Contact

Eigen bijdrage zorgverzekering

Wat is eigen bijdrage zorgverzekering?

Voor sommige zorg die je basisverzekering vergoedt, betaal je een wettelijke eigen bijdrage zorgverzekering. Dit is een vast bedrag of een percentage van de kosten die je zelf betaalt. In dit artikel vertellen we je precies wat de eigen bijdrage zorgverzekering inhoudt én geven we je enkele handige tips.

Verschil eigen bijdrage zorgverzekering en eigen risico

Veel mensen verwarren de wettelijke eigen bijdrage nog weleens met het eigen risico zorgverzekering. Toch zijn dit twee verschillende dingen. Het eigen risico is een vast bedrag tot waaraan je jaarlijks een deel van je zorgkosten uit de basisverzekering betaalt. Hierdoor betaal je elk jaar de zorgkosten tot aan je eigen risico zelf. Standaard is het eigen risico 385 euro per jaar, maar je kunt dit ook verhogen als je wilt. De wettelijke eigen bijdrage is een bijdrage die je betaalt voor een specifieke behandeling, zorgsoort of bepaalde medicijnen.

Heb je bijvoorbeeld medicijnen nodig waarvoor een wettelijke eigen bijdrage geldt? Deze eigen bijdrage betaal je sowieso. Of je zorgverzekeraar de rest van de kosten voor het medicijn vergoedt, hangt ervan af of je je eigen risico voor dat jaar al opgemaakt hebt.

Hoogte eigen bijdrage zorgverzekering

Of en hoeveel eigen bijdrage zorgverzekering je betaalt, is geregeld in de Zorgverzekeringswet (Zvw). In het onderstaande overzicht zie je precies voor welke zorg je een wettelijke eigen bijdrage betaalt en hoe hoog deze bijdrage is:

ZorgsoortEigen bijdrage zorg in 2023Eigen bijdrage zorg in 2024
Volledig kunstgebit, uitneembaar25% van de totale kosten25% van de totale kosten
HoortoestellenVoor 18 jaar en ouder: 25% van de totale kostenVoor 18 jaar en ouder: 25% van de totale kosten
Volledig kunstgebit op implantaten, uitneembaar (klikgebit) 

Voor de onderkaak: 10% van de totale kosten
Voor de bovenkaak: 8% van de totale kosten

Voor de onderkaak: 10% van de totale kosten
Voor de bovenkaak: 8% van de totale kosten
Reparaties of overzetting van volledig en uitneembaar kunstgebit10% van de totale kosten10% van de totale kosten
Schoenen: orthopedisch of allergeenvrij

Tot 16 jaar: 63 euro per paar
16 jaar of ouder: 126 euro per paar

Tot 16 jaar: 65 euro per jaar
16 jaar of ouder: 130 euro per jaar

PruikenAlle kosten boven de 454,50 euroAlle kosten boven de 465 euro
Contactlenzen59,50 euro per lens, met een maximum van 119 euro per kalenderjaar61 euro per lens, met een maximum van 122 euro per kalenderjaar
Brillenglazen59,50 euro per brillenglas, met een maximum van 119 euro per kalenderjaar61 euro per lens, met een maximum van 122 euro per kalenderjaar
Kraamzorg thuis4,80 euro per uur5,10 euro per uur
Kraamzorg in een instelling zoals een kraamhotel of geboortecentrum zonder medische indicatieMinimaal 19 euro per dag. Afhankelijk van de instelling kan daar een bedrag bovenop komen. Als het tarief van de instelling hoger is dan 137 euro per dag, betaal je ook het bedrag daarboven. Minimaal 20 euro per dag. Afhankelijk van de instelling kan daar een bedrag bovenop komen. Als het tarief van de instelling hoger is dan 143 euro per dag, betaal je ook het bedrag daarboven. 
Ziekenvervoer per auto of OV (geen ambulance)113 euro per kalenderjaar118 euro per kalenderjaar
MedicijnenPrecies weten voor welke medicijnen je een eigen bijdrage betaalt? Neem contact op met je zorgverzekeraar. De maximale eigen bijdrage voor medicijnen bedraagt 250 euro per jaar.Precies weten voor welke medicijnen je een eigen bijdrage betaalt? Neem contact op met je zorgverzekeraar. De maximale eigen bijdrage voor medicijnen bedraagt 250 euro per jaar.


Bron: Rijksoverheid

Tip! Per medicijnsoort vergoedt de basisverzekering een maximaal bedrag. Is jouw medicijn duurder? Dan betaal je een eigen bijdrage. Vraag je zorgverzekeraar dan of er goedkopere vergelijkbare medicijnen verkrijgbaar zijn. Zo bespaar je flink op je eigen bijdrage zorgverzekering.

Hoe werkt eigen bijdrage zorgverzekering betalen?

In de meeste gevallen stuurt je zorgverlener de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar schrijft vervolgens de eigen bijdrage af van je bankrekening of stuurt je de rekening. Dien je zelf een rekening in bij je zorgverzekeraar? Dan schrijft de verzekeraar de eigen bijdrage later alsnog af of stuurt je hiervoor een factuur.

