Contact

Wat is een combinatiepolis?

Wat is een combinatiepolis?

Een combinatiepolis is een type zorgverzekering waarbij je voor bepaalde soorten zorg zelf je zorgverlener kiest, terwijl je voor andere soorten zorg gebruik moet maken van gecontracteerde zorg. In dit artikel lees je precies hoe een combinatiepolis werkt en of dit type zorgverzekering past bij jouw zorgwensen.

Een combinatiepolis, wat is dat voor zorgverzekering?

De naam geeft het eigenlijk al prijs: een combinatiepolis is een combinatie tussen twee zorgverzekeringen, namelijk de naturapolis en de restitutiepolis. Hieronder leggen we kort uit wat deze twee zorgverzekeringen zijn.

  • Naturapolis: Een naturapolis vergoedt alleen gecontracteerde zorg volledig. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan betaal je (een deel van) de rekening zelf.
  • Restitutiepolis: Met een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Je kunt zowel naar gecontracteerde als niet-gecontracteerde zorgverleners gaan zonder dat het invloed heeft op de vergoeding die je voor je zorgkosten krijgt.

Lees hier meer over de verschillen tussen een natura- en restitutiepolis.

Heb je met een combinatiepolis vrije zorgkeuze?

Zoals we hierboven al even aanstipten, is een combinatiepolis een combinatie tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Dat houdt in dat je met een combinatiepolis voor de meeste soorten zorg vrije zorgkeuze hebt. De zorgverzekeraar vergoedt je zorgkosten dus volledig, ook als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat.

Voor andere soorten zorg moet je gebruik maken van gecontracteerde zorg. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan betaal je mogelijk een deel van de zorgkosten zelf. Voor de volgende soorten zorg geldt in sommige gevallen dat je geen (volledige) vergoeding krijgt als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat:

  • Psychische hulp. Denk bijvoorbeeld aan gesprekken met een psycholoog of psychotherapeut, (groeps)therapie of een behandeling via internet (e-health).
  • Wijkverpleging: Bijvoorbeeld hulp bij het aankleden, douchen, wondverzorging of het innemen van medicijnen.

Bij sommige zorgverzekeraars geldt ook voor andere soorten zorg dat je alleen een vergoeding krijgt als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Controleer dus altijd de polisvoorwaarden van je combinatiepolis goed. Zo weet je precies wat jouw zorgverzekeraar wel en niet vergoedt.

Is een combinatiepolis een goedkope zorgverzekering?

Een combinatiepolis is vaak iets goedkoper dan een restitutiepolis, omdat je geen volledige vrije zorgkeuze hebt voor alle soorten zorg. Maar let op: dit is lang niet altijd het geval. Wat een zorgverzekering kost hangt namelijk ook af van het eigen risico dat je kiest, of je aanvullende verzekeringen nodig hebt en bij welke zorgverzekeraar je jouw zorgverzekering afsluit.

Om de goedkoopste zorgverzekering voor jouw situatie en zorgwensen te vinden, moet je elk jaar zorgverzekeringen vergelijken. De prijsverschillen tussen de verschillende zorgverzekeraars zijn namelijk groot. Soms betaal je voor dezelfde zorgverzekeraar veel meer bij verzekeraar A dan bij verzekeraar B.

Ben je op zoek naar een goede zorgverzekering en twijfel je of een combinatiepolis bij je past? In onze handige zorgvergelijker vul je eenvoudig jouw zorgwensen in. Vervolgens zie je precies welke zorgverzekering bij je past. Dit kan dus een combinatiepolis zijn, maar ook een andere soort zorgverzekering.

Op zoek naar de beste én goedkoopste zorgverzekering?

Op Geld.nl vergelijk je zorgverzekeringen van het grootste aanbod zorgverzekeraars in Nederland. Zo vind je altijd de beste én goedkoopste zorgverzekering voor jouw situatie.

Zorgverzekeringen vergelijken

;