen risico, maar ben je er toch niet helemaal tevreden mee? Binnen veertien dagen zeg je de polis kosteloos op. Zorg wel dat je dit vóór 1 januari doet. Dit is de uiterlijke datum waarop je kunt overstappen van zorgverzekering.

Hoge klantwaardering

Bezoekers die eerder via ons hebben bespaard op hun eigen risico geven ons een hoge klantwaardering. Met name het vergelijkingsoverzicht en de kennis van onze medewerkers worden hoog gewaardeerd. Heb je vragen of hulp nodig met het vinden van een zorgverzekering met het gewenste eigen risico? Onze deskundige, gecertificeerde klantenservice helpt je graag. Wij zijn telefonisch te bereiken op 040 - 751 49 68.

Genomineerd Website van het Jaar 2020

Geld.nl is in 2020 voor het vierde jaar op rij genomineerd voor de Website van het Jaar verkiezing in de categorie vergelijking. Deze jaarlijkse online publieksprijs wordt objectief en onafhankelijk georganiseerd voor de beste en populairste websites in Nederland. Per categorie zijn er jaarlijks maximaal twaalf genomineerden waarop het publiek kan stemmen.

In 2020 scoorde Geld.nl in deze verkiezing een gemiddeld rapportcijfer van 9,1. Ter vergelijking: het gemiddelde rapportcijfer voor alle sites die genomineerd waren, was een 8,8. Geld.nl scoort dus ruim boven het gemiddelde. Lees hier meer over de uitslag.

Goedkoopste eigen risico zorgverzekering gevonden? Pak die besparing!

Heb je de goedkoopste polis met je gewenste eigen risico gevonden? Laat die besparing niet liggen en vraag direct online de polis aan!

Zorgverzekering eigen risico aanvragen

Je zorgverzekering met eigen risico aanvragen doe je in vier stappen:

 1. Kies je gewenste polis
 2. Vul je persoonlijke gegevens en Burgerservicenummer in
 3. Vul je IBAN rekeningnummer in
 4. Geef je akkoord

Gefeliciteerd, je bent nu officieel een Geld.nl bespaarder!

Acceptatie eigen risico zorgverzekering

Direct na je aanvraag krijg je een bevestiging. Je wordt altijd geaccepteerd voor de basisverzekering, omdat deze wettelijk verplicht is. Verzekeraars houden soms een medische selectie voor aanvullende verzekeringen, maar eigenlijk alleen voor uitgebreide dekkingen voor fysiotherapie en tandverzekering. Je moet dan een vragenlijst invullen. Afhankelijk van je antwoorden besluit de verzekeraar of ze je accepteren, eventueel onder speciale voorwaarden zoals een hogere premie.

Vind de zorgverzekering voor jouw situatie

Iedereen is anders en iedere situatie vraagt om een andere zorgverzekering. Hieronder vind je tips om de best passende zorgverzekering te vinden voor jouw situatie:

Meer over zorgverzekeringen
 • Basisverzekering vergelijken Vergelijk het grootste aanbod basisverzekeringen op Geld.nl en bespaar tot 600 euro per jaar op je basisverzekering.
 • Overstappen zorgverzekering Elk jaar opnieuw kun je overstappen van zorgverzekering. Je leest hier wanneer je kunt overstappen en hoe je dit direct regelt.
 • Studenten zorgverzekering Als student wil je natuurlijk niet te veel betalen voor je zorgverzekering. Lees hier onze handige tips en bespaar direct.
 • Zorgvergelijker Vul in de zorgvergelijker op Geld.nl in welke zorg jij nodig hebt en je vindt direct alle zorgverzekeringen die hierbij passen.
 • Zorgverzekering vergelijken Vergelijk het grootste aanbod zorgverzekeringen op Geld.nl en bespaar tot 600 euro per jaar op je zorgverzekering.
 • Zorgverzekering zwangerschap Als je zwanger bent of wilt worden, verandert er veel aan je zorgbehoeften. Lees hier waar je allemaal op moet letten.
tc
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten