Zorgverzekering

Geneesmiddelenvergoedingssysteem

Wat is het Geneesmiddelensysteem?

Als je je zorgverzekering gaat vergelijken en je wilt meer weten over de vergoedingen voor medicijnen, kom je vaak de term GVS tegen. Dit staat voor Geneesmiddelenvergoedingssysteem en is een register waarin het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) alle geneesmiddelen heeft opgenomen die een zorgverzekeraar moet vergoeden.

Hoe ziet het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem eruit?

Eigenlijk is het Geneesmiddelenvergoedingssysteem gewoon een lange lijst met geneesmiddelen. Deze zijn gesorteerd op de werkzame stoffen die ze bevatten. Voor elke werkzame stof geldt dat de basisverzekering minimaal één geneesmiddel moet vergoeden. Het kan dus voorkomen dat van een bepaalde werkzame stof vijf verschillende merken medicijnen bestaan. De zorgverzekeraar mag er dan één kiezen die ze vergoedt vanuit de basisverzekering.

Tip! Wil je precies weten of het medicijn wat jij gebruikt, wordt vergoed door de basisverzekering. Dan kun je dit opzoeken op de website Medicijnkosten.nl van de Rijksoverheid. Je ziet hier ook meteen of je een eigen bijdrage moet betalen

Welke geneesmiddelen worden vergoed?

Meestal vergoedt de zorgverzekering alleen de goedkoopste variant van een middel. Welke variant of merk het goedkoopst is, verschilt per verzekeraar. Dit komt omdat zorgverzekeraars zelf prijsafspraken maken met geneesmiddelenfabrikanten en apothekers.

Tip! Op de website van elke zorgverzekeraar vind je een Farmaceutisch Regelement. In dit regelement vind je welke geneesmiddelen de verzekeraar vergoedt. Dit wordt ook wel het preferentiebeleid van de verzekeraar genoemd.

Eigen bijdrage geneesmiddelen vergoeding systeem

Wil je een geneesmiddel gebruiken die niet onder het preferentiebeleid van de verzekeraar valt, dan betaal je vaak een eigen bijdrage. Bijvoorbeeld als je een duurder merk wilt gebruiken dan het merk dat de verzekeraar standaard vergoed. Je krijgt dan de geneesmiddelen vergoedt tot maximaal de kostprijs van het goedkopere middel. De rest van het bedrag betaal je dan zelf.

Tip! Is het medisch noodzakelijk dat je een ander merk geneesmiddel gebruikt dan welke de verzekeraar standaard vergoedt? Dan kun je hier soms toch een vergoeding voor krijgen als je een verklaring van je huisarts of specialist hebt.

Vergoedingen en aanvullende verzekeringen

Wil je geen eigen bijdrage betalen? Sluit dan een aanvullende zorgverzekering af! Dit geldt ook als je een geneesmiddel gebruikt dat niet onder het GVS valt. Voor medicijnen die niet in dit register zijn opgenomen, biedt je basisverzekering namelijk geen vergoeding.

Tip! Omdat de dekking voor medicijnen in de basisverzekering bij alle verzekeraars gelijk is, kun je gemakkelijk de goedkoopste basisverzekering 2021 kiezen zonder dat dit ten koste gaat van de dekking.

Geneesmiddelensysteem en eigen risico

Geneesmiddelen die vergoed worden vanuit de basisverzekering vallen gewoon onder je eigen risico. Als je dus nog niet je volledige eigen risico hebt gebruikt, betaal je (een deel van) de kosten zelf. Als je medicijnen vergoed worden via een aanvullende verzekering, betaal je geen eigen risico.

Betaal jij nog altijd te veel?Check het snel! Vergelijk simpel online het grootste aanbod zorgverzekeringen. Stap over en bespaar tot wel 300 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken 2021
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten