Zorgverzekering

Acceptatie aanvullende zorgverzekering

Word je aanvullende zorgverzekering altijd geaccepteerd?

In tegenstelling tot de basisverzekering geldt voor een aanvullende zorgverzekering géén acceptatieplicht. Dit betekent dat een zorgverzekeraar niet verplicht is je te accepteren. Sommige zorgverzekeraars stellen daarom aanvullende voorwaarden in de vorm van een medische selectie. Je moet dan eerst een lijst met medische vragen invullen of een doktersverklaring afgeven. Ook kan een zorgverzekeraar je weigeren voor een aanvullende zorgverzekering als je in het verleden betalingsproblemen hebt gehad.

Acceptatie aanvullende verzekering – Medische selectie

Het aantal verzekeraars dat een medische selectie hanteert bij aanvullende verzekering wordt steeds kleiner. Verzekeraars die dit wel doen, gebruiken de selectie alleen bij de duurdere aanvullende zorgverzekeringen. Wat nog wel vaak voorkomt is dat verzekeraars voor hun tandartsverzekeringen een medische selectie hanteren.

In onderstaand overzicht zie je welke zorgverzekeraars gebruik maken van een medische selectie:

Medische selectie voor aanvullende verzekeringMedische selectie voor tandartsverzekering
AnderZorg-
Avéro Achmeaxx
Azivo-
AZVZ-
Bewuzt--
CZx
CZ Direct--
De Amersfoortsexx
De FrieslandAlleen als afgesloten zonder basisverzekeringx
Delta Lloyd-x
Ditzo
DSW-
Energiekx
FBTO
HEMA
IK!
Interpolisx
IZZ
KiemerAlleen als afgesloten zonder basisverzekeringAlleen als afgesloten zonder basisverzekering
Menzis-
Nedascoxx
OHRA-
ONVZxx
OZF Achmea-x
PNO Zorgxx
Pro Lifexx
Salland-
Stad Holland
Univé-x
VGZx
VVAAxx
Zekur-n.v.t.
Zilveren Kruisxx
Zorg en Zekerheid-

Verzekeringsfraude en acceptatie aanvullende verzekering

Een andere veel voorkomende voorwaarde die zorgverzekeraars stellen, is dat je je niet schuldig hebt gemaakt aan verzekeringsfraude. Zoals bewust foute gegevens opgegeven of zaken die van belang zijn niet melden bij je zorgverzekeraar. Maar verzekeringsfraude kan ook zijn dat je een valse claim hebt ingediend, bijvoorbeeld voor zorgkosten die je niet hebt gemaakt.

Let op! Heb je je schuldig gemaakt aan verzekeringsfraude, dan wordt dit genoteerd in het Centraal Informatie systeem (CIS). Zodra jij je daarna bij een zorgverzekeraar aanmeld, checkt deze dit systeem. Wanneer de verzekeraar ziet dat je een melding hebt wegens fraude, kan de verzekeraar besluiten je te weigeren.

Wat als je niet wordt geaccepteerd?

Je krijgt altijd een persoonlijk bericht als een zorgverzekeraar besluit je te weigeren voor de aanvullende zorgverzekering. Geweigerd worden op grond van een medische selectie komt in de praktijk maar heel weinig voor. Meestal zal de zorgverzekeraar je dan ook een alternatief voorstel doen. Je betaalt dan bijvoorbeeld een hogere premie of legt je een wachttijd op. Je moet dan eerst enkele maanden verzekerd zijn, voordat je een bepaalde behandeling kunt declareren.

Tip! Je hoeft niet akkoord te gaan met het alternatieve voorstel van de zorgverzekeraar. Je kunt natuurlijk ook proberen om je te verzekeren bij een andere verzekeraar. Lang niet elke zorgverzekeraar hanteert namelijk medische selectie!

Bespaar tot 300 euro per jaar op je zorgverzekering!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod zorgverzekeringen online. Kies de verzekering die het beste past met de laagste premie. Zo weet je zeker dat je goed zit en niet onnodig te veel betaalt! Zorgverzekering vergelijken