Contact

"Zorgverzekering afsluiten? Vergelijk en bespaar tot € 650 per jaar."

Eef van Opdorp - Budgetcoach Bekend van RTL4 en SBS 6

Overstappen van zorgverzekering

vind de beste deal & bespaar!
DD-MM-JJJJ

Let op! De premies zijn voor 2022.

Meest complete zorgverzekering vergelijker Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
zorgverzekering vergelijker van Nederland.

Website van het Jaar 2022

Geld.nl is voor de 6de keer
genomineerd voor de beste website

Keurmerk Objectief Vergelijken Keurmerk Objectief Vergelijken

Geld.nl voldoet aan de 10 eisen
van het Keurmerk.

De meest volledige zorgverzekering vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je de meest complete zorgverzekering vergelijking van Nederland met bijna 40 zorgverzekeraars. Vind de beste zorgverzekering met de laagste premie en bespaar tot 650 euro per jaar!

Dit vinden klanten van ons
10   "Volgende keer kijk ik graag weer bij hun."
Merjem 27 juni 2022
10   "Uitstekend"
L. Conrads 30 mei 2022
10   "Helemaal top."
Leo Kruyssen 30 mei 2022
Zorgverzekering experts Geld.nl
Zorgverzekering specialisten

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis, productspecialist op het gebied van zorgverzekeringen. De informatie is gereviewd door Eef van Opdorp, budgetcoach en bekend van RTL4 en SBS6. De informatie is voor het laatst geüpdatet op zondag 4 september 2022.

Zorgverzekering adviseurs

Onze gecertificeerde zorgverzekering adviseurs helpen je graag bij het kiezen en aanvragen van de beste zorgverzekering. Heb je vragen? Kijk hier voor een antwoord op de meestgestelde vragen of stuur een appje naar 06-38336770.

"Misschien heb je één van de volgende vragen?"
Waarom zou ik overstappen van zorgverzekering?

67 procent van de Nederlanders zit al meer dan 7 jaar bij dezelfde zorgverzekeraar (Bron: Vektis). Eigenlijk best vreemd, want er verandert ondertussen van alles. Je persoonlijke situatie en de zorgbehoeften van jou en je gezin veranderen. Daarnaast past de zorgverzekeraar elk jaar de dekking en premies aan. Reden te meer om elk jaar opnieuw te checken of je huidige zorgverzekering ook voor volgend jaar de beste voor jou is. Of misschien biedt een andere verzekeraar dezelfde dekking wel goedkoper. Vergelijk dus elk jaar opnieuw even je zorgverzekering en stap over als je ergens anders een betere deal vindt. Zo betaal je nooit meer onnodig te veel!

Wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?

Je kan elk jaar tussen half november en 31 december overstappen van zorgverzekering. Heb je vóór 31 december zelf je oude zorgverzekering opgezegd? Dan heb je nog tot 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.

Hoe werkt overstappen van zorgverzekering?

Overstappen van zorgverzekering is in de meeste gevallen erg gemakkelijk. Je regelt het in 2 stappen:

 1. Je kiest in de periode van 12 november t/m 31 december je zorgverzekering voor het nieuwe jaar en meld je aan.
 2. De nieuwe zorgverzekeraar registreert zich in een landelijk systeem als jouw verzekeraar. Je oude zorgverzekering wordt automatisch opgezegd.

Er is hierop één uitzondering. Als je kiest voor een aanvullende zorgverzekering waarbij een medische selectie geldt, stelt de nieuwe verzekeraar je eerst een aantal vragen voordat je kunt overstappen. Het kan dan zijn dat de nieuwe zorgverzekeraar je niet accepteert voor die aanvullende verzekering.

Goed om te weten! In de zorgvergelijker op Geld.nl kun je door de optie ‘Directe acceptatie’ aan te vinken direct zien welke zorgverzekeraars je direct accepteren.

Kan ik halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering?

Er zijn maar een paar situatie waarin je tijdens het jaar kunt overstappen van zorgverzekering:

 • Je wordt 18 jaar (je sluit dan voor het eerst zelf een zorgverzekering af)
 • Je komt uit militaire dienst komt
 • Je gaat scheiden
 • Je komt (weer) in Nederland wonen na een tijd in het buitenland gewoond te hebben
 • Je zorgverzekeraar past tijdens het jaar de polisvoorwaarden aan
 • Je hebt op dit moment nog geen zorgverzekering
 • Je bent collectief verzekerd en dat collectief stopt of je komt er niet meer voor in aanmerking (bijvoorbeeld als je weggaat bij je huidige werkgever)

Is één van deze situaties op jou van toepassing? Ook dan vind je door je zorgverzekering vergelijken op Geld.nl eenvoudig de beste zorgverzekering voor jouw situatie.

Waarom overstappen van zorgverzekering via Geld.nl?

Geld.nl is dé vergelijkingssite voor verzekeringen. Je vergelijkt op Geld.nl 100% onafhankelijk het meest complete aanbod zorgverzekeringen van Nederland. Zo vind je altijd de beste deal voor jouw persoonlijke situatie en wensen. Bovendien betaal je via Geld.nl nooit meer dan bij de verzekeraar of een andere vergelijkingssite.

