Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten

Datamonitor zorgverzekeringen 2019

Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2019

Aangaande zorgverzekeringen in Nederland houden wij elk jaar nauwgezet de premieontwikkeling in de gaten. Ook onderzoeken we welke keuze mensen maken rondom hun zorgverzekering op basis van de vergelijkingen en aanvragen op Geld.nl. Op deze pagina vind je de meest actuele cijfers en trends.

Heb je vragen over de cijfers of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met onze productspecialisten of persvoorlichters.

Over het onderzoek

Op basis van ruim 75.000 vergelijkingen en 6.000 aanvragen analyseerde Geld.nl welke keuzes consumenten in 2019 gemaakt hebben voor hun zorgverzekering. Daarnaast is specifiek gekeken naar de belangrijkste verschillen tussen de verschillende provincies en welke keuzes mannen anders maakten dan vrouwen.

Gemiddelde premie zorgverzekering

Uit alle aanvragen blijkt dat consumenten gemiddeld 106 euro per maand betalen voor hun basisverzekering. Maar de meeste mensen (ruim 68 procent) had naast de basisverzekering ook aanvullende wensen. Voor de totale zorgverzekering (basis + aanvullend) betalen mensen gemiddeld 137 euro per maand.

Hoeveel procent kiest alleen een basisverzekering?


Premieverschil zorgverzekering per provincie

Geld.nl bracht ook de verschillen per provincie in kaart. Het opvallendst zijn de verschillen in wat consumenten per provincie betalen voor de basisverzekering. Utrechters betalen met gemiddeld 108,30 euro per maand het meest. Flevolanders zijn met gemiddeld 103,78 euro per maand het goedkoopste uit. Benieuwd waar de verschillende vandaan komen? Lees dan het uitgebreide onderzoek: Premieverschillen zorgverzekering per provincie.


Meest gekozen type zorgverzekering

Als het gaat om de basisverzekering kozen de meeste mensen in Nederland voor een naturapolis (73 procent). Ruim 20 procent koos voor een restitutiepolis en nog eens 6 procent voor een combinatiepolis. Bij deze zorgverzekeringen mag je voor sommige zorg, bijvoorbeeld fysiotherapie, zelf je zorgverleners kiezen. Maar voor andere zorgsoorten werkt de verzekeraar met gecontracteerde zorg, bijvoorbeeld voor bepaalde operaties.


Meest gekozen aanvullende zorgwensen

Van de mensen die kozen voor een aanvullende verzekering deden de meesten dit vanwege de tandartsdekking (34 procent). Daarna volgden de zorgwensen fysiotherapie (27 procent), hulp in het buitenland (11,7 procent) en brillen en lenzen (9,4 procent).


Hoeveel procent verhoogt het eigen risico?

Voor de zorgverzekering 2019 verhoogde bijna 22 procent van de consumenten het eigen risico. Ruim 14 procent verhoogde het eigen risico maximaal, dus naar 885 euro.


Verschillen tussen mannen en vrouwen

Als we het toch over het eigen risico hebben, zien we hier ook meteen het belangrijkste verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen verhoogden vaker het eigen risico dan vrouwen. Bij de mannen koos ruim 25 procent voor een verhoogd eigen risico. Bij de vrouwen koos ‘slechts’ 17 procent daarvoor.


Premieverschil zorgverzekering per leeftijd

Als we kijken naar de premieverschillen naar leeftijd zien we dat jongeren minder betalen voor een basisverzekering dan ouderen.

Leeftijdscategorie Gemiddelde basispremie per maand
18 tot 25 jaar € 105,02
25 tot 35 jaar € 104,28
35 tot 45 jaar € 106,18
45 tot 55 jaar € 107,19
55 tot 65 jaar € 107,83
65 tot 75 jaar € 108,52
75 plus € 109,12
Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl Website van het jaar 2018 Keurmerk objectief vergelijken Expert
Start met besparen op je vaste lasten, vergelijk je mogelijkheden stroke
;