Zorgverzekering

Eigen risico verlagen

Wanneer eigen risico verlagen?

Elke zorgverzekering heeft een eigen risico. Dit is het bedrag dat je als verzekerde zelf betaalt wanneer je zorgkosten maakt uit de basisverzekering. Het verplicht eigen risico van 385 euro is voor iedereen hetzelfde, maar je kunt ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Door je eigen risico te verhogen krijg je korting op je premie. Maar het vrijwillig eigen risico mag je ook verlagen.

Tip! Je eigen risico verlagen is vooral slim als je denkt zorgkosten te moeten maken die hoger zijn het verplichte eigen risico van 385 euro. Je premie stijgt dan wel een beetje, maar het deel van de zorgkosten dat je zelf betaalt worden minder.

Gevolgen eigen risico verlagen

Een aantal factoren bepalen de hoogte van je zorgpremie. Natuurlijk speelt de gekozen dekking een rol, maar ook als je een vrijwillig eigen risico instelt, heeft dit invloed op de premie. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe hoger de korting die je van de verzekeraar krijgt op de premie. Echter, het eigen risico is niet op alle zorg van toepassing.

Tip! In het artikel 'Wat valt onder eigen risico?' lees je onder meer welke zorg allemaal is uitgesloten.

Eigen risico verlagen

Soms is het verstandig een eerder verhoogd vrijwillig eigen risico te verlagen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je verwacht de komende periode meer gebruik te maken van zorg. Natuurlijk kan niemand in de toekomst kijken, dus het is belangrijk hiervan een realistische inschatting te maken.

Het hele jaar door eigen risico verlagen?

Ben je van plan het vrijwillig eigen risico van je zorgverzekering aan te passen? Houd er dan rekening mee dat dit alleen op één moment per jaar kan, namelijk tussen half november en 1 januari. Een eenmaal gekozen eigen risico kun je tijdens het jaar dus niet meer veranderen.

Tip! Als je het eigen risico vrijwillig verhoogt en je maakt onverwachts grote zorgkosten, dan moet je deze voor een groot deel zelf betalen en krijg je dus te maken met hoge kosten. Een hoog vrijwillig eigen risico is dus alleen slim als je weet dat je onverwachte kosten kunt betalen.

Bespaar ook op je zorgverzekering!Vergelijk het grootste aanbod online en kies de best passende zorgverzekering met de laagste premie. Zo bespaar je tot wel 300 euro per jaar op je zorgkosten! Zorgverzekering vergelijken