Sterker nog: op sommige zorgverzekeringen bieden we extra kortingen. Zo vind je altijd de goedkoopste zorgverzekering die bij je past. Bovendien krijg je via Geld.nl n korting bij sommige zorgverzekeringen.

Daarnaast is Geld.nl als één van de weinige vergelijkingssite aangesloten bij het Keurmerk Objectief Vergelijken. Daarom ben je op Geld.nl zeker van een transparante, betrouwbare en klantgerichte vergelijking.

Meer details over onze werkwijze vind je in onze verantwoording.

Ik betaal na mijn overstap dubbel premie, hoe kan dat?

Veel mensen stappen pas in de laatste weken van december over van zorgverzekering. Omdat je zorgverzekeraar de premie voor de nieuwe maand meestal al rond de 20ste van de maand afschrijft, heb je misschien de premie voor januari 2022 al betaald. Daarnaast schrijft je nieuwe zorgverzekeraar ook al de premie voor januari af. Als je overstapt van zorgverzekeraar, komt dit vanzelf weer goed. Je vorige zorgverzekeraar stort de premie van januari weer terug zodra ze bericht krijgen van je nieuwe zorgverzekeraar dat je bent overgestapt.

Wat gebeurt er als ik overstap van zorgverzekering tijdens een lopende behandeling?

Ben je onder behandeling van een ziekenhuis of GGZ (geestelijke gezondheid)- instelling? Dan gelden bij een overstap nog steeds de voorwaarden, vergoeding en eigen risico van je vorige verzekeraar. Pas als er een nieuwe DBC (Diagnose Behandel Combinatie) wordt gestart tijdens de looptijd van je nieuwe zorgverzekering krijg je te maken met de vergoeding, voorwaarden en eigen risico van je nieuwe zorgverzekeraar.

Let op! Stap je over van zorgverzekeraar tijdens een lopende behandeling, controleer dan wel altijd of je ziekenhuis of GGZ-instelling een contract heeft bij je nieuwe zorgverzekeraar.

Video met tips en uitleg voor de beste zorgverzekering

In onderstaande video’s geeft budgetcoach Eef van Opdorp, bekend van het RTL4 en SBS6, je handige tips.

Besparen zorgverzekering | Handige tips om te besparen op je zorgverzekering Eef van Opdorp - 15 november 2021
Geld.nl was recent te zien bijBekijk alle media-optredens

Zorgverzekering overstappen 2022 - Top 10

We hebben de top tien meest vergeleken polissen voor je op een rij gezet. In onderstaande tabel zie je de vergoeding en de verzekeraar met de laagste premie.

Laagste premies zorgverzekering overstappen
Goedkoopste zorgverzekering 2022
VergoedingVerzekeraarPremie/maand
Basisverzekering € 885 eigen risicoZieZo€ 86,25
Basisverzekering € 385 eigen risicoZieZo€ 108,25
Basisverzekering € 385 eigen risico + Fysio 9 behandelingenDe Friesland€ 122,20
Basisverzekering € 385 eigen risico + Tand € 250 (75%)ZieZo€ 122,00
Basisverzekering € 385 eigen risico + Fysio 9 behandelingen + Tand € 250 (75%)Zorg en Zekerheid€ 130,60
Basisverzekering € 385 eigen risico + Tand € 500 (75%)De Friesland€ 137,50
Basisverzekering € 385 eigen risico + Tand € 250 (100%)FBTO€ 125,45
Basisverzekering € 385 eigen risico + Fysio 18 behandelingenIZZ€ 141,10
Basisverzekering € 385 eigen risico + Tand € 500 (100%)IZA€ 152,80
Basisverzekering € 385 eigen risico + Tand € 1.000 (100%)ONVZ€ 174,02
Start vergelijken
 • Zorgverzekering
Zorgverzekering overstappen

Overstappen zorgverzekering 2022

Elk jaar stapt maar ongeveer 7 tot 10 procent van de Nederlanders over van zorgverzekering. Sterker nog: 37 procent van de Nederlanders zit al tien jaar of langer bij dezelfde zorgverzekeraar (Bron: Autoriteit Consument en Markt). Dit terwijl er zoveel verandert. De zorgpremies stijgen elk jaar en zorgverzekeraars passen hun voorwaarden aan. Daarnaast verandert ook je persoonlijke situatie. Check dus elk jaar toch maar even je zorgverzekering. Er valt tot wel 640 euro per jaar te besparen! Overstappen van zorgverzekering is dus zo’n slecht idee nog niet.

Waarom overstappen van zorgverzekering?

Er zijn twee belangrijke reden om elk jaar kritisch naar je polis te kijken en eventueel over te stappen van zorgverzekering.

