Zorgverzekering

Eigen bijdrage aftrekbaar?

Is je eigen bijdrage zorgverzekering aftrekbaar?

Of de eigen bijdrage aftrekbaar is hangt af van de zorg die je hebt betaalt en of je uitkomt boven het drempelbedrag voor de aftrek van ziektekosten. Bij de belastingaangifte is er een aftrekpost ‘specifieke ziektekosten’. Hierin mag je bepaalde soorten ziektekosten die niet worden vergoed door de zorgverzekering aftrekken. 

Eigen bijdrage aftrekbaar - Drempelbedrag

Zorgkosten zijn alléén aftrekbaar als de totale kosten hoger zijn dan het drempelbedrag, wat weer afhankelijk is van je (gezamenlijk) inkomen. In onderstaande tabellen zie je welk drempelbedrag voor jou van toepassing is in 2020.

Je hebt niet het hele jaar een fiscale partner

Als je niet het hele jaar een fiscaal partner hebt, bereken je alleen de aftrekbare zorgkosten waar je zelf recht op hebt:

Drempelinkomen 2020Drempel
Meer danNiet meer dan
-€ 7.863€ 136
€ 7.863€ 41.7651,65% van het drempelinkomen
€ 41.765-€ 689 + 5,75% van het bedrag boven € 41.765

Je hebt wel het hele jaar een fiscale partner

Heb je wel het hele jaar een fiscale partner? Dan tel je de zorgkosten van jou en je partner bij elkaar:

Drempelinkomen 2020Drempel
Meer danNiet meer dan
-€ 15.726€ 272
€ 15.726€ 41.7651,65% van het drempelinkomen
€ 41.765-€ 689 + 5,75% van het bedrag boven € 41.765


Let op:
 Een eigen bijdrage is niet hetzelfde als je eigen risico. Kosten die je maakt voor je eigen risico bij de zorgverzekering, kun je nooit aftrekken van de belasting.

Overige zorgkosten aftrekbaar

Je kunt wel eventuele andere zorgkosten aftrekken bij je belastingaangifte. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor genees- en heelkundige hulp, medicijnen, hulpmiddelen, dieetkosten, vervoer, extra kleding en beddengoed, extra gezinshulp en reiskosten voor ziekenbezoek. Wil je kosten aftrekken, let er dan op dat je dat doet in de aangifte over het jaar dat je ze hebt gemaakt.

Wanneer betaal je een eigen bijdrage?

De eigen bijdrage geldt alleen voor zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De hoogte van de eigen bijdragen is wettelijk vastgesteld. Dit betekent dat je bij elke verzekeraar dezelfde eigen bijdrage betaalt. In de voorwaarden van je zorgverzekering kun je precies zien hoeveel eigen bijdrage je moet betalen. Je kunt je soms wel voor deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren. Je betaalt vanuit de basisverzekering onder meer een eigen bijdrage bij:

  • Hulpmiddelen (bijvoorbeeld een gehoorapparaat of orthopedische schoenen)
  • Geneesmiddelen die duurder zijn dan gemiddelde prijs die de basisverzekering voor soortgelijke middelen vergoedt
  • Kraamzorg
  • Zittend ziekenvervoer
  • Bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie


Tip!
Geld.nl is dé zorgvergelijker 2021. Je kunt op Geld.nl dus altijd een passende zorgverzekering vinden. Wil je je graag aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld de eigen bijdrage voor geneesmiddelen? Dan kun je dit aangeven in de zorgvergelijker op Geld.nl. Je krijgt dan alle verzekeringen (basis + aanvullend) te zien die hierbij aansluiten. Zo zie je meteen welke verzekeraar de goedkoopste verzekering biedt die past bij jouw zorgwensen.

Bespaar ook op je zorgkosten!Vergelijk direct het grootste aanbod zorgverzekeringen voor de best passende dekking en de laagste premie. Zo bespaar je tot wel 300 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken