Zorgverzekering

Compensatie eigen risico


* Let op! 
De Compensatie eigen risico is per 2014 afgeschaft. In onderstaande tekst lees je wat de voorwaarden voor 2013 en voorgaande jaren waren. *

Wanneer krijg je compensatie op je eigen risico?

Voor het basispakket van de zorgverzekering geldt een verplicht eigen risico voor iedereen van 18 jaar en ouder. De overheid voerde dit verplichte eigen risico in 2008 in en wijzigde de hoogte hiervan jaarlijks. Mensen met hoge zorgkosten, zoals chronisch zieken, betalen jaarlijks het volledige eigen risico bedrag. Om deze personen enigszins tegemoet te komen, voerde de overheid de Compensatie eigen risico regeling in. Helaas is de compensatieregeling zoals hieronder beschreven per 2014 afgeschaft.

CAK compensatie eigen risico

Mensen die hoge zorgkosten maken, konden in bepaalde gevallen een gedeelte van het verplichte eigen risico terugkrijgen van de overheid. Het CAK voert de compensatieregeling uit. Dit is een professionele uitvoeringsorganisatie in de zorg- en welzijnssector. Het compensatiebedrag bedroeg in 2013 voor iedereen 99 euro.

Voorwaarden eigen risico terug krijgen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaalt de voorwaarden voor de Compensatie eigen risico. Om in 2013 voor een compensatie eigen risico in aanmerking te komen, moest je aan één van de drie onderstaande criteria voldoen:

  • Op 1 juli 2013 verbleef je minstens een half jaar in een AWBZ-instelling.
  • Je was in 2010 en 2011 ingedeeld in een zogeheten diagnosekostengroep (DKG). Verzekerden die onder een DKG vallen zijn meestal in een ziekenhuis opgenomen voor een bepaalde chronische aandoening.
  • In 2011 en 2012 heb je meer dan 180 standaard dagdoseringen van geneesmiddelen met specifieke stoffen voorgeschreven gekregen. De lijst met stoffen is opgesteld door het ministerie van VWS.

CAK eigen risico zorgverzekering terugkrijgen

Het CAK (voorheen Centraal Administratiekantoor) voert de compensatie eigen risico regeling uit. Je hoeft zelf geen stappen te ondernemen om de compensatie te ontvangen. Alle zorgverzekeraars in Nederland geven hun gegevens door aan het CAK. Wanneer je recht hebt op de compensatieregeling bericht het CAK je hierover. De beschikking voor 2013 krijg je tussen 31 augustus en 14 oktober 2013  automatisch toegestuurd. Het bedrag wordt begin december automatisch aan je overgemaakt.

Compensatie eigen risico 2012

De Compensatie eigen risico bedroeg in 2012 voor iedereen 85 euro. Om voor een compensatie eigen risico 2012  in aanmerking te komen, moet je aan één van de drie onderstaande criteria voldoen:

  • Op 1 juli 2012 verbleef je minstens een half jaar in een AWBZ-instelling.
  • Je was in 2009 en 2010 ingedeeld in een zogeheten diagnosekostengroep (DKG). Verzekerden die onder een DKG vallen zijn meestal in een ziekenhuis opgenomen voor een bepaalde chronische aandoening.
  • In 2010 en 2011 heb je meer dan 180 standaard dagdoseringen van geneesmiddelen met specifieke stoffen voorgeschreven gekregen. De lijst met stoffen is opgesteld door het ministerie van VWS.

Compensatie eigen risico 2011

De compensatie eigen risico in 2011 bedraagt 56 euro. Om voor de regeling in aanmerking te komen, moet je aan één van de drie onderstaande criteria voldoen:

  • Op 1 juli 2011 verbleef je minstens een half jaar in een AWBZ-instelling
  • Je was in 2008 en 2009 ingedeeld in een zogeheten diagnosekostengroep
  • In 2009 en 2010 heb je meer dan 180 standaard dagdoseringen van geneesmiddelen met specifieke stoffen voorgeschreven gekregen. De lijst met stoffen is opgesteld door het ministerie van VWS.

Heb jij geen compensatie ontvangen en denk je hier wel recht op te hebben? Dan kan je alsnog een verzoek voor compensatie indienen. Op de website van het CAK staat een aanvraagformulier.

Compenseer het eigen risico, betaal nooit meer te veel!Besparen op je zorgverzekering doe je eenvoudig door een objectieve vergelijking te maken. In één oogopslag zie je dan waar je de beste dekking krijgt tegen de laagste premie. Check het snel! Zorgverzekering vergelijken 2021
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten