Hoe werkt het eigen risico van je zorgverzekering?
Heb je noodzakelijke medische zorg nodig? Dan vergoedt de zorgverzekeraar dit vanuit de basisverzekering. Een deel van deze zorgkosten betaal je zelf. Dit heet het eigen risico. Iedereen die in Nederland woont en ouder is dan achttien jaar, betaalt verplicht een eigen risico voor de zorgverzekering. Het wettelijk verplichte eigen risico is 385 euro per jaar. Tot dit bedrag betaal je gemaakte zorgkosten zelf uit de basisverzekering. Maak je hogere kosten dan de basisverzekering vergoedt? Dan vergoedt je zorgverzekeraar deze. In dit artikel lees je alles over het eigen risico.
Liever kijken dan lezen? In deze video leggen moneycoach Eef van Opdorp en zorgverzekeringexpert Amanda Bulthuis je alles uit over het eigen risico en welk bedrag je het beste kunt kiezen.
Wat valt onder het eigen risico?
Er bestaan veel misverstanden over het eigen risico. Het is dus goed om te weten dat je nooit eigen risico betaalt voor een bezoekje aan de huisarts of huisartsenpost. Ook zorg voor kinderen onder de achttien jaar valt niet onder het eigen risico.
Voor de volgende zorg geldt wel een eigen risico:
- Een bezoek aan de spoedeisende hulp in het ziekenhuis.
- Geplande behandelingen in het ziekenhuis.
- Ambulance vervoer.
- Bloedonderzoeken.
- Medicijnen.
Eigen risico verlagen of verhogen
Het wettelijke eigen risico is vastgesteld op 385 euro. Dit is wat je minimaal aan eigen risico betaalt. Het eigen risico bedrag kan je dus niet verlagen. Wel kun je je eigen risico verhogen. Dit doe je in stapjes van 100 euro, tot een maximumbedrag van 885 euro. Als je je eigen risico verhoogt, krijg je korting op je zorgpremie. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager de premie van je basisverzekering.
Let op! Verhoog je je eigen risico en heb je zorg nodig? Dan moet je een hoger bedrag zelf betalen. Verhoog je eigen risico dus alleen als je geen of weinig zorgkosten verwacht. Zorg daarnaast dat je voldoende geld achter de hand hebt om het eigen risico bedrag zelf te betalen, mocht je onverwacht toch zorg nodig hebben.
Tip! Op Geld.nl kun je je verzekeringen vergelijken en zelf kiezen welk eigen risico bedrag het beste bij je past. Vervolgens kun je dit bedrag altijd nog aanpassen bij de filters in onze handige zorgvergelijker. Zo zie je direct wat een hoger of lager eigen risico bedrag betekent voor de premie van je zorgverzekering.
Hoe betaal je het eigen risico?
Je betaalt alleen eigen risico als je zorgkosten maakt die onder de basisverzekering vallen. Bijvoorbeeld als je een specialist in het ziekenhuis bezoekt, of voorgeschreven medicijnen ophaalt bij de apotheek. Voor aanvullende zorgverzekeringen of een tandartsverzekering geldt geen eigen risico.
Wanneer wordt het eigen risico afgeschreven?
Meestal betaal je het eigen risico met een automatische incasso. De verzekeraar schrijft het geld dan van je bankrekening af. De zorgverzekeraar schrijft het eigen risico pas af als hij de rekening van je zorgverlener ontvangt. Zorgverleners hebben ruim een jaar de tijd om de rekening bij de verzekeraar in te dienen. In de praktijk gebeurt dit vaak sneller. Hoe snel de factuur wordt verwerkt verschilt per zorgverlener. Een factuur van de apotheek is vaak sneller verwerkt dan de rekening van een behandeling in het ziekenhuis.
Eigen risico gespreid betalen
Bij steeds meer zorgverzekeraars is het mogelijk je eigen risico gespreid te betalen. Je betaalt het totale bedrag van 385 euro dan in tien of twaalf maandelijkse termijnen. Blijkt aan het einde van het jaar dat je het eigen risico niet volledig hebt gebruikt? Dan krijg je het bedrag dat overblijft terug van je zorgverzekeraar.
Tip! In plaats van je eigen risico in termijnen vooruit te betalen aan je zorgverzekeraar, kun je ook zelf elke maand een deel van het bedrag op je spaarrekening zetten. Als je zorgkosten maakt, kun je die betalen aan je zorgverzekeraar. Gebruik je het eigen risico niet (volledig)? Dan kun je het bedrag direct besteden zoals je zelf wilt. Je hoeft dan niet te wachten op de teruggave van de verzekeraar.
Kwijtschelding eigen risico zorgverzekering
Behalve wettelijke vrijstellingen voor het eigen risico, mag een zorgverzekeraar het eigen risico ook kwijtschelden, of een korting aanbieden. Dit gebeurt soms in de volgende gevallen:
- Je kiest voor een zorgverlener die aangesloten is bij je zorgverzekeraar.
