Klantenservice
Zorgverzekering

Zorgverzekering verplicht

Is een zorgverzekering verplicht?

Als je in Nederland woont of werkt én ouder bent dan achttien jaar, is een zorgverzekering verplicht. Dat wil zeggen dat je minimaal een basisverzekering moet afsluiten. Of je ook een aanvullende zorgverzekering afsluit, bepaal je zelf. In dit artikel lees je alles over de verzekeringsplicht en wat dit voor jou betekent

Waarom is een zorgverzekering verplicht?

Stel je voor: je wordt ziek, raakt gewond bij een ongeval of hebt medicijnen nodig. Dan wil je natuurlijk de beste zorg krijgen. Dat kost geld. Om de zorgkosten van alle Nederlanders elk jaar te kunnen dragen, betalen we allemaal mee. De overheid betaalt een deel van die zorgkosten met de premie die je elke maand voor je verplichte basisverzekering betaalt. Precies om die reden moet iedere volwassene in Nederland minimaal een basisverzekering afsluiten.

Zorgverzekering verplicht, maar niet verzekerd. Wat nu?

Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) controleert of iedere volwassen inwoner van Nederland een zorgverzekering heeft. Blijkt dat je die niet hebt, ontvang je een brief van het CAK. Je hebt dan nog drie maanden de tijd om alsnog een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dit niet? Je loopt dan het risico op een boete. Deze boete kun je in totaal twee keer krijgen.

Als je daarna nog steeds geen zorgverzekering afsluit, meldt het CAK je aan bij een zorgverzekeraar. Je betaalt dan een hogere premie, omdat er een boete in de premie wordt verwerkt. Het CAK houdt de premie in op je salaris of uitkering. Als je geen vast inkomen hebt, krijg je een acceptgiro thuisgestuurd. De verzekering via het CAK houd je een heel jaar, daarna kun je zelf weer een zorgverzekering afsluiten.

Boete bij geen zorgverzekering

De eerste twee boetes die je krijgt als je geen zorgverzekering hebt, bedragen in 2021 426,24 euro. Komt het zover dat het CAK een zorgverzekering voor je afsluit? Dan betaal je een jaar lang een boete. Dit heet de bestuursrechtelijke zorgpremie en houdt in dat je voor je zorgverzekering 120 procent van de premie voor je basisverzekering betaalt.

Geen zorgverzekering, maar wel zorg nodig?

Heb je geen verplichte zorgverzekering, maar wel medische zorg nodig? Dan krijg je deze zorg gewoon. Je moet dan wél zelf de rekening van de arts of het ziekenhuis betalen. Dit kan flink in de papieren lopen, zeker als je een operatie of een langdurige behandeling in het ziekenhuis nodig hebt.

Wanneer is een zorgverzekering niet verplicht?

Er zijn een paar situaties waarin een zorgverzekering afsluiten niet verplicht is. In deze situaties betaal je dus ook geen boete als je geen zorgverzekering afsluit:

 • Je bent militair. Zolang je in dienst bent, krijg je een zorgverzekering van Defensie.
 • Je werkt in het buitenland. In sommige situaties moet je een zorgverzekering afsluiten in het land waar je werkt. Lees meer over je zorgverzekering en werken in het buitenland.
 • Je zit in de gevangenis. Het ministerie van Veiligheid en Justitie is dan verantwoordelijk voor jouw zorg en de kosten hiervan. Als je straf voorbij is, moet je wel zelf een zorgverzekering afsluiten.
 • Als je gemoedsbezwaarde bent.

Zorgverzekering niet verplicht vanwege geloofsovertuiging?

Sommige mensen willen vanwege hun geloofsovertuiging geen zorgverzekering afsluiten. Je kunt je dan bij het CAK aanmelden als gemoedsbezwaarde. Je betaalt in dat geval geen zorgverzekeringspremie, maar wel een extra bijdrage aan de Belastingdienst. Heb je zorg nodig? Dan krijg je mogelijk een vergoeding vanuit het CAK.

Let op! het CAK vergoedt alleen zorgkosten die zorgverzekeraars normaal gesproken vanuit de basisverzekering vergoeden. Zorg die de basisverzekering niet vergoedt, moet je dus zelf betalen. Denk hierbij aan tandartskosten of de kosten voor extra fysiotherapie of brillen en lenzen.

Geen geld voor verplichte zorgverzekering?

