Zorgverzekering

Eigen risico aftrekbaar

Is het eigen risico zorgverzekering aftrekbaar?

Het eigen risico bij de zorgverzekering is niet aftrekbaar van de belasting. Tot 2009 was het vrijwillige eigen risico nog wel aftrekbaar, maar deze regeling heeft de Belastingdienst afgeschaft.

Hoe werkt het eigen risico?

Ben je 18 jaar of ouder, dan heb je een verplicht eigen risico van 385 euro bij je zorgverzekering. Tot dit bedrag betaal je elk jaar zelf je zorgkosten vanuit de basisverzekering. Maar niet alle zorgkosten vallen onder je eigen risico. Je betaalt bijvoorbeeld nooit een eigen risico voor huisartsbezoek, verloskundige zorg en bepaalde bevolkingsonderzoeken. Zorgkosten die je maakt omdat deze onder het eigen risico van je zorgverzekering vallen, zijn niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Eigen risico ziektekosten aftrekbaar?

Door je eigen risico vrijwillig te verhogen, krijg je korting op de premie van je basisverzekering. Je kunt je eigen risico verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro tot maximaal 885 euro. Hoe hoger het eigen risico hoe meer korting je krijgt. Verhoog je je eigen risico en heb je zorg nodig die onder het eigen risico valt? Dan betaal je dus tot een hoger bedrag zelf je zorgkosten. Ook de kosten die je maakt voor je vrijwillige eigen risico zijn sinds 2009 niet meer aftrekbaar van de belasting.

Eigen risico zorgverzekering aftrekbaar in 2020?

Ook dit jaar is het eigen risico niet aftrekbaar. Maar er zijn wel zorgkosten die je kunt aftrekken van de belasting. Dit noemt de Belastingdienst ‘specifieke zorgkosten’. Voorbeelden aftrekbare kosten zijn medische hulp, voorgeschreven medicijnen, hulpmiddelen, vervoer, dieetkosten, extra kleding en beddengoed en reiskosten voor ziekenbezoek.

Tip! Meer over de aftrek van specifieke zorgkosten lees je in het artikel ‘Zorgkosten aftrekbaar van de belasting?'

Bespaar eenvoudig op je zorgverzekering!Vergelijk het grootste aanbod online en kies de best passende zorgverzekering met de laagste premie. Zo bespaar je tot wel 300 euro per jaar op je zorgkosten! Zorgverzekering vergelijken 2021