Zorgverzekering

Besparen op eigen risico

6 Tips om te besparen op je eigen risico 

Zorg, het is iets wat we allemaal nodig hebben. De een vaker dan de ander. Onderdeel van de zorgkosten is het verplichte eigen risico. In dit artikel hebben we 6 tips voor je op een rijtje gezet hoe je kan besparen op je eigen risico.

Maar voordat we aan de tips beginnen, is het misschien handig eerst te weten wat wel en niet onder het eigen risico valt. Lees daarvoor het artikel ‘Wat valt onder eigen risico?’.

1. Eerst via de huisarts

Behandelingen bij de huisarts vallen buiten het eigen risico en zijn dus gratis. Moet je een behandeling ondergaan, kijk dan eerst of de huisarts deze voor je kan doen. Onderga je dezelfde behandeling in het ziekenhuis, betaal je daar wel voor. Mocht het zo zijn dat jouw huisarts het niet zelf kan, dan kan hij je wel doorverwijzen naar een andere huisarts in plaats van naar het ziekenhuis.

Ook voor eerste hulp kun je beter naar de huisarts of een huisartsenpost gaan. Eerste hulp bij een ziekenhuis valt namelijk onder je eigen risico, bij een huisarts of huisartsenpost niet. Bij spoedeisende hulp waarbij direct actie vereist is, is dit natuurlijk geen optie.

Heeft de huisarts speciaal materiaal voor je behandeling nodig? Dan kan het zijn dat die kosten wel voor jouw rekening komen.

2. Check voorkeursmedicijnen

Heb je medicijnen nodig, loont het om te kijken in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering voor het lijstje met voorkeursmedicijnen. Verzekeraars hebben afspraken met fabrikanten, waardoor een bepaald merk misschien deels of zelfs volledig vergoed wordt.

Heb je medicijnen nodig, loont het om eens te kijken in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering voor het lijstje met voorkeursmedicijnen. Verzekeraars hebben afspraken met fabrikanten, waardoor een bepaald merk misschien deels of zelfs volledig vergoed wordt.

Het gaat dus niet om het medicijn zelf, maar het merk. Stel, je hebt medicijn X. Daarvan zijn twee fabrikanten, Merk A en Merk B. Met de fabrikant van Merk B heeft je zorgverzekeraar afspraken, met die van Merk A niet. Merk B zou voor jou dan voordeliger zijn. Zeker als je verzekerd bent bij Univé of VGZ. Deze verzekeraars rekenen namelijk geen eigen risico voor medicijnen van hun voorkeurslijst.

3. Check de ziekenhuistarieven

Op het moment dat jij het ziekenhuis binnenloopt, kun je er eigenlijk al vanuit gaan dat je eigen risico opraakt. Mocht je nou je eigen risico maximaal verhoogd hebben, kan het misschien nog lonen te kijken naar de ziekenhuistarieven. Het ene ziekenhuis kan goedkoper zijn dan de andere.De ziekenhuistarieven zijn vaak openbaar en je zorgverzekeraar kan je ook vaak helpen om het goedkoopste ziekenhuis bij jou in de buurt te vinden.

4. Houd je eigen risico in de gaten en plan slim

Heb je eigenlijk wel enig idee hoeveel van je eigen risico je hebt gebruikt? Log in op je DigiD om dit te zien. Is je eigen risico op, kun je net zo goed dit jaar nog een behandeling plannen. Misschien dat je nog net de volledige kosten niet hoeft te betalen.

Of, als je eigen risico in één keer op zou raken, is het verstandiger te wachten tot volgend jaar, mits het geen spoed heeft natuurlijk. Je hoeft dan voor de rest van het jaar geen zorgkosten meer te betalen. Ook is het verstandig te wachten tot volgend jaar als je een vrijwillig verhoogd eigen risico hebt. Deze kun je weer verlagen met het oog op de behandeling die je in het nieuwe jaar verwacht.

5. Eigen risico op? Plan dit jaar nog een behandeling

Is je eigen risico al op, dan is het al helemaal slim om voor 31 december een behandeling te plannen of medicijnen te halen. Je betaalt dan niks meer bij. Doe je het na 31 december, begint je eigen risico weer vanaf 0 en betaal je de volle mep.

6. Betaal eigen risico gespreid

Heb je dan toch hoge zorgkosten gemaakt en kun je deze niet in één keer betalen, vraag dan aan je zorgverzekeraar of je de kosten in termijnen mag betalen. Dit geeft je in ieder geval wat meer financiële ruimte.

Verstandiger is natuurlijk om iedere maand wat geld opzij te leggen voor het geval dat. Zo weet je zeker dat er geld op je rekening staat mocht er iets gebeuren.

Besparen op je eigen risico met bewust zijn

Eigenlijk is de kern: “bewust zijn van”. Van de zorgverleners waar je terecht kan, van welke medicijnen en behandelingen vergoed worden, van hoeveel een behandeling kost en van hoeveel eigen risico je nog hebt. Tja, je moet eventjes wat moeite doen om erachter te komen. Maar zal het de moeite waard zijn? Dat zeker.

Bespaar ook op je zorgverzekering!Vergelijk snel het grootste aanbod zorgverzekeringen en vind eenvoudig de zorgverzekering die bij je past, tegen de laagste premie. Zorgverzekering vergelijken >>
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten