Zorgverzekering

Kosten basisverzekering

Wat zijn de kosten van een basisverzekering?

De premie bepaalt het grootste deel van de kosten voor je zorgverzekering en verzekeraars vragen allemaal een andere prijs voor de basisverzekering. Het verschil in premie tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering is al snel tientallen euro's per maand. In 2020 is de gemiddelde premie voor een basisverzekering ongeveer 1.420 euro per jaar met een eigen risico van 385 euro.

Premie basisverzekering

Verzekeraars baseren de premie voor de basisverzekering op verschillende onderdelen. De basis vormt de rekenpremie die de overheid vaststelt. Dit is het bedrag dat zorgverzekeraars minimaal aan premie moeten vragen om alle zorgkosten te kunnen betalen. Ook houden verzekeraars in de premie rekening met de bedrijfskosten en risico’s en bouwen ze reserves in voor het risico als niet iedereen de premie betaalt. Als laatste willen verzekeraars vaak ook nog een beetje winst maken. Al deze zaken samen beïnvloeden de premie.

Kosten basisverzekering - Het eigen risico

Naast de premie brengt het eigen risico ook kosten met zich mee voor veel verzekerden. Het eigen risico tel je dus ook mee bij de kosten voor de basisverzekering. Bovenop het verplichte eigen risico van 385 euro kun je een vrijwillig eigen risico kiezen van 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Kies je voor een vrijwillig eigen risico? Dan ontvang je korting op de premie. Daarbij geldt dat hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe meer korting je krijgt.

Tip! Meer hierover lees je in het artikel ‘Eigen risico zorgverzekering’. 

Kosten basisverzekering - De eigen bijdrage

Ook de eigen bijdrage maakt onderdeel uit van de kosten die bij een basisverzekering komen kijken. Voor sommige zaken geldt een wettelijke eigen bijdrage, zoals voor veel geneesmiddelen.

Tip! Meer informatie over je eigen bijdrage lees je in het artikel 'Eigen bijdrage ziektekosten'.

Bespaar ook op je basisverzekering!Vergelijk snel het grootste aanbod zorgverzekeringen en kies de basisverzekering met de laagste premie. Zo bespaar je tot wel 300 euro per jaar. Zorgverzekering vergelijken