Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Zorgverzekering

Kosten basisverzekering

Wat zijn de kosten van een basisverzekering?

Als het gaat over de kosten van de basisverzekering denk je in eerste instantie waarschijnlijk aan de premie van het basispakket van de zorgverzekering. Maar de kosten voor de basisverzekering bestaan uit meer dan alleen de premie: zo is er het eigen risico en de eigen bijdrage die voor sommige zorgkosten geldt. In dit artikel leggen we je uit wat er komt kijken bij de zorgkosten voor de basisverzekering.

Kosten basisverzekering

De premie bepaalt veruit het grootste deel van de kosten voor de basisverzekering. Verzekeraars hanteren allemaal hun eigen premie voor de basisverzekering. Het premieverschil tussen de hoogste en laagste premie bedraagt al snel enkele tientallen euro's per maand.

Premie basisverzekering

Verzekeraars baseren de premie voor de basisverzekering op verschillende onderdelen. De basis vormt de rekenpremie die de overheid vaststelt. Dit is het bedrag dat zorgverzekeraars minimaal aan premie moeten vragen om alle zorgkosten te kunnen betalen. Daarnaast houdt men in de premie rekening met de bedrijfskosten van de verzekeraar en risico’s. Ook bouwt de verzekeraar een reserve in voor het risico dat verzekeraars lopen als niet iedereen de premie betaalt. Tot slot wil de verzekeraar vaak ook nog winst maken. Al deze zaken tezamen beïnvloeden de premie.

Kosten basisverzekering - Het eigen risico

Naast de premie brengt het eigen risico kosten met zich mee voor veel verzekerden. Ook het eigen risico dien je dus bij de kosten voor de basisverzekering mee te nemen. Zie het artikel ‘Eigen risico zorgverzekering’. 

Bovenop het verplichte eigen risico kun je een vrijwillig eigen risico kiezen van 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Kies je hiervoor? Dan krijg je korting op de premie. Daarbij geldt dat hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe meer korting je krijgt.

Let op! Bij onvoorziene zorgkosten moet je wel een groot bedrag zelf betalen als je kiest voor een hoog vrijwillig eigen risico.

Kosten basisverzekering - De eigen bijdrage

Naast de premie en het eigen risico maken ook eigen bijdragen onderdeel uit van de kosten die bij een basisverzekering komen kijken. Voor sommige zaken geldt een wettelijke eigen bijdrage, zoals voor veel geneesmiddelen. Meer hierover lees je in het artikel 'Eigen bijdrage ziektekosten'.

Kosten basisverzekering 2020

In 2020 is de gemiddelde premie voor een basisverzekering naar verwachting 1.421 euro per jaar. Het eigen risico is dit jaar 385 euro.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod zorgverzekeringen. Zo vind je makkelijk de best passende zorgverzekering tegen de laagste premie. Zorgverzekering vergelijken