Contact

Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS)

Hoe werkt het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS)?

Gebruik je medicijnen die je huisarts of een specialist heeft voorgeschreven? Meestal vergoedt je basisverzekering deze geneesmiddelen gewoon. De zorgverzekeraar betaalt echter alleen medicijnen die zijn opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dit systeem bestaat uit twee lijsten. In dit artikel lees je precies hoe het GVS werkt en wat het systeem voor jou betekent.

GVS lijst 2024

Het Geneesmiddelenvergoedingssysteem bestaat uit twee lijsten:

  • Op de eerste lijst staan groepen geneesmiddelen die dezelfde werkzame stof bevatten en dus onderling vervangbaar zijn. Je zorgverzekeraar vergoedt hiervan per groep minimaal één medicijn.
  • De andere lijst bevat geneesmiddelen waar geen alternatieven voor zijn. Je zorgverzekeraar vergoedt de medicijnen op deze lijst sowieso.

Tip! Op de website Medicijnkosten.nl van de Rijksoverheid kun je voor elk medicijn opzoeken of het op een GVS lijst staat.

Voorbeeld

Peter (56) hoort van zijn huisarts dat het cholesterolgehalte in zijn bloed te hoog is. De arts wil dat Peter per direct begint met het slikken van medicijnen die zijn cholesterolgehalte weer omlaag brengen. De zorgverzekeraar van Peter vergoedt één cholesterolremmer uit het GVS. Samen met zijn huisarts bespreekt Peter of het middel dat de verzekeraar vergoedt bij hem past.

Vergoeding Geneesmiddelenvergoedingssysteem

Van sommige medicijnen zijn dus meerdere soorten. Soms is een bepaald middel bijvoorbeeld onder verschillende merknamen verkrijgbaar. Om die reden hanteren zorgverzekeraars een preferentiebeleid. Dat wil zeggen dat je zorgverzekeraar één variant van het medicijn vergoedt. Meestal is dat de goedkoopste variant van het medicijn. Het verschilt per zorgverzekering welke variant het goedkoopst is. Verzekeraars maken namelijk prijsafspraken met apothekers en fabrikanten van geneesmiddelen.

Wil je een andere variant? Dan betaal je (een deel van) de kosten zelf. Geeft je arts een medische verklaring af waarin staat dat je één specifieke variant of merk van het medicijn mag gebruiken? Dan wijken zorgverzekeraars soms af van hun preferentiebeleid en vergoeden ze de variant die jij nodig hebt voor jou wel. Bijvoorbeeld als je allergisch bent voor de andere variant van het medicijn, of andere ernstige bijwerkingen ervaart. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar om te vragen hoe zij hiermee omgaan.

Eigen bijdrage GVS

Soms betaal je voor medicijnen een eigen bijdrage. Dit komt doordat er in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem per groep medicijnen een maximale vergoeding is opgenomen. Is jouw geneesmiddel duurder? Dan betaal je een deel van de kosten zelf. Dit wordt de eigen bijdrage GVS genoemd. Per jaar betaal je maximaal 250 euro aan eigen bijdrage voor geneesmiddelen.

Tip! Wil je dat je zorgverzekeraar de eigen bijdrage voor medicijnen vergoedt? Dan kun je hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Voorbeeld

Peter slikt medicijnen die zijn cholesterol omlaag brengen. Zijn vrouw Anita krijgt medicijnen die haar bloeddruk onder controle houden. Voor de medicijnen die de huisarts voorschrijft, betalen ze allebei een eigen bijdrage. Aan het einde van het jaar sluiten Peter en Anita bij hun zorgverzekeraar een aanvullende verzekering af. Voortaan vergoedt de verzekeraar de eigen bijdrage voor de medicijnen. Zo besparen Peter en Anita in totaal wel 200 euro per jaar.

Geneesmiddelenvergoedingssysteem en eigen risico

Gebruik je medicijnen die in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem staan? Dan vallen deze middelen onder het eigen risico. Dit houdt in dat je de medicijnen zelf betaalt zolang je jouw eigen risico voor dat jaar nog niet hebt opgemaakt. Het eigen risico is voor iedereen in Nederland boven de achttien jaar verplicht. Je kunt je hiervoor niet aanvullend verzekeren.

Vergoeding geneesmiddelen buiten GVS

De basisverzekering vergoedt alleen medicijnen die zijn opgenomen in het GVS. Heb je andere medicijnen nodig? Dan kun je hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Voorbeeld

Maartje heeft last van slapeloosheid. Haar huisarts schrijft medicijnen voor die zorgen dat Maartje sneller inslaapt én beter doorslaapt. Maartje vindt dat geen goed idee: liever gebruikt ze een middel op natuurlijke basis. Deze medicijnen staan echter niet in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem. Gelukkig heeft Maartje een aanvullende zorgverzekering met een dekking voor alternatieve geneeswijzen. Deze verzekering vergoedt het natuurlijke middel volledig.

Het GVS en jouw zorgverzekering

Gebruik je medicijnen uit het Geneesmiddelenvergoedingssysteem? Neem je zorgverzekering dan eens extra onder de loep. Als je alleen een basisverzekering hebt, kun je soms flink besparen door een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Zeker als je een eigen bijdrage voor je medicijnen betaalt. Ook kun je met een aanvullende verzekering vaak uit meer soorten medicijnen kiezen. Bovendien vergoedt een aanvullende zorgverzekering meestal ook medicijnen die niet in het GVS staan.

Let op! Niet elke zorgverzekeraar vergoedt precies dezelfde medicijnen uit het GVS. Het kan dus zijn dat de ene zorgverzekeraar het ene merk verkiest boven het andere. Gebruik je bepaalde medicijnen die jouw verzekeraar niet betaalt? Dan kan overstappen van zorgverzekering voor jou interessant zijn.

Tip! Gebruik je medicijnen? Check je zorgverzekering dan extra goed! Ga je verzekeringen vergelijken op Geld.nl en vind met onze zorgvergelijker de zorgverzekering die past bij jouw medicijngebruik en overige zorgwensen. Zo bespaar je tot wel 600 euro per jaar!

Geneesmiddelenvergoedingssysteem: alle feiten op een rij

We zetten alle feiten over het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) overzichtelijk voor je op een rij:

  • Het Geneesmiddelenvergoedingssysteem bestaat uit twee lijsten. Op deze lijsten staan honderden medicijnen die je zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering vergoedt.
  • Je zorgverzekeraar vergoedt vaak het goedkoopste medicijn voor een bepaalde kwaal. Wil je toch een duurdere variant? Dan betaal je de extra kosten zelf, tenzij je het middel om dringende medische redenen nodig hebt. Je arts moet hiervoor een verklaring afgeven aan je zorgverzekeraar.
  • De basisverzekering vergoedt medicijnen die in het GVS staan. Voor sommige middelen betaal je een eigen bijdrage. Wil je dit niet? Dan kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.
  • De medicijnen uit het GVS vallen onder het eigen risico. Je betaalt de medicijnen dus zelf totdat je jouw eigen risico voor dat jaar hebt opgemaakt.
De juiste zorgverzekering bij jouw zorgwensen!De beste zorgverzekering voor jouw medicijngebruik en andere zorgwensen vinden? Op Geld.nl vergelijk je zorgverzekeringen van het grootste aanbod verzekeraars in Nederland. Zo vind je altijd de goedkoopste zorgverzekering met de beste dekking voor jouw persoonlijke situatie! Zorgverzekering vergelijken 2024
Blij met Geld.nl? Stem dan nu! Blij met Geld.nl? Maak ons Website van het Jaar. Met winkans!