Voorbeeld eigen bijdrage zorgverzekering

Stel je voor: je hebt een volledig uitneembaar kunstgebit nodig. De tandarts vertelt dat de totale kosten voor het kunstgebit 1200 euro zijn. De eigen bijdrage voor een volledig kunstgebit is vastgesteld op 25 procent van de totale kosten. In dit geval betaal je dus 300 euro aan eigen bijdrage.

De gebitsprothese wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Dat betekent dat je naast de eigen bijdrage ook het eigen risico van 385 euro betaalt. In totaal betaal je dus 300 euro aan eigen bijdrage en 385* euro aan eigen risico. Je zorgverzekering vergoedt in dit geval 515 euro van de totale zorgkosten van 1200 euro: de rest betaal je zelf in de vorm van de eigen bijdrage zorgverzekering en het eigen risico.

*In het voorbeeld gaan we ervan uit dat je het eigen risico niet hebt verhoogd en verder nog geen kosten voor het eigen risico hebt gemaakt.

Maximale eigen bijdrage zorgverzekering

De overheid heeft een maximale eigen bijdrage per jaar voor medicijnen vastgesteld. Zo voorkomt de overheid dat mensen die veel medicijnen gebruiken hoge kosten maken. Voor medicijnen betaal je maximaal 250 euro per kalenderjaar. Ga je over deze 250 euro heen? Dan betaal je de rest van het jaar geen eigen bijdrage meer voor je medicijnen.

Voor andere zorgsoorten geldt geen maximale eigen bijdrage. Wel verschilt het per zorgsoort hoe vaak je een eigen bijdrage betaalt. Zoals je in de tabel ziet, betaal je voor brillenglazen bijvoorbeeld een eigen bijdrage per jaar. Bij kraamzorg bij je thuis betaal je de eigen bijdrage per uur. Voor sommige zorgsoorten betaal je de eigen bijdrage elke keer dat je het product of de behandeling nodig hebt.

Tip! Naast de eigen bijdrage voor kraamzorg brengt een zwangerschap meer kosten met zich mee. Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Let goed op wat de basisverzekering wel en niet vergoedt. Hier lees je alles over de beste zorgverzekering voor je zwangerschap.

Eigen bijdrage zorgverzekering aftrekbaar?

De wettelijke eigen bijdrage zorgverzekering is niet aftrekbaar van de belasting. Benieuwd welke zorgkosten je wél kunt aftrekken? Je leest hier welke zorgkosten aftrekbaar zijn van de belasting.

Vergoeding eigen bijdrage via aanvullende zorgverzekering

Wil je besparen op de eigen bijdrage zorgverzekering? Soms vergoedt een aanvullende zorgverzekering deze eigen bijdrage. Dit geldt bijvoorbeeld voor de eigen bijdrage voor medicijnen en kraamzorg. In onze handige zorgvergelijker kun je eenvoudig aangeven dat je deze eigen bijdragen vergoed wilt krijgen vanuit een aanvullende verzekering. Je ziet dan direct welke zorgverzekeringen naadloos op jouw zorgwensen aansluiten.

Tip! Voor bepaalde tandheelkundige behandelingen uit het basispakket betaal je een eigen bijdrage. Bij sommige verzekeraars vergoedt de tandartsverzekering deze eigen bijdrage volledig.

Eigen bijdrage zorgverzekering: de feiten op een rij

We zetten de feiten over de eigen bijdrage van de zorgverzekering overzichtelijk voor je op een rij:

  • Ontvang je zorg of medicijnen die de basisverzekering vergoedt? Dan betaal je soms een wettelijke eigen bijdrage zorgverzekering.
  • De eigen bijdrage is iets anders dan het eigen risico. Het eigen risico is het deel van de zorgkosten uit de basisverzekering dat je jaarlijks zelf betaalt. De eigen bijdrage geldt alleen voor sommige zorgsoorten of medicijnen.
  • Je zorgverlener stuurt de rekening meestal rechtstreeks naar je zorgverzekeraar. Je zorgverzekeraar incasseert de eigen bijdrage vervolgens van je bankrekening of stuurt je een factuur.
  • De overheid stelt per jaar vast hoe hoog de wettelijke eigen bijdrage zorgverzekering is. In onze handige tabel zie je precies voor welke zorgsoorten je een eigen bijdrage betaalt en hoe hoog deze bijdrage is.
  • De wettelijke eigen bijdrage zorgverzekering is niet aftrekbaar van de belasting.
  • Soms vergoedt een aanvullende verzekering de eigen bijdrage voor bijvoorbeeld medicijnen of kraamzorg. In de zorgvergelijker op Geld.nl kun je aangeven dat je de eigen bijdrage vergoed wilt krijgen.
Besparen op de eigen bijdrage zorgverzekering?Op Geld.nl vind je vandaag nog de zorgverzekering die perfect aansluit op jouw zorgwensen. Geef aan welke eigen bijdrage je vergoed wilt krijgen, vind direct de goedkoopste zorgverzekering en bespaar tot wel 591 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken 2024
Blij met Geld.nl? Stem dan nu! Blij met Geld.nl? Maak ons Website van het Jaar. Met winkans!