- Je kiest voor medicijnen die op de voorkeurslijst van je zorgverzekeraar staan.
- Je houdt het risico op ziekten zoals diabetes en obesitas laag met een gezonde leefstijl.
Of en welke van deze extra vrijstellingen er gelden bij jouw zorgverzekeraar, lees je in de voorwaarden van je zorgverzekering. Je kunt hierover het beste contact opnemen met de verzekeraar.
Wat is het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage?
Voor sommige ziektekosten die uit de basisverzekering vergoed worden, betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Dit is iets anders dan het eigen risico. De wettelijke bijdrage betaal je altijd: ook als je je eigen risico al hebt opgemaakt. Een wettelijke eigen bijdrage betaal je onder meer voor kraamzorg en sommige medicijnen.
Eigen risico zorgverzekering aftrekbaar?
Zorgkosten die je betaalt in verband met het eigen risico zijn niet aftrekbaar van de belasting. Alleen zorgkosten die niet worden vergoed vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering zijn soms aftrekbaar. Meer hierover lees je in het artikel: zorgkosten aftrekbaar.
Tegemoetkoming eigen risico
Tot 2014 kon je een compensatie voor je eigen risico aanvragen bij het CAK. Daarna is de regeling afgeschaft. Kun je je eigen risico niet betalen omdat je een laag inkomen hebt? Dan kun je bij de gemeente een tegemoetkoming aanvragen hiervoor. De voorwaarden verschillen per gemeente. Informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden.
Eigen risico niet kunnen betalen tips
Heb je een laag inkomen waardoor je je eigen risico moeilijk of niet kunt betalen? Onderneem dan direct actie:
- Betaal het eigen risico gespreid vooruit bij je zorgverzekeraar. Dit kan vaak in tien of twaalf maanden.
- Ontvang je een rekening van je zorgverzekeraar om een hoog eigen risico bedrag te betalen? Neem contact op met je zorgverzekeraar en tref een betalingsregeling om je eigen risico in termijnen te betalen.
- Vraag bij de gemeente een tegemoetkoming voor je eigen risico aan. Hiervoor kom je in aanmerking als je een laag inkomen hebt.
Eigen risico zorgverzekering bij doorlopende behandeling
Je betaalt het eigen risico per jaar. Maak je dit jaar zorgkosten? Dan gaat het bedrag datzelfde jaar van je eigen risico af. Soms duren behandelingen echter langer dan een jaar. Bij zo’n doorlopende behandeling kijkt de zorgverzekeraar naar het jaar waarin de Diagnose Behandel Combinatie (DBC) door het ziekenhuis is aangemaakt.
Ziekenhuizen maken namelijk niet voor elke behandeling een factuur aan. De eerste keer dat je in het ziekenhuis komt, bijvoorbeeld voor een intake, maakt het ziekenhuis een DBC aan. Vervolgens noteert het ziekenhuis alle behandelingen en andere kosten die ze maken onder die code. Zo declareert het ziekenhuis het bedrag in één keer bij je zorgverzekeraar.
Voorbeeld
Stel je voor: je gaat in december 2023 naar het ziekenhuis voor een intake, waarbij ook een DBC wordt aangemaakt. Als je dan in januari 2024 een operatie krijgt, vallen alle kosten onder het eigen risico van 2023. Maar let op: een DBC mag in een ziekenhuis maximaal 120 dagen lopen. Duurt jouw behandeling langer dan 120 dagen? Dan start er daarna een vervolg-DBC in 2024. Daarvoor betaal je opnieuw eigen risico.
Eigen risico zorgverzekering: de feiten op een rij
We zetten de feiten over het wettelijke eigen risico van je zorgverzekering overzichtelijk voor je op een rij:
- Maak je zorgkosten die je basisverzekering vergoedt? Dan betaal je een wettelijk eigen risico.
- Het eigen risico bedraagt 385 euro in 2023. Dit is het minimale bedrag dat je moet betalen. Maak je meer zorgkosten uit de basisverzekering dan 385 euro? Dan pas vergoedt je zorgverzekeraar deze.
- Het minimale eigen risico bedraagt 385 euro. Je kunt niet minder betalen dan dit bedrag. Wel kun je je eigen risico verhogen tot een bedrag van 885 euro. Hoe hoger je eigen risico is, hoe lager de premie die je voor je basisverzekering betaalt.
- Het eigen risico geldt niet voor aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen.
- De verzekering schrijft het eigen risico met automatische incasso van je bankrekening af. Dit gebeurt pas als je zorgverlener de rekening heeft ingediend bij je zorgverzekeraar.
- Bij veel zorgverzekeraars kun je het eigen risico vooraf in termijnen betalen. Blijkt aan het einde van het jaar dat je minder zorgkosten hebt gemaakt? Dan krijg je het resterende bedrag teruggestort.
- Kun je het eigen risico niet (in één keer) betalen? Vraag dan een tegemoetkoming aan bij je gemeente. Je kunt ook proberen een betalingsregeling te treffen met je zorgverzekeraar.