Contact

Geen zorgverzekering

Wat gebeurt er als je geen zorgverzekering hebt?

Woon of werk je in Nederland, dan is een zorgverzekering verplicht. Je moet dan minimaal een basisverzekering afsluiten. Of je ook een aanvullende zorgverzekering afsluit, bepaal je zelf. Heb je geen zorgverzekering, dan moet je zelf je zorgkosten betalen. Ook krijg je een boete als je geen zorgverzekering hebt.

Geen zorgverzekering, maar wel zorg nodig? 

Als je geen zorgverzekering hebt, word je voor spoedeisende en medische noodzakelijke zorg altijd geholpen. Je moet de kosten voor die zorg echter wel zelf betalen. En dat kan soms behoorlijk duur zijn.

Stel je hebt geen zorgverzekering afgesloten en je valt van de trap en breekt je been. De kosten voor de zorg die je dan nodig hebt, betaal je zelf. Het gaat dan al snel om een paar honderd euro. Heb je een operatie nodig, dan wordt de rekening nog hoger. 

Boete geen zorgverzekering

Naast dat je de zorgkosten zelf betaalt als je geen zorgverzekering hebt, krijg je uiteindelijk ook een boete. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) checkt continue of iedereen die in Nederland geregistreerd staat met een BSN-nummer ook een zorgverzekering heeft. Blijkt dat je geen zorgverzekering hebt? Dan stuurt het CAK je een waarschuwingsbrief. Je moet dan binnen 3 maanden een zorgverzekering afsluiten of aantonen dat een zorgverzekering voor jou niet verplicht is, omdat je bijvoorbeeld gemoedsbezwaarde bent.

Sluit je geen zorgverzekering af en is een zorgverzekering voor jou wel verplicht? Dan krijg je een boete. De boete voor geen zorgverzekering is 426,24 euro in 2023. Omdat je deze boete twee keer kan krijgen, kan dit dus oplopen tot 852,48 euro. De tweede boete krijg je als je binnen 3 maanden na de eerste boete nog steeds geen zorgverzekering hebt afgesloten.

Geen zorgverzekering, verplichte aanmelding 

Als je na de tweede boete nog steeds geen zorgverzekering afsluit, dan sluit het CAK voor jou een basisverzekering af. Het CAK bepaalt bij welke zorgverzekeraar je wordt verzekerd. Je moet vervolgens minimaal een jaar (12 maanden) bij deze zorgverzekeraar verzekerd blijven. In die periode betaal je een verplichte bestuursrechtelijke premie van 157,42 euro per maand (120% van de standaardpremie). Let op! Dat is flink meer dan wanneer je zelf een basisverzekering zou afsluiten. De bestuursrechtelijke premie wordt ingehouden op je loon of uitkering.

Na 12 maanden mag je zelf een zorgverzekering afsluiten. De zorgverzekering die je kiest, gaat wel pas in op 1 januari van het eerstvolgende jaar.

Stel het CAK meldt je op 13 juni 2022 aan bij je zorgverzekeraar. Op 13 juni 2023 mag je zelf een zorgverzekering uitkiezen. Die zorgverzekering gaat echter pas in per 1 januari 2024.

In de periode dat je na de 12 verplichte maanden nog bij de verzekeraar die het CAK uitkoos verzekerd bent, betaal je de premie zelf aan de zorgverzekeraar en betaal je de normale zorgpremie die geldt voor die basisverzekering.

Tip! Zodra je zelf een zorgverzekering mag afsluiten, is dat altijd verstandig om te doen. Je kunt dan namelijk je zorgverzekering vergelijken en zelf de beste en voordeligste verzekering kiezen voor jouw situatie.


Geen zorgverzekering afsluiten is een dure keuze 

De meeste mensen die geen zorgverzekering afsluiten, doen dat omdat ze de premie niet kunnen betalen. Je betaalt voor een basisverzekering gemiddeld ongeveer 138 euro per maand in 2023, maar de goedkoopste basisverzekering kun je al afsluiten vanaf 125 euro per maand.

Als je kijkt naar de boetes die je krijgt, de hoge premie als het CAK je aanmeldt voor een zorgverzekering en het feit dat je zonder zorgverzekering je zorgkosten zelf moet betalen, is geen zorgverzekering afsluiten dus altijd duurder dan wanneer je dit wel doet. Bovendien houd je zelf de controle over welke zorgverzekering je kiest.

Natuurlijk wil je niet onnodig veel betalen. Daarom helpen we je in de zorgvergelijker op Geld.nl om de beste en goedkoopste zorgverzekering te vinden voor jouw situatie.

Controleer daarnaast of je recht hebt op zorgtoeslag. En heb je toch moeite om je zorgverzekering te betalen? Lees dan in het artikel Zorgverzekering niet betaald wat je kunt doen.

Geen zorgverzekering vanwege geloofsovertuiging 

Sommige mensen willen vanwege hun geloofsovertuiging geen zorgverzekering afsluiten. Je kunt je dan bij het CAK aanmelden als gemoedsbezwaarde. Je betaalt in dat geval geen zorgverzekeringspremie, maar wel een extra bijdrage aan de Belastingdienst. Heb je zorg nodig? Dan krijg je mogelijk een vergoeding vanuit het CAK.

Let op! het CAK vergoedt alleen zorgkosten die zorgverzekeraars normaal gesproken vanuit de basisverzekering vergoeden. Zorg die de basisverzekering niet vergoedt, betaal je dus zelf. Denk hierbij aan tandartskosten of de kosten voor fysiotherapie of brillen en lenzen.

Geen zorgverzekering: de feiten op rij

We zetten alle feiten over geen zorgverzekering afsluiten nog even voor je op een rij:

  • Als je woont of werkt in Nederland moet je minimaal een basisverzekering afsluiten.
  • Heb je geen zorgverzekering? Dan betaal je eventuele zorgkosten zelf.
  • Daarnaast krijg je een waarschuwing van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). 
  • Sluit je binnen 3 maanden nog geen zorgverzekering af, dan krijg je een boete. Die boete krijg je nog een tweede keer als je na de eerste boete nog steeds geen zorgverzekering afsluit.
  • Als je na de tweede boete nog geen zorgverzekering hebt afgesloten, sluit het CAK een basisverzekering voor je af. Je betaalt hiervoor een hogere premie dan normaal en moet hier 12 maanden verzekerd blijven.
  • Door de zorgkosten die je zelf betaalt, de boetes en de hogere premie voor een zorgverzekering via het CAK, is geen zorgverzekering afsluiten uiteindelijk altijd duurder dan dit wel doen.
Kies de beste zorgverzekering voor jouw wensenZelf een zorgverzekering afsluiten is altijd voordeliger en verstandiger dan geen zorgverzekering hebben. Door te vergelijken op Geld.nl vind je altijd de goedkoopste zorgverzekering die naadloos op jouw zorgwensen aansluit. Zorgverzekering vergelijken 2024
;