1. Overstappen van zorgverzekering als je situatie verandert

Er verandert met de jaren van alles in je leven. Je situatie is waarschijnlijk al lang niet meer hetzelfde als vijf jaar geleden. Misschien sport je nu meer of heb je een fysieke zware baan gekregen? Dan is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie verstandig. En heb je een kinderwens voor het komende jaar? Dan wil je een zorgverzekering die de zorgkosten voor zwangerschap en bevalling vergoed.

Wat er ook verandert voor jou komend jaar, je zorgverzekering vergelijken 2022 en overstappen is verstandig.

2. Overstappen als je zorgverzekering verandert

Zorgverzekeraars veranderen elk jaar hun premies. Daarnaast wijzigen de vergoedingen in de basisverzekering en passen verzekeraars hun aanvullende verzekeringen aan. En misschien hebben je zorgverleners voor komend jaar geen contract meer met jouw zorgverzekeraar.

Controleer dus elk jaar even of je huidige zorgverzekering nog bij je past en niet te duur is geworden. Past je huidige zorgverzekering niet meer bij je situatie of biedt een andere verzekeraar een lagere premie? Dan is overstappen van zorgverzekering de oplossing! Geld.nl helpt je met de zorgvergelijker 2022 om een passende en goedkope zorgverzekering voor het nieuwe jaar te vinden.

Tip! Direct een seintje ontvangen zodra je kan overstappen van zorgverzekering? Meld je dan gratis aan voor onze zorgpremie alert! Je ontvangt direct een mail zodra je zorgverzekering 2023 vergelijken mogelijk is op Geld.nl.

Overstappen van zorgverzekering doe je zo

Overstappen van zorgverzekering is in drie stappen geregeld:

 1. Maak een vergelijking op Geld.nl
 2. Kies je nieuwe polis en sluit deze af
 3. Je nieuwe zorgverzekeraar zegt automatisch je oude polis op

Vergelijk en stap over van zorgverzekering

Tijdens je vergelijking op Geld.nl vragen we je eerst enkele gegevens over jezelf in te vullen. Door aan te geven wie je bent, kunnen wij een beter voorstel doen van zorgverzekeringen die bij jouw situatie passen. Een zorgverzekering voor 18-jarigen, een jongeren zorgverzekering of studenten zorgverzekering zien er uiteraard anders uit dan een zorgverzekering voor een gezin met kinderen.

Ook laten we aan de hand van je postcode zien welke zorgverleners bij jou in de buurt zijn aangesloten bij je zorgverzekering.

We vragen je daarnaast om aan te geven welke zorg je wilt verzekeren. Zo stellen wij een overzicht van polissen voor je samen die daarbij passen of kijk in ons overzicht vergoedingen zorgverzekering. Dat maakt het kiezen een stuk gemakkelijker.

Vul je zorgwensen in
Laat ons je zorgwensen weten en wij stellen een overzicht van polissen voor je samen die daarbij passen of kijk in ons overzicht vergoedingen zorgverzekering. Dat maakt het kiezen een stuk gemakkelijker.

Sluit je nieuwe polis af

Heb je je nieuwe zorgverzekering gevonden? Dan kun je deze meestal direct online afsluiten op Geld.nl. Houd hierbij de volgende gegevens bij de hand:

 • De persoonlijke gegevens van jou en meeverzekerden
 • Burgerservicenummer (BSN) van jou en meeverzekerd
 • Je IBAN rekeningnummer

Je krijgt direct een bevestiging van je aanvraag. Voor de basisverzekering word je altijd geaccepteerd, dit is namelijk wettelijk verplicht. Verzekeraars mogen wel een medische selectie houden voor aanvullende verzekeringen, maar dit komt eigenlijk alleen voor bij een uitgebreide dekking voor fysiotherapie of de tandartsverzekering.

Je nieuwe zorgverzekeraar zegt je oude polis op
Je nieuwe zorgverzekeraar zorgt dat je oude polis wordt opgezegd. Hier hoef jij dus niks voor te doen. Stap je op een ander moment over dan tussen half november en eind december? Dan moet je je oude zorgverzekering wel zelf opzeggen. Lees hier hoe dat werkt: Zorgverzekering opzeggen.

Meer over zorgverzekeringen
 • Basisverzekering vergelijken Vergelijk het grootste aanbod basisverzekeringen op Geld.nl en bespaar tot 640 euro per jaar op je basisverzekering.
 • Zorgverzekering vergelijken Vergelijk het grootste aanbod zorgverzekeringen op Geld.nl en bespaar tot 640 euro per jaar op je zorgverzekering.
 • Zorgverzekering voor ouderen Als oudere gebruik je waarschijnlijk andere zorg dan een student of een gezin. Hier lees je waar je op moet letten.
 • Zorgvergelijker Vul in de zorgvergelijker op Geld.nl in welke zorg jij nodig hebt en je vindt direct alle zorgverzekeringen die hierbij passen.
 • Zorgpremie alert Als eerste op de hoogte van de zorgverzekering premies voor volgend jaar? Meld je aan voor de zorgalert van Geld.nl!
 • Welke zorgverzekering past bij mij? Doe de test op Geld.nl en vind direct online de zorgverzekering die het beste bij je zorgwensen past!
tc