Zorgverzekering

Eigen risico verhogen

Wanneer eigen risico verhogen?

Voor iedereen in Nederland geldt een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt als je zorgkosten maakt uit de basisverzekering. De hoogte van het eigen risico wordt elk jaar opnieuw vastgesteld door de overheid. Maar je kunt het eigen risico van je zorgverzekering verhogen. Hierdoor bespaar je tientallen euro's op je zorgverzekering.

Let op! Je eigen risico verhogen is alléén slim als je geen zorg denkt nodig te hebben en andere de extra zorgkosten makkelijk kunt betalen!

Verhogen vrijwillig eigen risico

Je mag het verplichte eigen risico vrijwillig verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Verzekeraars geven altijd een korting op de premie bij een vrijwillig eigen risico. Hierbij geldt dat hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe meer korting je krijgt. Bij het hoogste bedrag loopt de korting zelfs op tot enkele tientjes per maand. Ga je een zorgverzekering afsluiten, kies dan bewust voor een eigen risico dat past bij je situatie.

Let op: Een ongeluk zit in een klein hoekje. De kosten lopen behoorlijk snel op als je ineens gebruik moet maken van zorg. Heb je het vrijwillig eigen risico verhoogd? Dan betaal je dus een groter deel zelf. Verhoog dus alléén je eigen risico als je zeker weet dat je dit kunt opbrengen.

Vrijstellingen eigen risico

Niet alle zorg valt onder het verplichte eigen risico. Zorg die is uitgesloten van het verplicht eigen risico is:

  • Zorg voor kinderen onder de 18 jaar
  • Tandheelkundige zorg vanuit de basisverzekering onder de 18 jaar
  • Verloskundige zorg en kraamzorg
  • Alle handelingen die de huisarts zelf uitvoert en consulten
  • Bruikleenartikelen
  • Gratis bevolkingsonderzoeken
  • De griepprik voor risicogroepen
  • Zorg die vanuit de aanvullende verzekering vergoed wordt


Let op!
In de meeste gevallen zijn deze zaken ook uitgesloten van het vrijwillig eigen risico. Maar verzekeraars zijn hiertoe niet verplicht! Check daarom altijd de polisvoorwaarden en controleer of dit inderdaad het geval is.

Profiteren van een lagere zorgverzekeringspremie?Vergelijk dan snel het grootste aanbod zorgverzekeringen online en kies de best passende met de laagste premie. Zo bespaar je tot wel 300 euro per jaar op je zorgverzekering! Zorgverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten