Contact

Budgetpolis

Wat is een budgetpolis?

Een budgetpolis is, zoals de naam al doet vermoeden, een goedkope zorgverzekering. De budgetpolis is een eenvoudige basisverzekering waarmee je vaak maar bij een beperkt aantal zorgverleners terecht kunt. Je zorg- en verzekeringszaken regel je zoveel mogelijk online. Overweeg je een budgetpolis af te sluiten? In dit artikel lees je of een budgetpolis voor jou geschikt is en waar je op moet letten.

1. Verschil budgetpolis en naturapolis

Een naturapolis is een zorgverzekering die alleen gecontracteerde zorg volledig vergoedt. Meestal betaalt de zorgverzekeraar 75 tot 85 procent van je zorgrekening als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Een budgetpolis is een ‘uitgeklede’ versie van de naturapolis. Dit houdt in dat je uit minder gecontracteerde zorgverleners kunt kiezen. Een budgetpolis wordt daarom ook wel een selectieve polis genoemd. Daarnaast krijg je vaak een lager percentage vergoed bij niet-gecontracteerde zorg, bijvoorbeeld 70 procent.

Op zoek naar een zorgverzekering die veel vrije zorgkeuze biedt? Dan past een restitutiepolis misschien beter bij je. In dit artikel lees je wat het verschil tussen een natura- en een restitutiepolis is.

2. Budget basisverzekering en zorgverleners

Overweeg je een budgetpolis af te sluiten? Controleer van tevoren goed of je zorgverleners een contract hebben met de zorgverzekeraar van je keuze. Kijk daarbij niet alleen naar de ziekenhuizen. Ook voor herhalingsrecepten bij apotheken of voor fysiotherapie zijn bij een budgetpolis soms maar een aantal zorgverleners gecontracteerd.

Tip! Tijdens het verzekeringen vergelijken op Geld.nl zie je direct welke zorgverleners een contract hebben met de verschillende zorgverzekeraars.

3. Budget zorgverzekering en verzekeringszaken regelen

Als je voor een budgetpolis kiest, moet je bij sommige zorgverzekeraars zaken zoals declaraties online regelen. Hierdoor houden zorgverzekeraars de kosten van een budgetpolis laag. Online je zorgverzekeringszaken regelen doe je tegenwoordig eenvoudig via de online omgeving van je zorgverzekeraar of via een app op je telefoon. Wil je liever telefonisch contact hebben? Dan is een gewone naturapolis een betere keuze.

4. Welke budgetpolissen zijn er?

In 2024 bieden de volgende zorgverzekeraars een budgetpolis aan:

  • Zilveren Kruis: Basis Budget
  • De christelijke zorgverzekeraar: Principe Polis Budget

5. Budgetpolis en spoedeisende zorg

Als je een ongeluk krijgt of om een andere reden met spoed zorg nodig hebt, wil je je niet druk maken over naar welk ziekenhuis je kunt. Dat hoeft gelukkig ook niet. Zelfs met een budgetpolis kun je bij elk ziekenhuis terecht voor spoedeisende zorg.

6. Is een budgetpolis geschikt voor mij?

Een budgetpolis is geschikt als vrije zorgkeuze voor jou niet belangrijk is omdat je (bijna) nooit zorg nodig hebt of het niet erg vindt om wat verder te reizen naar een zorgverlener als je wel zorg gebruikt. Ook is een budgetpolis voordelig als je zeker weet dat de zorgverleners van jouw keuze gecontracteerd zijn door de verzekeraar.

Wil je direct weten welke zorgverzekering bij jouw zorgwensen past? In onze zorgvergelijker geef je eenvoudig aan welke zorg je vergoed wilt krijgen. Je vindt dan direct de goedkoopste zorgverzekering die bij jou past: een budgetpolis of toch een andere zorgverzekering.

Op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering?Op Geld.nl vergelijk je zorgverzekeringen van het grootste aanbod zorgverzekeraars in Nederland. Je vindt direct een zorgverzekering die past bij jouw budget én bij je zorgwensen. Zorgverzekering vergelijken
Budgetpolis of ander type zorgverzekering afsluiten? Vergelijk, kies & bespaar!
;