Zorgverzekering

Besparen op je zorgkosten doe je zo

Hoe makkelijk besparen op je zorgkosten?

Wil je besparen op zorgkosten, dan is de goedkoopste zorgverzekering kiezen of besparen op je eigen risico vaak het eerste wat in je op komt. Maar er zijn nog meer manieren om te besparen op je zorgkosten:

Kijk naar vrijstellingen eigen risico

Bepaalde zorg is vrijgesteld van het eigen risico. Dit betekent dat deze zorg gratis is. Ben je van plan een behandeling te ondergaan en heeft dit geen haast, kijk dan of bijvoorbeeld de huisarts je kan behandelen. Behandelingen van de huisarts vallen namelijk onder de vrijstelling.

Tip! Lees het artikel “Wat valt onder eigen risico?” om te weten wat precies is vrijgesteld van het eigen risico.

Haal minder vaak medicijnen bij de apotheek

Slik je vaak dezelfde medicijnen, haal deze dan minder vaak, maar in grotere hoeveelheden als het kan. Iedere keer dat je medicijnen haalt betaal je namelijk ook administratiekosten aan de apotheek. Neem je 60 pillen in plaats van de gebruikelijke 30, is het minder vaak nodig naar de apotheek te gaan en betaal je dus ook minder vaak administratiekosten.

Haal medicijnen bij de drogist

Medicijnen voor kleinere klachten zijn vaak goedkoper wanneer je deze van de zelfhulp-schappen bij de drogist haalt in plaats van op recept bij de apotheek. Je hoeft er niet eens voor naar de huisarts te gaan om een recept voorgeschreven te krijgen. Bespaart je dus geld én tijd. 

Check de zorgverlener

Zorgverzekeraars hebben afspraken met zorgverleners. Bij een gecontracteerde zorgverlener krijg je 100 procent van de kosten van verzekerde behandelingen vergoed. Kijk dus eerst of je behandeling wordt vergoed en dan naar welke zorgverleners gecontracteerd zijn voor een gratis behandeling.

Declareer zorgkosten

Meestal betaalt de zorgverzekeraar de kosten van je behandeling of medicijnen direct aan de zorgverlener of apotheek. Krijg je toch een rekening? Declareer deze dan bij de zorgverzekeraar. Het is geen garantie dat je de zorgkosten terugbetaald krijgt, maar niet geschoten is altijd mis, toch?

Check belastingaftrek voor zorgkosten

Sommige zorgkosten kun je aftrekken van de belasting. Hiervoor moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zie welke kosten aftrekbaar zijn in het artikel “Ziektekosten aftrekbaar”.

Ongeluk door iemand anders? Verhaal kosten op tegenpartij

Stel, je wordt van je fiets gereden, breekt je been en komt in het ziekenhuis terecht. Door de pijn sta je er niet direct bij stil, maar het kost behoorlijk wat. En dat betaal je dan zelf. Niet echt eerlijk. Probeer in zo’n geval de kosten te verhalen op de zorgverzekeraar van de tegenpartij. Vergeet dan niet de gegevens van de veroorzaker te noteren.

Betaal je premie vooruit

Door je premie vooruit te betalen aan het begin van het jaar, krijg je korting op je zorgpremie. Probeer dus het jaar door wat geld opzij te leggen om je premie in één keer te betalen. Daar bespaar je toch weer wat mee.

Maak gebruik van preventieve zorg

Voorkomen is beter dan genezen. Dat vinden zorgverzekeraars ook. Daarom vergoeden zij verschillende preventieve zorgmiddelen, zoals bijvoorbeeld medicijnen om te stoppen met roken. Er zijn zelfs zorgverzekeraars die korting bieden voor de sportschool. Let hier dus op tijdens het vergelijken van zorgverzekeraars.

Bespaar nu direct op je zorgverzekering 2020Vergelijk het grootste aanbod op dekking en premie, stap gratis over en bespaar tot wel 300 euro per jaar op de kosten van je zorgverzekering. Zorgverzekering vergelijken