Zorgverzekering

Geen zorgverzekering

Ik heb geen zorgverzekering, wat nu?

Als je in Nederland woont of werkt ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dit niet, dan ben je onverzekerd. Je betaalt dan niet alleen je zorgkosten zelf, je loopt ook het risico een boete te krijgen als je langer dan 3 maanden niet verzekerd bent.

Geen zorgverzekering

Het kan natuurlijk gebeuren dat je een tijdje onverzekerd bent, bijvoorbeeld omdat je in het buitenland hebt gewoond en je je nu vergeten bent aan te melden bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Ben je onverzekerd? Dan is het wel echt verstandig om zo snel mogelijk alsnog een zorgverzekering af te sluiten. Als er namelijk iets gebeurd en je hebt zorg nodig, dan betaal je de zorgkosten zelf. En die kosten kunnen behoorlijk oplopen, zeker als er een ziekenhuisverblijf of specialist bij komt kijken.

Boeteregeling bij geen zorgverzekering

Het Zorginstituut Nederland controleert regelmatig op de verzekeringsplicht. Blijkt tijdens zo’n controle dat je geen zorgverzekering hebt, dan ontvang je hier een brief over. Wanneer je dan binnen 3 maanden geen zorgverzekering afsluit, krijg je een boete.

Geen ziektekostenverzekering - Ambtshalve verzekerd

Je ontvangt nog een tweede boete als je binnen 3 maanden na de boete nog steeds geen zorgverzekering hebt afgesloten. en blijkt 3 maanden na je tweede boete dat je nóg geen zorgverzekering hebt, dan sluit het Zorginstituut Nederland voor jou een zorgverzekering af. De premie daarvoor houden ze in op je loon. Ben je niet in loondienst of ontvang je een uitkering, dan ontvang je voor de premie een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Let op: de premie voor de verzekering die het Zorginstituut Nederland voor je afsluit is hoger dan de premie die je zou moeten betalen als je zelf een verzekering had afgesloten!

Kun je de premie niet betalen?

Ben je wel verzekerd, maar kun je de premie voor de zorgverzekering niet betalen? Dan kan de zorgverzekeraar in veel gevallen een betalingsregeling met je treffen. Meer hierover lees je in het artikel 'Zorgverzekering niet betaald'.

Betaal niet langer onnodig te veel!Vergelijk het grootste aanbod zorgverzekeringen online en kies de best passende met de laagste premie. Zo bespaar je tot wel 300 euro per jaar op je zorgverzekering! Zorgverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten