Zorgverzekering

Gecontracteerde zorg

Wat is gecontracteerde zorg?

Gecontracteerde zorg is zorg van aanbieders waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Zorgverzekeraars maken afspraken met zorgaanbieders, omdat ze een grote groep patiënten vertegenwoordigen. Ze onderhandelen bijvoorbeeld over de prijzen van behandelingen. Hierdoor betaal je over het algemeen een lagere premie voor je zorgverzekering.

Voordeel gecontracteerde zorg

Als je bij je zorgverzekeraar kiest voor gecontracteerde zorg, is dat vaak goedkoper. Je krijgt dan van de zorgverzekeraar meestal meer vergoed dan wanneer je kiest voor een aanbieder waarmee de zorgverzekeraar geen afspraken heeft gemaakt.

Maar bij gecontracteerde zorg biedt de verzekering niet alleen een hogere vergoeding, soms scheldt ze ook een deel van het eigen risico kwijt als je kiest voor een aangesloten zorgverlener. Door de gemaakte afspraken kan de zorgverlener ook vaak direct de factuur declareren bij je zorgverzekeraar, waardoor je het bedrag dan niet hoeft voor te schieten.

Tip! Wil je weten hoeveel jouw zorgverzekering vergoedt voor (niet-)gecontracteerde zorg? In de zorgvergelijker 2021 op Geld.nl vergelijk je het grootste aanbod ziektekostenverzekeringen op premie en voorwaarden.

Niet gecontracteerde zorg

Wil je liever zelf kiezen naar welke arts of behandelaar je gaat? Dan maak je beter gebruik van niet-gecontracteerde zorg. Het nadeel hiervan is wel dat de kosten van de behandeling vaak hoger zijn dan bij gecontracteerde zorg, omdat de verzekeraar geen prijsafspraken heeft kunnen maken. Ook vergoedt je zorgverzekeraar vaak een kleiner deel van de zorg en betaal je de rekening vaak eerst zelf. Deze declareer je daarna bij je zorgverzekeraar. 

Tip! Bijna alle aanbieders van een zorgverzekering geven aan met welke zorgaanbieders er afspraken zijn gemaakt. Zo zie je eenvoudig bij welke zorgverleners jij terecht kunt.

Besparen op je zorgverzekering?Vergelijk, vind en sluit online de best passende zorgverzekering af tegen de scherpste premie. Zo bespaar je al snel tot 300 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten