Zorgverzekering

Zorgverzekering chronisch ziek

Overstappen chronisch ziek, waarop letten?

Veel mensen die chronisch ziek zijn durven niet over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. De meeste mensen met een chronische aandoening zijn dan ook nog nooit overgestapt van zorgverzekering. En dat terwijl er voor de basisverzekering een acceptatieplicht geldt en steeds meer verzekeraars voor hun aanvullende verzekeringen geen medische selectie meer hanteren.

Acceptatie chronisch zieken basisverzekering

Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht. Dit betekent dat elke zorgverzekeraar iedereen moét accepteren als klant. Dit geldt dus ook voor chronisch zieken! Op grond van je chronische ziekte kan en mag je dus nooit geweigerd worden voor de basisverzekering.

Acceptatie chronisch zieken aanvullende zorgverzekering

Bij aanvullende verzekering geldt géén acceptatieplicht. Zorgverzekeraars mogen daar aanvullende voorwaarden stellen bij de acceptatie. Sommige verzekeraars hanteren een medische selectie voordat ze je accepteren voor de aanvullende zorgverzekering. Je moet dan eerst een aantal vragen over je gezondheid of gebit beantwoorden. Op basis daarvan bepaalt de verzekeraar of ze je aanvraag accepteren.

Tip! Een medische selectie gelukkig steeds minder voor bij aanvullende verzekeringen. In de zorgvergelijker 2021 filter je eenvoudig op medische selectie. Zo zie je meteen waar je met een chronische ziekte waarschijnlijk gewoon wordt geaccepteerd en kom je nooit voor onverwachte verrassingen te staan.

Chronisch ziek en geweigerd?

Het komt meestal dus niet vaak voor dat je écht geweigerd wordt voor een aanvullende zorgverzekering. Wel doet de verzekeraar je soms een alternatief voorstel, wat betekent dat je iets meer premie gaat betalen voor je aanvullende zorgverzekering. Ook stellen verzekeraars soms bij een aantal behandelingen een wachttijd verplicht. Dit betekent dat je eerst een aantal maanden of een jaar verzekerd moet zijn, voordat je een bepaalde behandeling mag ondergaan.

Tip! Hanteert je huidige verzekeraar een medische selectie en wil je overstappen? Wacht dan nog even met afmelden tot je zeker weet dat de nieuwe verzekeraar je accepteert als klant. Zo ben je bij een eventuele weigering toch altijd nog gewoon verzekerd bij je huidige verzekeraar.

Chronisch ziek en overstappen? Let op je dekking!

Voor chronisch zieken is het nóg belangrijker een aanvullende verzekering te kiezen die niet alleen goedkoop is, maar vooral genoeg dekking biedt voor de zorg die je nodig hebt. Moet je vaak naar de fysiotherapeut? Controleer dan of de verzekeraar voldoende behandelingen vergoed en of je ook echt de hele behandeling vergoed krijgt in plaats van maar 75 procent.

Let op vergoeding medicijnen bij chronische ziekte

Een andere vergoeding die voor mensen met een chronische ziekte vaak erg van belang is, is die voor medicijnen. Je wilt natuurlijk zeker weten dat je nieuwe verzekeraar de medicijnen die jij gebruikt vergoedt en dat je niet ineens hoeft over te stappen naar een ander merk. Welke medicijnen een verzekeraar vergoedt vind je terug in het farmaceutisch reglement op de site van de verzekeraar.

Tip! Wil je meer weten over hoe de vergoeding van medicijnen via de zorgverzekering precies werkt? Lees dan het artikel Geneesmiddelenvergoedingssysteem.

Chronisch ziek en tóch besparen op je zorgverzekering?Vergelijk dan eenvoudig het grootste aanbod zorgverzekeringen online, kies de best passende met de laagste premie en bespaar tot wel 300 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken 2021