Contact

Gecontracteerde zorg

Wat houdt gecontracteerde zorg in?

Gecontracteerde zorg wil zeggen dat je zorgverzekeraar afspraken maakt met zorgverleners over de prijs en kwaliteit van de zorg. Met sommige zorgpolissen krijg je alleen een volledige vergoeding van je zorgkosten als je naar een gecontracteerde zorgaanbieder gaat. In dit artikel lees je precies wat gecontracteerde zorg inhoudt én geven we je vijf handige tips over gecontracteerde zorg en jouw zorgverzekering.

1. Gecontracteerde zorgaanbieders

Elke zorgverzekeraar werkt met gecontracteerde zorgaanbieders. Op de website van je zorgverzekeraar vind je of de zorgverlener van je keuze een contract heeft met de verzekeraar.

Bonustip! Tijdens je zorgverzekering vergelijking op Geld.nl zie je eenvoudig met welke zorgverleners jouw zorgverzekeraar een contract heeft. Zo kies je gemakkelijk een zorgverzekering waarmee je altijd naar de door jou uitgekozen zorgverlener kunt!

2. Wat is niet-gecontracteerde zorg?

Ga je naar een zorgverlener waarmee jouw zorgverzekeraar geen contract heeft? Dan spreken we van niet-gecontracteerde zorg. Niet-gecontracteerde zorg wordt niet altijd volledig vergoed door je verzekeraar. Het verschilt per soort zorgverzekering en verzekeraar welk deel je wel vergoed krijgt.

3. Vergoeding bij niet-gecontracteerde zorg

Ga je naar een zorgverlener waarmee je zorgverzekeraar geen contract heeft? Dan verschilt het per type basisverzekering hoeveel je vergoed krijgt.

 • Heb je een naturapolis? Dan krijg je meestal 70 tot 85 procent van je zorgkosten vergoed als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat.
 • Bij een restitutiepolis vergoedt je zorgverzekeraar niet-gecontracteerde meestal volledig. Dit geldt echter niet als je zorgverlener echt heel duur is. In dat geval betaalt de verzekeraar maximaal het tarief dat door de overheid wettelijk is bepaald. Is er voor jouw behandeling geen wettelijk tarief vastgesteld? Dan vergoedt een restitutiepolis een marktconform tarief. Dat wil zeggen: een tarief dat in lijn is met wat de meeste zorgverleners voor die behandeling rekenen.
 • Heb je een combinatiepolis? Dan hangt de vergoeding af van het type zorg. Voor sommige zorg krijg je, net als bij een naturapolis, een lagere vergoeding als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Voor andere zorg krijg je met je combinatiepolis alleen het normale tarief vergoed. Meestal is dat genoeg om de rekening te kunnen betalen. Let op: dit geldt niet als je kiest voor hele dure zorgverleners.

Hier lees je meer over het verschil tussen een natura- en een restitutiepolis. Zo weet je precies welke polis in jouw situatie het meest geschikt is!

4. Gecontracteerde zorg en kinderen

De regels voor gecontracteerde zorg gelden ook voor kinderen die meeverzekerd zijn op je zorgpolis. Controleer daarom ook altijd of de zorgverleners van je kinderen een contract hebben met jouw zorgverzekeraar. We raden aan je kind altijd mee te verzekeren met de ouder die een restitutiepolis heeft. Zo heb je ook voor je kind een vrije keuze en kies je zelf de meest geschikte zorgverlener uit. Kinderen zijn tot hun achttiende levensjaar namelijk gratis meeverzekerd op de polis één van de ouders.

Bonustip! Wordt jouw kind binnenkort achttien jaar? Je leest hier alles over de zorgverzekering voor 18-jarigen.

5. Gecontracteerde zorg geldt niet bij spoed

Je wilt er liever niet bij stilstaan, maar stel je voor dat je betrokken raakt bij een ongeval of te maken krijgt met een medisch noodgeval. Dan heb je natuurlijk niet de tijd om uit te zoeken of het ziekenhuis waar je naartoe gaat een contract heeft met je zorgverzekeraar. Gelukkig hoef je daar niet over na te denken. Bij spoedeisende zorg mag je altijd naar elk ziekenhuis zonder dat dit gevolgen heeft voor je vergoeding.

