Hoe kun je slim besparen op je zorgverzekering?
De zorgpremies stijgen elk jaar. Je betaalt dus steeds meer voor je zorgverzekering. Dat betekent gelukkig niet dat je niet kunt besparen. Met onze 12 slimme tips voor je zorgverzekering betaal je nooit meer onnodig te veel.
Tip! Besparen op je zorgverzekering en toch goed verzekerd blijven? In deze video leggen moneycoach Eef van Opdorp en zorgverzekeringexpert Amanda Bulthuis je uit hoe je dat doet.
Tip 1. Kies een passende verzekering en kijk kritisch naar je (aanvullende) zorgverzekering
Kijk eerst welk zorg jij en je gezinsleden nodig hebben. Je situatie kan elk jaar veranderen. Bovendien veranderen zorgverzekeraars elk jaar hun dekkingen en voorwaarden. Het kan dus zomaar zo zijn dat je huidige zorgverzekering niet meer vergoedt wat je nodig hebt. Of misschien ben je juist te uitgebreid verzekerd.
Kijk vooral kritisch naar je aanvullende verzekering(en). Misschien betaal je wel meer premie dan wat je aan zorgkosten vergoedt krijgt uit die verzekering. Heb je bijvoorbeeld een aanvullende tandartsverzekering? Als je nooit gaatjes hebt en twee keer per jaar een bezoekje brengt aan de tandarts, is de kosten zelf betalen vaak goedkoper dan een tandartsverzekering Een tandartsverzekering is wél verstandig wanneer je vaker grotere problemen hebt met je gebit. Denk aan gaatjes, een wortelkanaalbehandeling, kronen of implantaten.
Tip 2. Ga alleen voor de basisverzekering
Heb je geen specifieke aanvullende zorgwensen, zoals alternatieve zorg of speciale medicijnen, dan heb je meestal geen aanvullende verzekering nodig. Alleen een basisverzekering afsluiten is dan vaak voldoende. Zo bespaar je flink op je zorgpremie: alleen een basisverzekering afsluiten is immers goedkoper. Je bent met een basisverzekering wel verzekerd voor de belangrijkste zorgkosten, zoals de huisarts, medicijnen, ziekenhuiskosten en de zorg voor minderjarige kinderen.
Het is natuurlijk wel verstandig een aanvullende zorgverzekering af te sluiten als je vaak zorgkosten maakt die je basisverzekering niet vergoedt. Lees hier of een aanvullende verzekering wel of niet verstandig is in jouw situatie.
Tip 3. Check de gecontracteerde zorgverleners
Bij de meeste basisverzekeringen in Nederland krijg je alleen een volledige vergoeding voor de zorgkosten als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Controleer dus altijd of de zorgverleners waar jij naartoe wilt een contract hebben. Tijdens het zorgverzekering vergelijken op Geld.nl kun je dit direct controleren. Zo voorkom je een hoge rekening achteraf.
Er zijn drie soorten polissen:
- De naturapolis biedt je alleen een volledige vergoeding als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders is de vergoeding lager, meestal 65 tot 85 procent van de rekening.
- De combinatiepolis is een combinatie tussen een restitutiepolis en een naturapolis. Voor sommige zorg mag je zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Voor andere soorten zorg ben je afhankelijk van gecontracteerde zorgverleners.
- De restitutiepolis biedt vrije zorgkeuze. Voor de vergoeding maakt het niet uit of je naar gecontracteerde zorgverlener gaat. Deze zorgpolis is ook meteen de duurste polis. Bovendien zijn er in 2024 nog maar 3 restitutiepolissen beschikbaar.
Vooral als je kiest voor een natura- of een combinatiepolis, moet je dus goed controleren of je zorgverleners een contract hebben. Lees hier meer over gecontracteerde zorg.
Tip 4. Kies voor het goedkopere label van je zorgverzekeraar
De meeste mensen zijn verzekerd bij één van de vier grote zorgverzekeraars Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis. Al deze zorgverzekeraars bieden ook zorgverzekeringen aan onder andere labels. Zo is FBTO onderdeel van Achmea, net als Zilveren Kruis, VinkVink is dan weer onderdeel van Menzis en Just is van CZ. Bij deze labels betaal je vaak minder premie dan bij de moedermaatschappij zelf. Je kan dus met een gerust hart overstappen. Je blijft aan de achterkant eigenlijk gewoon bij de grote verzekeringsmaatschappij, maar bent wel goedkoper uit. Hier zie je welke zorgverzekering labels onder welke grote zorgverzekeraars vallen.
