Contact

Besparen op zorgverzekering

Hoe kun je slim besparen op je zorgverzekering?

De zorgpremies stijgen elk jaar. Je betaalt dus steeds meer voor je zorgverzekering. Dat betekent gelukkig niet dat je niet kunt besparen. Met onze 12 slimme tips voor je zorgverzekering betaal je nooit meer onnodig te veel.

Tip! Besparen op je zorgverzekering en toch goed verzekerd blijven? In deze video leggen moneycoach Eef van Opdorp en zorgverzekeringexpert Amanda Bulthuis je uit hoe je dat doet.


Tip 1. Besparen op zorgverzekering door eigen risico verhogen

Verlaag je zorgpremie door je eigen risico te verhogen. Het standaard eigen risico is 385 euro per jaar, maar je kunt dit zelf verhogen naar maximaal 885 euro. Dit is een goed idee als je verwacht weinig zorgkosten te maken. Maar let op! Krijg je onverwachts wél te maken met zorgkosten? Dan betaal je deze zelf tot het gekozen eigen risico bedrag.

Tip 2. Ga alleen voor de basisverzekering

Nog een optie om te besparen: alleen een basisverzekering afsluiten. Heb je geen specifieke aanvullende zorgwensen, zoals alternatieve zorg of speciale medicijnen, dan heb je meestal geen aanvullende verzekering nodig. Zo bespaar je flink op je zorgpremie: alleen een basisverzekering afsluiten is immers goedkoper.

Tip 3. Kijk kritisch naar je aanvullende zorgverzekeringen

Het is natuurlijk wel verstandig een aanvullende zorgverzekering af te sluiten als je vaak zorgkosten maakt die je basisverzekering niet vergoedt. Lees hier of een aanvullende verzekering wel of niet verstandig is in jouw situatie.

Heb je een aanvullende tandartsverzekering? Check dan of je deze wel echt nodig hebt. Als je nooit gaatjes hebt en twee keer per jaar een bezoekje brengt aan de tandarts, betaal je daarvoor minder dan voor een tandartsverzekering. Je haalt het bedrag er dus vaak niet uit. Een tandartsverzekering is wél verstandig wanneer je vaker grotere problemen hebt met je gebit. Denk aan gaatjes, een wortelkanaalbehandeling, kronen of implantaten.

Tip 4. Check het soort basispolis

Kijk ook naar de soort basisverzekering die je kiest. Er zitten namelijk verschillen in de bij de verzekeraar aangesloten zorgverleners en hoeveel de verzekeraar vergoedt bij een niet-aangesloten zorgverlener. Hierdoor zijn de verschillen in zorgpremie soms groot. Lees hier meer over gecontracteerde zorg.

De zorg die de basisverzekering vergoedt is wél bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. Er zijn vier soorten polissen:

  • De restitutie zorgverzekering biedt vrije zorgkeuze met de hoogste vergoeding als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Deze zorgpolis is ook meteen de duurste polis.
  • De combinatiepolis is een combinatie tussen een restitutiepolis en een naturapolis. Voor sommige zorg mag je zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Voor andere soorten zorg ben je afhankelijk van gecontracteerde zorgverleners.
  • De naturapolis heeft geen vrije zorgkeuze. Je krijgt alleen een volledige vergoeding als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders is de vergoeding lager.
  • De budgetpolis is een sobere uitvoering van de naturapolis. Deze zorgverzekering is vooral een goede keuze als je weinig tot geen zorg gebruikt óf als je het geluk hebt dat alle zorgverleners van jouw keuze bij de budgetpolis zijn aangesloten. De budgetpolis is de goedkoopste keuze op het gebied van zorgverzekeringen.

Als de zorgverleners van jouw keuze zijn aangesloten bij een natura- of budgetpolis, bespaar je veel geld door zo'n basisverzekering te kiezen in plaats van de dure restitutiepolis.

Tip 5. Niet dubbel verzekeren

Let goed op dat je jezelf niet dubbel verzekert als je een aanvullende verzekering neemt. Anders betaal je twee keer voor dezelfde dekking. Je hebt bijvoorbeeld geen aanvullende zorgverzekering nodig voor zorg in het buitenland wanneer je een doorlopende reisverzekering hebt met dekking voor aanvullende ziektekosten.

