Contact

Overstappen van zorgverzekering

Vergelijk het meest complete aanbod en bespaar tot € 591! Vergelijk het meest complete aanbod en bespaar tot € 591 in 2024.
Eef van Opdorp Budgetcoach
Start vergelijken & bespaar
DD-MM-JJJJ
Meest complete aanbodVerzekerd van de beste keuze
Keurmerk Objectief Vergelijken100% onafhankelijke vergelijking
Laagste prijsgarantieUnieke kortingen tot 20%

Zorgverzekering overstappen 2024 - Top 10

Eigen risicoAanvullendVerzekeraarPremie/maand
€ 885GeenZorg en Zekerheid € 122,65
€ 385GeenFBTO € 131,95
€ 385Fysio 6FBTO € 139,20
€ 385Fysio 9De Friesland € 148,90
€ 385Tand € 250 (75%)FBTO € 141,45
€ 385Fysio 6 + Tand € 250 (75%)FBTO € 148,70
€ 385Fysio 9 + Tand 250 (75%)Zorg en Zekerheid € 159,15
€ 385Tand € 500 (75%)De Friesland € 163,70
€ 385Tand € 500 (100%)FBTO € 147,90
€ 385Fysio 18De Friesland € 174,40

Van zorgverzekering overstappen biedt verschillende voordelen. Zo is van zorgverzekering overstappen dé manier om opnieuw te kiezen voor de zorgverzekering die de beste en voordeligste is voor jou. Om je een idee te geven van wat een overstap kan opleveren, zie je in deze tabel tien voorbeeldscenario’s met daarbij de goedkoopste zorgverzekering.

Benieuwd wat van zorgverzekering overstappen jou oplevert? Maak een vergelijking!

Deze premies gelden voor je zorgverzekering 2024

Veelgestelde vragen over zorgverzekering overstappen

Waarom zou ik overstappen van zorgverzekering?

61,6 procent van de Nederlanders zit al meer dan 9 jaar bij dezelfde zorgverzekeraar (Bron: Vektis). Eigenlijk best vreemd, want er verandert ondertussen van alles. Je persoonlijke situatie en de zorgbehoeften van jou en je gezin veranderen. Daarnaast past de zorgverzekeraar elk jaar de dekking en premies aan. Reden te meer om elk jaar opnieuw te checken of je huidige zorgverzekering ook voor volgend jaar de beste voor jou is. Of misschien biedt een andere verzekeraar dezelfde dekking wel goedkoper. Vergelijk dus elk jaar opnieuw even je zorgverzekering en stap over als je ergens anders een betere deal vindt. Zo betaal je nooit meer onnodig te veel!

Wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?

Je kan elk jaar tussen half november en 31 december overstappen van zorgverzekering. Heb je vóór 31 december zelf je oude zorgverzekering opgezegd? Dan heb je nog tot 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.

Hoe werkt overstappen van zorgverzekering?

Overstappen van zorgverzekering is in de meeste gevallen erg gemakkelijk. Je regelt het in 2 stappen:

 1. Je kiest in de periode van 12 november t/m 31 december je zorgverzekering voor het nieuwe jaar en meld je aan.
 2. De nieuwe zorgverzekeraar registreert zich in een landelijk systeem als jouw verzekeraar. Je oude zorgverzekering wordt automatisch opgezegd.

Er is hierop één uitzondering. Als je kiest voor een aanvullende zorgverzekering waarbij een medische selectie geldt, stelt de nieuwe verzekeraar je eerst een aantal vragen voordat je kunt overstappen. Het kan dan zijn dat de nieuwe zorgverzekeraar je niet accepteert voor die aanvullende verzekering.

Goed om te weten! In de zorgvergelijker op Geld.nl kun je door de optie ‘Directe acceptatie’ aan te vinken direct zien welke zorgverzekeraars je direct accepteren.

Kan ik halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering?

