Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Zorgverzekering

Gemoedsbezwaarde zorgverzekering

Wat is een gemoedsbezwaarde zorgverzekering?

Heb je op grond van je geloof of levensovertuiging onoverkomelijke bezwaren tegen het afsluiten van een (zorg)verzekering? Dan ben je volgens de Zorgverzekeringswet gemoedsbezwaarde. Je kunt in dat geval een vrijstelling aanvragen voor de zorgverzekering. Dit doe je via de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Tip! Het formulier Verklaring van gemoedsbezwaren vraag je online aan bij de SVB

Gemoedsbezwaard - Andere verzekeringen

Als je vrijstelling krijgt voor je zorgverzekering hoef je niet alleen geen zorgverzekering meer af te sluiten, ook betaal je geen premies meer voor de volks- en werknemersverzekeringen. Normaal gesproken worden deze ingehouden op je brutoloon, zoals de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringwet. 

Gemoedsbezwaard zorgverzekering inkomensafhankelijk

Als je wordt vrijgesteld van de verzekeringsplicht wil dat niet zeggen dat je helemaal niets meer betaalt. Je betaalt dan wel een inkomensafhankelijke bijdrage aan de Belastingdienst. Deze bijdrage wordt door de Belastingdienst uitgekeerd aan het Zorginstituut Nederland. Dit college stort het geld voor je op een soort van spaarrekening. Maak jij of één van je gezinsleden dan gebruik van zorgkosten die onder de Zorgverzekeringwet vallen? Dan worden de kosten betaald van deze spaarrekening. Is het saldo op de spaarrekening onvoldoende om de zorgkosten te betalen? Dan betaal je het resterende bedrag zelf.

Let op: Je kunt niet zelf beschikken over het spaargeld van het Zorginstituut Nederland en je ontvangt ook geen rente over het saldo!

Recht op zorgtoeslag als gemoedsbezwaarde?

Als gemoedsbezwaarde heb je geen recht op zorgtoeslag. Deze bijdrage van de overheid is namelijk bedoeld ter compensatie voor de zorgpremie voor mensen met een laag inkomen. Als je geen zorgpremie betaalt, krijg je dus ook geen zorgtoeslag.

Als gemoedsbezwaarde toch zorgverzekering afsluiten?

Wanneer je bent aangemerkt als gemoedsbezwaarde kun je geen zorgverzekering afsluiten. Doe je dat toch, dan vervalt de vrijstelling die je van de SVB hebt gekregen. 

Let op: Als je vrijstelling van de SVB vervalt en je hebt een auto, ben je ook direct weer verplicht minimaal een WA-verzekering voor je auto af te sluiten. Lees hier meer over gemoedsbezwaarden en de autoverzekering.

Bespaar tot 300 euro per jaar op je zorgverzekering!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod zorgverzekeringen online. Kies de verzekering die het beste past met de laagste premie. Zo weet je zeker dat je goed zit en niet onnodig te veel betaalt! Zorgverzekering vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Expert