Zorgverzekering

Besparen op zorgverzekering

Hoe kun je slim besparen op je zorgverzekering?

De zorgpremies stijgen elk jaar. Je gaat dus steeds meer betalen voor je zorgverzekering. Dat wil gelukkig niet zeggen dat je niet kunt besparen. Met onze 11 slimme tips voor je zorgverzekering betaal je nooit meer onnodig te veel.

Tip 1. Besparen op zorgverzekering door eigen risico verhogen

Verlaag je zorgpremie door je eigen risico te verhogen. Het standaard eigen risico is 385 euro, maar je kan deze veranderen naar maximaal 885 euro. Dit is een optie wanneer je verwacht niet veel zorgkosten te maken. Maar let op! Krijg je onverwachts wél te maken met zorgkosten, realiseer je dan dat je deze zelf moet betalen tot aan het gekozen eigen risico bedrag.

Tip 2. Ga alleen voor de basisverzekering

Nog een optie om te besparen: alleen een basisverzekering nemen. Heb je geen extra zorg nodig, zoals alternatieve zorg of speciale medicijnen, dan heb je ook geen aanvullende verzekering nodig. En dat houdt je zorgpremie laag. Het is natuurlijk wel verstandiger een aanvullende zorgverzekering af te sluiten wanneer je regelmatig gebruik maakt van de betreffende zorg.

Kijk ook of je een tandartsverzekering nodig hebt. Twee keer per jaar een bezoekje brengen aan de tandarts is namelijk goedkoper dan een tandartsverzekering. Je haalt het bedrag er dus vaak niet uit. Een tandartsverzekering is wél verstandig wanneer je vaker, grotere problemen hebt met je gebit.

Tip 3. Check het soort basisverzekering

Nog even over de basisverzekering, kijk ook naar het sóórt basisverzekering dat je kiest. Er zitten namelijk verschillen in de aangesloten zorgverleners, hoeveel er vergoed wordt bij een niet-aangesloten zorgverlener en daardoor de premie. De zorg die wordt gedekt is voor iedere soort basisverzekering wél hetzelfde.

Je hebt vier soorten polissen, van duurste naar goedkoopste: de restitutiepolis, de combinatiepolis, de naturapolis en de budgetpolis. De restitutiepolis heeft de breedste zorgkeuze met de meeste vergoeding wanneer je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. De budgetpolis heeft de minste zorgkeuze met minste vergoeding wanneer je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat.

Heb je het geluk dat er bij de budgetpolis een aangesloten zorgverlener om de hoek zit, of vind je het niet erg om wat verder te reizen voor een aangesloten zorgverlener, dan kies je net zo goed voor de budgetpolis.

Tip 4. Niet dubbel verzekeren

Let goed op dat je jezelf niet dubbel verzekerd als je een aanvullende verzekering neemt. Anders betaal je twee keer voor dezelfde dekking. Je hebt bijvoorbeeld geen aanvullende zorgverzekering nodig voor zorg in het buitenland wanneer je een doorlopende reisverzekering hebt met dekking voor aanvullende ziektekosten.

Tip 5. Ga voor een online zorgverzekering

Online zorgverzekeringen sturen je geen papieren polis toe en hebben zo een goedkopere administratie. Hierdoor besparen zij op administratiekosten en jij op de premie.

Tip 6. Collectieve zorgverzekering of niet?

Kom je in aanmerking voor een collectieve zorgverzekering, dan heeft dat zo zijn voordelen. Bijvoorbeeld korting op je premie of korting op een sportlidmaatschap of hulpmiddelen.

Er zijn echter ook wat nadelen. De korting betekent niet dat je de goedkoopste zorgverzekering hebt. Vaak zijn er nog andere verzekeringen die een stuk goedkoper zijn. Ook betaal je de rest van de looptijd de normale premie zonder korting, wanneer je plots géén recht meer hebt op de collectieve verzekering. Vergelijk dus goed voordat je voor een collectieve zorgverzekering gaat.

Tip 7. Betaal je zorgpremie per jaar

Je krijgt een korting wanneer je de premie in één keer vooruit betaalt in plaats van iedere maand. Heb je hiervoor het geld, doe dit dan vooral!

Tip 8. Vraag zorgtoeslag aan

Vergeet niet om zorgtoeslag aan te vragen. Daarmee wordt een deel van de zorgpremie tegemoet gekomen. Tot een bepaald inkomen heb je daar namelijk recht op. Lees het artikel “Recht op zorgtoeslag” om te kijken of jij hiervoor in aanmerking komt.

Tip 9. Samen op één polis of niet?

Je kunt samen met je partner een zorgverzekering afsluiten. Maar is dit wel verstandig?

Hebben jullie allebei dezelfde zorg nodig? Dan is dezelfde zorgverzekering aanvragen geen probleem. Het is echter minder verstandig als de één een aanvullende zorgverzekering wil die de ander niet nodig heeft. In dat geval wordt er twee keer voor de aanvullende verzekering betaald, terwijl er maar voor de helft gebruik van wordt gemaakt. Kijk dus goed of jullie zorgwensen overeenkomen voordat jullie dezelfde polis nemen.

Tip 10. Verzeker kinderen met meest uitgebreide dekking

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd bij hun ouders of voogd. Waarom dit dan niet doen bij de ouder met de meest uitgebreide dekking? Mocht er ooit iets met je kind gebeuren, hoef je je over de dekking geen zorgen te maken en kun je alle aandacht aan je kind besteden.

Tip 11. Vergelijk ieder jaar en stap over

En als laatste is het natuurlijk verstandig ieder jaar weer je zorgverzekering goed te vergelijken. Wat is er veranderd bij jouw zorgverzekering en bij andere? Verandert er iets bij je persoonlijk? Passen die andere zorgverzekeringen nu beter bij mij? Het loont altijd eventjes te kijken of je ergens een betere dekking krijgt voor een lagere premie. En je zorgverzekering vergelijken, dat doe je natuurlijk op Geld.nl.

Bespaar nu direct op je zorgverzekeringVergelijk het grootste aanbod op dekking en premie, stap gratis over en bespaar tot wel 300 euro per jaar op de kosten van je zorgverzekering. Zorgverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten
;