Er zijn maar een paar situaties waarin je tijdens het jaar kunt overstappen van zorgverzekering:

 • Je wordt 18 jaar (je sluit dan voor het eerst zelf een zorgverzekering af)
 • Je komt uit militaire dienst komt
 • Je gaat scheiden
 • Je komt (weer) in Nederland wonen na een tijd in het buitenland gewoond te hebben
 • Je zorgverzekeraar past tijdens het jaar de polisvoorwaarden aan
 • Je hebt op dit moment nog geen zorgverzekering
 • Je bent collectief verzekerd en dat collectief stopt of je komt er niet meer voor in aanmerking (bijvoorbeeld als je weggaat bij je huidige werkgever)

Is één van deze situaties op jou van toepassing? Ook dan vind je door je zorgverzekering vergelijken op Geld.nl eenvoudig de beste zorgverzekering voor jouw situatie.

Waarom overstappen van zorgverzekering via Geld.nl?

Geld.nl is dé vergelijkingssite voor verzekeringen. Je vergelijkt op Geld.nl 100% onafhankelijk het meest complete aanbod zorgverzekeringen van Nederland. Zo vind je altijd de beste deal voor jouw persoonlijke situatie en wensen. Bovendien betaal je via Geld.nl nooit meer dan bij de verzekeraar of een andere vergelijkingssite.

Sterker nog: op sommige zorgverzekeringen bieden we extra kortingen. Zo vind je altijd de goedkoopste zorgverzekering die bij je past. Bovendien krijg je via Geld.nl n korting bij sommige zorgverzekeringen.

Daarnaast is Geld.nl als één van de weinige vergelijkingssite aangesloten bij het Keurmerk Objectief Vergelijken. Daarom ben je op Geld.nl zeker van een transparante, betrouwbare en klantgerichte vergelijking.

Ik betaal na mijn overstap dubbel premie, hoe kan dat?

Veel mensen stappen pas in de laatste weken van december over van zorgverzekering. Omdat je zorgverzekeraar de premie voor de nieuwe maand meestal al rond de 20ste van de maand afschrijft, heb je misschien de premie voor januari 2024 al betaald. Daarnaast schrijft je nieuwe zorgverzekeraar ook al de premie voor januari af. Als je overstapt van zorgverzekeraar, komt dit vanzelf weer goed. Je vorige zorgverzekeraar stort de premie van januari weer terug zodra ze bericht krijgen van je nieuwe zorgverzekeraar dat je bent overgestapt.

Wat gebeurt er als ik overstap van zorgverzekering tijdens een lopende behandeling?

Ben je onder behandeling van een ziekenhuis of GGZ (geestelijke gezondheid)- instelling? Dan gelden bij een overstap nog steeds de voorwaarden, vergoeding en eigen risico van je vorige verzekeraar. Pas als er een nieuwe DBC (Diagnose Behandel Combinatie) wordt gestart tijdens de looptijd van je nieuwe zorgverzekering krijg je te maken met de vergoeding, voorwaarden en eigen risico van je nieuwe zorgverzekeraar.

Let op! Stap je over van zorgverzekeraar tijdens een lopende behandeling, controleer dan wel altijd of je ziekenhuis of GGZ-instelling een contract heeft bij je nieuwe zorgverzekeraar.

Of vind je antwoord op één van onderstaande pagina’s

Overstappen van zorgverzekering 2024

Elk jaar stapt maar ongeveer 7 tot 10 procent van de Nederlanders over van zorgverzekering. Sterker nog: 37 procent van de Nederlanders zit al tien jaar of langer bij dezelfde zorgverzekeraar (Bron: Autoriteit Consument en Markt). Dit terwijl er zoveel verandert. De zorgpremies stijgen elk jaar en zorgverzekeraars passen hun voorwaarden aan. Daarnaast verandert ook je persoonlijke situatie. Check dus elk jaar toch maar even je zorgverzekering.

