Zorgverzekering

Doorverwijzing van huisarts

Hoe controleer je of een zorgverlener gecontracteerd is?

Stel je wordt door je huisarts doorverwezen naar een zelfstandige kliniek voor een operatie aan je hand. Na de operatie krijg je ineens een gepeperde rekening van de kliniek, omdat deze niet is aangesloten bij je zorgverzekeraar. Hierdoor moet je ineens duizenden euro’s zelf betalen. Hoe voorkom je dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan als je wordt doorverwezen?

Let op: Dit geldt alléén voor verzekerden met een naturapolis. Heb je een restitutiepolis, dan mag je altijd je eigen zorgaanbieder kiezen zonder dat dit gevolgen heeft voor de hoogte van de vergoeding vanuit je zorgverzekering.

Meldplicht specialist bij doorverwijzing huisarts

Wat voorop staat is dat iedere zorgaanbieder verplicht is te melden of hij wel of geen contract heeft met je zorgverzekeraar. Heeft de aanbieder geen contract met jouw zorgverzekeraar, dan is hij verplicht om dit te vertellen en wat de financiële consequenties voor jou zullen zijn.

Check de Zorggids of bel je zorgverzekeraar

Helaas blijkt in de praktijk dat niet elke kliniek, specialist, arts of behandelaar dit uit zichzelf meldt. Het is dus slim om ook zelf informatie te verzamelen als je door je huisarts wordt doorverwezen. Dit doe je op twee manieren:

  • Door via de website van je zorgverzekeraar in de Zorggids kijken welke aanbieders de verzekeraar heeft gecontracteerd
  • Door je zorgverzekeraar te bellen. Hij kan je precies vertellen of de zorgverlener wel of niet is aangesloten

Doorverwijzing huisarts, controleren steeds belangrijker

Gecontracteerde zorg is vooral een onderwerp dat belangrijk is voor mensen met een naturapolis. Om bij een naturapolis voor een volledige vergoeding in aanmerking te komen, mag je namelijk alleen gebruik maken van gecontracteerde aanbieders. Ga je naar een niet gecontracteerde zorgverlener, dan krijg je normaal gesproken een stuk minder vergoed.

Betaal niet langer onnodig te veel voor je zorgverzekering!Vergelijk snel het grootste aanbod zorgverzekeringen online en kies de best passende met de laagste premie. Zo bespaar je tot wel 300 euro per jaar op de kosten van je zorgverzekering! Zorgverzekering vergelijken 2021