Tip 5. Besparen op zorgverzekering door eigen risico te verhogen
Verlaag je zorgpremie door je eigen risico te verhogen. Het standaard eigen risico is 385 euro per jaar, maar je kunt dit zelf verhogen naar maximaal 885 euro. Dit is een goed idee als je verwacht weinig zorgkosten te maken. Maar let op! Krijg je onverwachts wél te maken met zorgkosten? Dan betaal je deze zelf tot het gekozen eigen risico bedrag.
Tip 6. Betaal je zorgpremie per jaar
Bij sommige zorgverzekeraars krijg je een korting wanneer je de premie in één keer vooruit betaalt in plaats van iedere maand. Heb je hiervoor het geld, doe dit dan vooral!
Tip 7. Niet dubbel verzekeren voor zorg in het buitenland
Let goed op dat je jezelf niet dubbel verzekert als je een aanvullende verzekering neemt voor zorg in het buitenland. Anders betaal je twee keer voor dezelfde dekking. Je hebt geen aanvullende zorgverzekering nodig voor zorg in het buitenland wanneer je een doorlopende reisverzekering hebt met dekking voor aanvullende ziektekosten.
Tip 8. Collectieve zorgverzekering of niet
Kom je in aanmerking voor een collectieve zorgverzekering, bijvoorbeeld via je werkgever? Dit heeft zo zijn voordelen. Bijvoorbeeld korting op de premie van je aanvullende verzekeringen, een sportlidmaatschap of korting op hulpmiddelen.
Er zijn echter ook nadelen. De korting zorgt er niet automatisch voor dat het ook de goedkoopste zorgverzekering is. Vaak zijn er andere verzekeringen die een stuk goedkoper zijn. Overweeg je een collectieve zorgverzekering af te sluiten? Ga eerst verzekeringen vergelijken om zeker te weten dat dit de meest voordelige optie is.
Tip 9. Vraag zorgtoeslag aan
Vergeet niet om zorgtoeslag aan te vragen bij de Belastingdienst. Je krijgt dan elke maand een bedrag dat je kunt gebruiken om een deel van je zorgverzekering mee te betalen. Hoe lager je inkomen, hoe meer zorgtoeslag je krijgt. Tot een bepaald inkomen heb je hier recht op. Lees het artikel Recht op zorgtoeslag om te kijken of jij hiervoor in aanmerking komt.
Tip 10. Samen op één polis of niet?
Dit is niet altijd de voordeligste keuze. Hebben jullie allebei dezelfde zorg nodig? Dan is dezelfde zorgverzekering aanvragen geen probleem. Dit is een minder verstandige keuze als één van de partners een aanvullende zorgverzekering wil, terwijl de ander hiervan geen gebruik maakt. In dat geval betaal je dubbel voor een aanvullende verzekering, terwijl er maar voor de helft gebruik van wordt gemaakt. Kijk dus goed of jullie zorgwensen overeenkomen voordat jullie dezelfde polis nemen.
Tip 11. Verzeker kinderen met meest uitgebreide dekking
Kinderen tot achttien jaar zijn gratis meeverzekerd bij één van de ouders of verzorgers. Verzeker je kind altijd mee met de ouder die de zorgverzekering met de uitgebreidste dekking heeft. Als je kind ooit specifieke zorg nodig heeft, hoef je je over de vergoeding geen zorgen te maken en kun je alle aandacht aan je kind besteden. Lees hier alles over de zorgverzekering voor kinderen onder de 18 jaar.
Tip 12. Vergelijk ieder jaar en stap over
Het is verstandig ieder jaar je zorgverzekering goed te vergelijken. Je zorgwensen kunnen immer veranderen in de loop van de tijd. Check daarom altijd eventjes of je ergens een betere dekking krijgt voor een lagere premie. In onze handige zorgvergelijker vul je precies in aan welke zorg je wel en geen behoefte hebt. Zo vind je direct de zorgverzekering die het beste bij jouw zorgwensen past.
Bekijk dan hier een video met de belangrijkste bespaartips van Budgetcoach Eef van Opdorp.