Sommige mensen sluiten geen zorgverzekering af omdat ze er geen geld voor hebben. Door de boete die je krijgt en de hoge bestuursrechtelijke zorgpremie die je betaalt als je onverzekerd bent, pakt het uiteindelijk flink duurder uit als je geen zorgverzekering afsluit. Het beste kun je dus gewoon een zorgverzekering afsluiten. We hebben wel een aantal tips om je zorgverzekering zo goedkoop mogelijk te houden.

 • Kies een goedkope zorgverzekering die past bij je zorgbehoefte. Ga je zorgverzekering vergelijken op Geld.nl en vind de zorgverzekering met de laagste premie die bij jouw zorgwensen past.
 • Vraag zorgtoeslag aan bij de Belastingdienst. Als je inkomen niet toereikend is om je zorgpremie zelf te betalen, heb je vaak recht op een toeslag. Die loopt op tot enkele tientallen euro’s per maand.
 • In sommige gemeenten kom je met een laag inkomen in aanmerking voor een tegemoetkoming om je zorgpremie te betalen. Informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden.

Aanvullende zorgverzekering verplicht?

Een aanvullende zorgverzekering is, in tegenstelling tot de basisverzekering, nooit verplicht. Heb je specifieke zorgwensen? Dan loont het de moeite om een aanvullende verzekering af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een tandartsverzekering als je vaak hoge tandartskosten hebt. Lees hier of je het beste wel of geen tandartsverzekering afsluit in jouw situatie.

Ook als je behoefte hebt aan extra fysiotherapie, een bril of alternatieve geneeswijzen ben je vaak aangewezen op een aanvullende zorgverzekering. Lees direct of jij wel of geen aanvullende zorgverzekering nodig hebt.

Tip! Op zoek naar een voordelige aanvullende zorgverzekering? In onze handige zorgvergelijker geef je precies aan wat jouw zorgwensen zijn. Je ziet dan direct welke aanvullende verzekering de dekking biedt die je zoekt.

Zorgverzekering verplicht: de feiten op een rij

We zetten alle feiten over de verplichte zorgverzekering overzichtelijk voor je op een rij:

 • Om de gezondheidszorg in Nederland betaalbaar te houden, moet iedere volwassen inwoner verplicht een basisverzekering afsluiten. Met de zorgpremie betaalt de overheid vervolgens de zorgkosten van alle Nederlanders.
 • Een basisverzekering is verplicht. Of je ook een aanvullende zorgverzekering afsluit bepaal je zelf.
 • Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) controleert of volwassenen in Nederland verzekerd zijn. Heb je geen zorgverzekering? Dan krijg je een waarschuwing van het CAK. Je hebt vervolgens nog drie maanden de tijd om alsnog een zorgverzekering af te sluiten.
 • Sluit je na de waarschuwing van het CAK nog geen zorgverzekering af? Dan krijg je een boete opgelegd. Dit kan het CAK twee keer doen. Daarna sluit het CAK een zorgverzekering voor je af. Je betaalt de boete een jaar lang, verwerkt in de zorgpremie.
 • Heb je geen zorgverzekering, maar wel medische hulp nodig? Dan krijg je deze zorg gewoon. Je betaalt de kosten wel volledig zelf.
 • In sommige situaties is een zorgverzekering niet verplicht. Bijvoorbeeld als je gemoedsbezwaarde bent, in de gevangenis zit of in militaire dienst bent.
 • Sluit je geen zorgverzekering af vanwege je geloof? Je betaalt geen zorgpremie, maar wel een extra bijdrage aan de Belastingdienst. Heb je medische zorg nodig? Het CAK vergoedt de zorgkosten die de basisverzekering normaal gesproken vergoedt.
 • Soms sluiten mensen geen zorgverzekering af omdat ze weinig geld hebben. Het is uiteindelijk altijd duurder om geen zorgverzekering te hebben. Je betaalt je gezondheidszorg niet alleen zelf, maar riskeert ook dure boetes en een hoge bestuursrechtelijke zorgpremie.
Zorgverzekering afsluiten?Geen zorgverzekering afsluiten is altijd veel duurder dan een voordelige zorgverzekering uitkiezen. Op Geld.nl vergelijk je snel en eenvoudig zorgverzekeringen van het grootste aanbod zorgverzekeraars. Zo vind je direct een zorgverzekering die bij je past én bespaar je tot wel 600 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken
;