6. Coulanceregeling gecontracteerde zorg

Officieel moeten alle zorgverzekeraars uiterlijk op 12 november de premies en voorwaarden voor het nieuwe jaar bekendmaken. Dit geldt ook voor de contracten met zorgverleners. Toch duurt het soms lang voordat deze contracten rond zijn. Daarom geldt in deze gevallen een coulanceregeling.

Is je zorgverzekeraar na 12 november nog in onderhandeling met een zorgverlener? Dan mag je ervan uitgaan dat er een contract komt. Ook als dat contract er uiteindelijk niet komt, moet je zorgverzekeraar de zorgkosten die je bij deze zorgverlener maakt wel gewoon vergoeden. Zo kun je tussen half november en 1 januari altijd met een gerust hart de keuze maken voor een nieuwe zorgverzekeraar.

Bonustip! Contracten tussen verzekeraars en zorgaanbieders veranderen elk jaar. Het is dus verstandig om jaarlijks even te kijken of jouw zorgverzekeraar nog een contract heeft met de zorgverlener(s) van je keuze. Is dit niet het geval? Dan loont overstappen van zorgverzekering misschien.

7. Tips gecontracteerde zorg

Gecontracteerde zorg: het blijft een ingewikkeld onderwerp. Toch wordt gecontracteerde zorg steeds belangrijker. Zeker als je binnenkort start met één of meerdere behandelingen, is het extra belangrijk goed te kijken of jouw zorgverlener een contract heeft afgesloten met je zorgverzekeraar. We geven je enkele handige tips over gecontracteerde zorg:

 • Ga je naar een nieuwe zorgverlener? Check altijd of jouw zorgverzekeraar een contract met deze zorgverlener heeft.
 • Heeft de zorgverlener van jouw keuze geen contract met je zorgverzekeraar? Dan is het misschien zinvol om over te stappen van zorgverzekeraar.
 • In onze handige zorgvergelijker zie je direct bij welke zorgverzekeraars de zorgverlener van jouw keuze gecontracteerd is. Zo vind je altijd de goedkoopste zorgverzekering 2024 die voldoet aan jouw persoonlijke zorgwensen.
 • Verzekeringen vergelijken levert vaak een behoorlijke besparing op. Vergelijk je zorgverzekering tegen het einde van elk jaar even. Zo weet je zeker of je voor het komende jaar nog goed zit bij jouw zorgverzekeraar, of dat het elders goedkoper kan.

Gecontracteerde zorg: de feiten op een rij

We zetten alle feiten over gecontracteerde zorg overzichtelijk voor je op een rij:

 • Gecontracteerde zorg is zorg waarover je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met bepaalde zorgaanbieders. Deze afspraken gaan over de kwaliteit van de behandeling én over de prijs.
 • Het verschilt per type zorgverzekering hoeveel je zorgverzekeraar vergoedt voor niet-gecontracteerde zorg. Met een naturaverzekering krijg je minimaal 70 tot 85 procent van je zorgkosten bij een niet-gecontracteerde zorgverlener vergoed.
 • Gecontracteerde zorg geldt ook voor kinderen die zijn meeverzekerd op jouw polis. Heb jij een naturapolis en je partner een restitutiepolis? Schrijf je kind dan bij op de polis van je partner. Tot zijn of haar achttiende levensjaar is je kind namelijk gratis meeverzekerd met één van de ouders.
 • Voor spoedeisende zorg geldt gecontracteerde zorg niet. Je krijgt altijd je volledige zorgkosten vergoed en kunt gewoon naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, ook als je zorgverzekeraar daarmee geen afspraken gemaakt heeft.
Op zoek naar de best passende zorgverzekering? Op Geld.nl vergelijk je het meest complete aanbod zorgverzekeringen in Nederland. Zo vind je snel en eenvoudig de goedkoopste én best passende zorgverzekering waarmee je naar de zorgverleners van jouw keuze kunt!Zorgverzekering vergelijken
Zorgverzekering met gecontracteerde zorgverleners kiezen? Vergelijk, kies & bespaar!
;