Laagste premie zorgverzekering

Zorgverzekering overstappen

Wat er ook verandert voor jou komend jaar, je zorgverzekering vergelijken 2024 en overstappen is verstandig. Er valt tot wel 591 euro per jaar te besparen!

Lage premie

Overstappen van zorgverzekering - 5 tips

Kritisch naar je zorgverzekering kijken en eventueel overstappen van zorgverzekering, moet je eigenlijk elk jaar even doen. Je eigen situatie verandert namelijk en je zorgverzekering 

Zorgverzekering vergelijken tips

Overstappen van zorgverzekering als je situatie verandert

Er verandert met de jaren van alles in je leven. Je situatie is waarschijnlijk al lang niet meer hetzelfde als vijf jaar geleden. Misschien sport je nu meer of heb je een fysieke zware baan gekregen? Dan is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie verstandig. En heb je een kinderwens voor het komende jaar? Dan wil je een zorgverzekering die de zorgkosten voor zwangerschap en bevalling vergoedt.

Wat er ook verandert voor jou komend jaar, je zorgverzekering vergelijken 2024 en overstappen is verstandig.

Overstappen als je zorgverzekering verandert

Zorgverzekeraars veranderen elk jaar hun premies. Daarnaast wijzigen de vergoedingen in de basisverzekering en passen verzekeraars hun aanvullende verzekeringen aan. En misschien hebben je zorgverleners voor komend jaar geen contract meer met jouw zorgverzekeraar.

Controleer dus elk jaar even of je huidige zorgverzekering nog bij je past en niet te duur is geworden. Past je huidige zorgverzekering niet meer bij je situatie of biedt een andere verzekeraar een lagere premie? Dan is overstappen van zorgverzekering de oplossing! Geld.nl helpt je met de zorgvergelijker 2024 om een passende en goedkope zorgverzekering voor het nieuwe jaar te vinden.

Vergelijken en overstappen van zorgverzekering

Tijdens je vergelijking op Geld.nl vragen we je eerst enkele gegevens over jezelf in te vullen. Door aan te geven wie je bent, kunnen wij een beter voorstel doen van zorgverzekeringen die bij jouw situatie passen. Een zorgverzekering voor 18-jarigen, een jongeren zorgverzekering of studenten zorgverzekering zien er uiteraard anders uit dan een zorgverzekering voor een gezin met kinderen.

Ook laten we aan de hand van je postcode zien welke zorgverleners bij jou in de buurt zijn aangesloten bij je zorgverzekering. We vragen je daarnaast om aan te geven welke zorg je wilt verzekeren. Zo stellen wij een overzicht van polissen voor je samen die daarbij passen of kijk in ons overzicht vergoedingen zorgverzekering. Dat maakt het kiezen een stuk gemakkelijker.

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering

Heb je je nieuwe zorgverzekering gevonden? Dan kun je deze meestal direct online afsluiten op Geld.nl. Houd hierbij de volgende gegevens bij de hand:

 • De persoonlijke gegevens van jou en je meeverzekerden
 • Burgerservicenummer(s) van jou en je meeverzekerden
 • Je IBAN-rekeningnummer

Je krijgt direct een bevestiging van je aanvraag. Voor de basisverzekering word je altijd geaccepteerd, dit is namelijk wettelijk verplicht. Verzekeraars mogen wel een medische selectie houden voor aanvullende verzekeringen, maar dit komt eigenlijk alleen voor bij een uitgebreide dekking voor fysiotherapie of de tandartsverzekering.

Overstappen zorgverzekering en opzeggen oude polis

Je nieuwe zorgverzekeraar zorgt dat je oude polis wordt opgezegd. Hier hoef jij dus niks voor te doen. Stap je op een ander moment over dan tussen half november en eind december? Dan moet je je oude zorgverzekering wel zelf opzeggen. Lees hier hoe dat werkt: Zorgverzekering opzeggen.

DD-MM-JJJJ