Zorgverzekering

Eigen risico kinderen

Hebben kinderen een eigen risico?

Iedereen van 18 jaar of ouder heeft een verplicht eigen risico bij de zorgverzekering. In 2020 bedraagt dit eigen risico 385 euro en je kunt dit maximaal verhogen tot 885 euro. Maar voor kinderen jonger dan 18 jaar bestaat er géén eigen risico bij de zorgverzekering.

Eigen risico zorgverzekering kind

Voor je kind betaal je geen extra premie zorgverzekering. Je schrijft je kind namelijk bij op je eigen polis of op de polis van je partner. Je kind heeft dan recht op alle vergoedingen uit deze zorgverzekering, zowel uit de basisverzekering als uit de aanvullende zorgverzekering. Ook betaal je geen eigen risico als je kind gebruik maakt van zorg uit de zorgverzekering. Zelfs niet wanneer je gekozen hebt voor een vrijwillig eigen risico.

Tip! Je kind bijschrijven op je zorgverzekering? Doe dit dan altijd op de zorgverzekering met de meest uitgebreide dekking. Is dat die van je partner? Schijf je kind dan hierop bij.

Eigen risico kind of eigen bijdrage?

Naast het eigen risico betaal je soms een wettelijke eigen bijdrage voor bepaalde zorg. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde medicijnen en hulpmiddelen en ziekenvervoer. Voor kinderen geldt de eigen bijdrage wél. Soms kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten om tegemoet te komen in de kosten van de eigen bijdrage. Als je kind bijvoorbeeld een langere periode dure medicijnen nodig heeft waarvoor je een eigen bijdrage betaalt, kan het voordelig zijn om je aanvullend te verzekeren voor deze eigen bijdrage.

Tip! De basisverzekering vergoedt meer voor kinderen dan voor volwassenen. Denk bijvoorbeeld aan de tandarts en fysiotherapie. Vaak is de goedkoopste basisverzekering 2021 dus al voldoende.

Kinderen en daarom je zorgverzekering uitbreiden?Betaal dan niet te veel! Vergelijk snel voor de best passende zorgverzekering met de laagste premie. Zo bespaar je eenvoudig tot wel 300 euro per jaar. Zorgverzekering vergelijken