Tip 6. Ga voor een online zorgverzekering

Kies voor een zorgverzekering bij een zorgverzekeraar die de meeste zaken online regelt. Online zorgverzekeringen sturen je geen papieren polis toe en hebben zo een goedkopere administratie. Hierdoor besparen zij op administratiekosten en jij op de premie.

Tip 7. Collectieve zorgverzekering of niet

Kom je in aanmerking voor een collectieve zorgverzekering, bijvoorbeeld via je werkgever? Dit heeft zo zijn voordelen. Bijvoorbeeld korting op je premie, een sportlidmaatschap of korting op hulpmiddelen.

Er zijn echter ook nadelen. De korting zorgt er niet automatisch voor dat het ook de goedkoopste zorgverzekering is. Vaak zijn er andere verzekeringen die een stuk goedkoper zijn. Ook betaal je de rest van de looptijd de normale premie zonder korting als je plots géén recht meer hebt op de collectieve verzekering. Bijvoorbeeld als je ontslagen wordt of een andere baan vindt. Overweeg je een collectieve zorgverzekering af te sluiten? Ga eerst verzekeringen vergelijken om zeker te weten dat dit de meest voordelige optie is.

Tip 8. Betaal je zorgpremie per jaar

Bij sommige zorgverzekeraars krijg je een korting wanneer je de premie in één keer vooruit betaalt in plaats van iedere maand. Heb je hiervoor het geld, doe dit dan vooral!

Tip 9. Vraag zorgtoeslag aan

Vergeet niet om zorgtoeslag aan te vragen bij de Belastingdienst. Je krijgt dan elke maand een bedrag dat je kunt gebruiken om een deel van je zorgverzekering mee te betalen. Hoe lager je inkomen, hoe meer zorgtoeslag je krijgt. Tot een bepaald inkomen heb je hier recht op. Lees het artikel Recht op zorgtoeslag om te kijken of jij hiervoor in aanmerking komt.

Tip 10. Samen op één polis of niet?

Dit is niet altijd de voordeligste keuze. Hebben jullie allebei dezelfde zorg nodig? Dan is dezelfde zorgverzekering aanvragen geen probleem. Dit is een minder verstandige keuze als  één van de partners een aanvullende zorgverzekering wil, terwijl de ander hiervan geen gebruik maakt. In dat geval betaal je dubbel voor een aanvullende verzekering, terwijl er maar voor de helft gebruik van wordt gemaakt. Kijk dus goed of jullie zorgwensen overeenkomen voordat jullie dezelfde polis nemen.

Tip 11. Verzeker kinderen met meest uitgebreide dekking

Kinderen tot achttien jaar zijn gratis meeverzekerd bij één van de ouders of verzorgers. Verzeker je kind altijd mee met de ouder die de zorgverzekering met de uitgebreidste dekking heeft. Als je kind ooit specifieke zorg nodig heeft, hoef je je over de vergoeding geen zorgen te maken en kun je alle aandacht aan je kind besteden. Lees hier alles over de zorgverzekering voor kinderen onder de 18 jaar.

Tip 12. Vergelijk ieder jaar en stap over

Het is verstandig ieder jaar je zorgverzekering goed te vergelijken. Je zorgwensen kunnen immer veranderen in de loop van de tijd. Check daarom altijd eventjes of je ergens een betere dekking krijgt voor een lagere premie. In onze handige zorgvergelijker vul je precies in aan welke zorg je wel en geen behoefte hebt. Zo vind je direct de zorgverzekering die het beste bij jouw zorgwensen past.

Bekijk dan hier een video met de belangrijkste bespaartips van Budgetcoach Eef van Opdorp.

Bespaar nu direct op je zorgverzekeringOp Geld.nl vergelijk je zorgverzekeringen van het grootste aanbod zorgverzekeraars in Nederland. Zo weet je direct welke zorgverzekering naadloos op jouw zorgwensen aansluit én bespaar je tot wel 595 euro per jaar!Zorgverzekering vergelijken
Tevreden over ons? Stem nu en maak kans op mooie prijzen!
;