Zorgverzekering

Boete geen zorgverzekering

Hoe hoog is de boete bij geen zorgverzekering?

Als je in Nederland woont of werkt moet je verplicht een zorgverzekering afsluiten. Doe je dat niet, dan ontvang je eerst een waarschuwing van het Zorginstituut Nederland. Als je binnen 3 maanden na de waarschuwing nog steeds niet betaalt krijg je een boete. Na nóg eens 3 maanden geen zorgverzekering volgt een tweede boete. De boete die het CAK oplegt is 410,49 euro. Betaal je deze ook niet, dan krijg je nóg een keer een boete van 410,49 euro.

Tip! Heb je wel een zorgverzekering afgesloten, maar krijg je toch een brief met een waarschuwing van het CAK? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. Deze geeft aan het CAK door dat je wel verzekerd bent. In het overzicht van zorgverzekeraars vind je de contactgegevens van alle maatschappijen.

Ambtshalve verzekerd bij geen zporgverzekering

Heb je negen maanden na de waarschuwing van het CAK nog steeds geen zorgverzekering afgesloten? Dan meldt het instituut je aan bij een zorgverzekeraar. Het CAK bepaalt dan zelf bij welke verzekeraar zij jouw aanmeldt.

Je betaalt voor de verzekering de zogenoemde ambtshalve premie van 141,50 euro per maand. Deze premie betaal je twaalf maanden lang aan het CAK. Daarna betaal je de premie rechtstreeks aan de zorgverzekeraar.

Hoe je de ambtshalve premie betaalt, hangt af van je situatie. Ontvang je loon, uitkering of een pensioen? Dan houdt de werkgever, uitkeringsinstantie of het pensioenfonds de premie in op je loon of uitkering. Als je zelfstandige bent of geen inkomsten hebt, ontvang je maandelijkse een acceptgiro om de premie te betalen.

Voorkom een torenhoge boete!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod zorgverzekeringen online. Kies de verzekering die het beste past met de laagste premie. Zo weet je zeker dat je goed zit, niet onnodig te veel betaalt en geen boete krijgt! Zorgverzekering vergelijken