Contact

Kosten zorgverzekering

Wat kost een zorgverzekering?

Elke volwassen Nederlander is verplicht om minimaal het basispakket van de zorgverzekering af te sluiten. De gemiddelde basisverzekering kost ongeveer 147 euro per maand in 2024. Naast de verplichte basisverzekering kun je ook een aanvullende verzekering afsluiten. Wat een zorgverzekering precies kost, is daarom voor iedereen anders. Dat hangt namelijk af van het zorgpakket dat je kiest, het eigen risico dat je kiest én bij welke verzekeraar je de zorgverzekering afsluit. In dit artikel leggen we uit waarom de kosten voor een zorgverzekering zo uiteenlopen.

Kosten zorgverzekering anders per verzekeraar

De kosten voor een zorgverzekering verschillen sterk per verzekeraar. Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste zorgverzekering loopt op tot tientallen euro’s per maand. Dit heeft te maken met hoe de verzekeraar werkt. Een zorgverzekering die volledig online werkt, kost minder dan een zorgverzekering bij een grote verzekeraar met veel personeel en kantoorpanden. Die kosten moeten namelijk ook terugverdiend worden met de premie.

Als je op zoek bent naar een goedkope basisverzekering is een online zorgverzekering dus een goede keuze. Je kiest dan niet voor een grote verzekeraar, maar voor een internetlabel waarbij je al je zaken (zoals bijvoorbeeld declaraties indienen) via de online omgeving van je zorgverzekering regelt. Je ontvangt dan ook geen zorgpas of polisblad meer via de post. Zo kunnen internetverzekeraars hun kosten laag houden.

Tip! Ga je zorgverzekeringen vergelijken op Geld.nl? Dan kun je altijd kiezen tussen zorgverzekeringen van grote verzekeraars én kleine(re) internetlabels.

Naast de verschillen tussen de zorgverzekeraars, hebben keuzes die je zelf maakt invloed op de kosten van je zorgverzekering. Zoals de keuze voor het eigen risico, maand- of jaarbetaling en de aanvullende verzekeringen die je kiest.

Kosten aanvullende zorgverzekering

Naast een basisverzekering kun je ook een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Dit is handig als je zorgkosten verwacht die je basisverzekering niet vergoedt. Denk bijvoorbeeld aan een bril of lenzen, extra fysiotherapie of orthodontie voor je kinderen. Verwacht je hogere tandartskosten, bijvoorbeeld omdat je een wortelkanaalbehandeling, kronen of een brug nodig hebt? Dan is een tandartsverzekering een slimme keuze.

Een basisverzekering met aanvullende verzekeringen kost uiteraard meer dan alleen een basisverzekering afsluiten, maar is vaak wel verstandig. Als je wel extra zorgkosten maakt en deze uit eigen zak moet betalen, kan dat namelijk flink in de papieren lopen.

Tip! Ben je benieuwd wat een zorgverzekering met aanvullende verzekering voor jou gaat kosten? In onze handige zorgvergelijker stel je jouw ideale zorgverzekering zelf samen en zie je direct welke zorgverzekering voor jou het best én goedkoopst is.

Eigen risico en de kosten van je zorgverzekering

Als je zorg nodig hebt uit de basisverzekering, vergoedt je zorgverzekeraar de kosten. Een deel van deze zorgkosten betaal je zelf: het eigen risico van je zorgverzekering. In 2023 is het verplichte eigen risico 385 euro. Minder eigen risico betalen kan dus niet. Wel kun je je eigen risico verhogen als je weinig zorgkosten verwacht. Je betaalt dan een lagere zorgpremie en hebt zo minder kosten aan je zorgverzekering. Voorbeeld:

Richard is nog relatief jong, heeft geen gezondheidsproblemen en bezoekt de huisarts maar zelden. Ook beoefent hij geen risicovolle sport en heeft hij geen fysiek zwaar beroep. De kans op blessures en andere problemen is dus vrij klein. De zorgverzekering van Richard kost 133 euro per maand. Hij verhoogt eigen risico van 385 euro met 500 euro, waardoor het totale eigen risico voor het jaar 885 euro wordt. In ruil hiervoor geeft zijn zorgverzekering hem 20 euro korting per maand op zijn zorgpremie. Nu kost de zorgverzekering van Richard dus nog maar 113 euro per maand.

Let op! Als je je eigen risico verhoogt, is het bedrag dat je zelf betaalt als je toch zorgkosten maakt hoger. Verhoog je eigen risico dus echt alleen als je weinig zorgkosten verwacht én als je het eigen risico kunt betalen als je onverhoopt toch medische kosten maakt.

Kosten zorgverzekering, per maand of per jaar betalen?

Je zorgverzekering betalen kan per maand, maar ook per jaar. Veel zorgverzekeraars bieden een korting aan als je je zorgverzekering jaarlijks betaalt. Deze korting loopt op tot 3 procent per jaar. Voorbeeld:

Charlotte betaalt 140 euro per maand voor haar zorgverzekering. Per jaar kost haar zorgverzekering dus 1.680 euro. Haar zorgverzekeraar geeft 2% korting aan klanten die hun verzekering per jaar betalen. Charlotte bespaart dus iets meer dan 33 euro per jaar op de kosten van haar zorgverzekering als ze deze in één keer betaalt.

Kosten zorgverzekering en vrije zorgkeuze

Tot slot hangt wat een zorgverzekering kost ook af van de mate van vrije zorgkeuze van je basisverzekering. In Nederland bestaan er drie verschillende basisverzekeringen:

  • De naturapolis: Dit is de basisverzekering met de laagste kosten. Je zorgverzekeraar vergoedt alleen gecontracteerde zorg volledig. Ontvang je zorg van zorgverleners die geen contract hebben met je zorgverzekeraar? Dan vergoedt deze de zorg slechts voor een deel.
  • De restitutiepolis: Deze basisverzekering is duurder dan een naturapolis. Je kiest zelf door welke zorgverlener of in welk ziekenhuis je behandeld wordt. Je zorgverzekeraar vergoedt de kosten volledig, tenzij deze onredelijk hoog zijn, bijvoorbeeld als je je in een luxe privékliniek laat behandelen.
  • De combinatiepolis: Deze polis is een combinatie tussen een natura- en restitutiepolis. Voor sommige zorg mag je zelf je zorgverleners kiezen, terwijl je voor andere behandelingen afhankelijk bent van gecontracteerde zorg. Deze zorgverzekering kost iets meer dan een naturapolis, maar minder dan een restitutiepolis.

Lees hier meer over het verschil tussen een natura- en restitutiepolis.

Flink besparen op de kosten van je zorgverzekering?Op Geld.nl vergelijk je zorgverzekeringen van het meest complete aanbod zorgverzekeraars in Nederland. Maak vandaag nog een vergelijking op maat die naadloos op jouw zorgwensen aansluit én bespaar tot wel honderden euro’s per jaar op je zorgverzekering.Zorgverzekering vergelijken
Kosten zorgverzekering laag houden? Vergelijk, kies & bespaar!