Zorgverzekering

Gespreid betalen eigen risico

Waarop letten bij gespreid betalen eigen risico?

Het eigen risico van de zorgverzekering is, zeker voor mensen die veel gebruik maken van zorg, een grote kostenpost. Heb je moeite met het direct betalen van je eigen risico? Dan is gespreid betalen misschien wel iets voor jou. Je hebt dan twee opties:

  • Je eigen risico gespreid vooruit betalen door middel van een vast bedrag per maand
  • De rekening van je zorgverzekeraar voor je eigen risico achteraf gespreid betalen

Eigen risico gespreid betalen vooruit

Bij een aantal zorgverzekeraars betaal je het eigen risico vooruit. Dit doe je door maandelijks een vast bedrag te betalen. Je betaalt dan in 10 of 12 termijnen het volledige eigen risico. Heb je aan het einde van het jaar minder kosten gemaakt en nog een deel van het eigen risico over, dan stort de verzekeraar dit terug.

Verzekeraars die deze mogelijkheid aanbieden zijn:

  • CZ
  • De Friesland
  • Delta Lloyd
  • Energiek
  • Kiemer
  • OZF Achmea
  • Salland
  • Zilveren Kruis Achmea


Let op:
Als de zorgverzekeraar volgend jaar nog facturen ontvangt voor zorgkosten die dit jaar gemaakt zijn, betaal je hiervoor alsnog het eigen risico. Vooral bij ziekenhuiszorg komt het vaak voor dat je de factuur pas maanden later krijgt toegestuurd.

Wanneer gespreid betalen eigen risico regelen?

Als je voor komend jaar zo’n regeling wilt treffen met je verzekeraar, moet je dit vóór 1 januari aangeven. Voor het lopende kalenderjaar is het dus niet meer mogelijk om aan deze regeling deel te nemen.

Tip! Je eigen risico vooruit betalen is vooral slim als je zeker weet dat je het eigen risico helemaal opmaakt. Bijvoorbeeld bij een chronische ziekte is dit een interessante optie. Verbruik je haast nooit je gehele eigen risico, dan zet je het geld beter op een spaarrekening dan dat je het als voorzorg uitgeeft aan je zorgverzekeraar.

Eigen risico gespreid betalen na ontvangst rekening

Een andere manier om je eigen risico gespreid te betalen, is een betalingsregeling treffen na ontvangst van een factuur. Een betalingsregeling treffen voor het betalen van je eigen risico kan bij elke zorgverzekeraar. Al verschillende de voorwaarden en termijnbedragen vaak wel per verzekeraar.

Tip! De klantenservice van je zorgverzekeraar kan je precies vertellen hoe dit werkt en wat de mogelijkheden zijn.

Bespaar tot 300 euro per jaar op je zorgverzekering!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod zorgverzekeringen online. Kies de verzekering die het beste past met de laagste premie. Zo weet je zeker dat je goed zit en niet onnodig te veel betaalt! Zorgverzekering vergelijken