Zorgverzekering

Medische kosten buitenland

Worden medische kosten buitenland vergoed?

Medische kosten op vakantie worden maar tot een maximum bedrag verzekerd in de basisdekking van je zorgverzekering. De meerkosten komen voor eigen rekening. De Nederlanden van Nu zocht uit waar de medische kosten het hoogst zijn. In deze landen kan het verstandig zijn om medische kosten extra te verzekeren.

Nederland 3e plaatst duurste landen

Een land is relatief duur als de medische kosten per inwoner hoog zijn, terwijl het aantal ziekenhuisbezoeken relatief laag is. Op basis van cijfers van de OESO blijkt Nederland op de derde plek te staan van duurste landen ter wereld. De Verenigde Staten van Amerika steken met kop en schouders uit boven de andere landen. In het land van de onbegrensde mogelijkheden zijn de medische kosten per inwoner het hoogst, terwijl het aantal ziekenhuisbezoeken onder het OESO-gemiddelde ligt.

Het duurste ziekenhuisbed

Zeker zo interessant zijn de kosten voor 1 overnachting in een ziekenhuisbed. De World Health Organization (WHO) heeft hiervoor verschillende landen met elkaar vergeleken. Hieruit blijkt dat een ziekenhuisbed in Monaco meer dan € 2.000 per nacht kost. Beland je in Luxemburg in een ziekenhuisbed, dan bedragen de kosten ruim duizend euro. Andere dure landen zijn Noorwegen, Qatar en Zwitserland. Nederland komt pas op de tiende plaats met zo’n 500 euro per overnachting.

Waar bij te verzekeren?

Moet je je bijverzekeren als je vakantie viert in een medisch duur land? Dat ligt er maar aan. De EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland hebben namelijk onderling afspraken gemaakt over medische zorg van mede-Europeanen. Op de website van de EU staat wat er voor ieder Europees land geldt.

Dure landen buiten Europa vallen niet onder de afspraken. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld in Amerika op vakantie gaat, dat je spoedeisende medisch zorg vaak voor een groot deel zelf betaalt. Andere dure landen buiten Europa zijn Australië, Nieuw-Zeeland en rijke Arabische landen, zoals Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit.

Tip! Om als toerist in Europese landen makkelijk toegang te krijgen tot spoedeisende medische zorg, is het wel handig om te beschikken over een Europese zorgpas (EHIC). Deze is eenvoudig aan te vragen bij je zorgverzekeraar.

Arme landen

Betekent dit dat je je in arme landen niet hoeft bij te verzekeren voor medische kosten? Ook hier geldt een nuance. In veel arme landen heeft men namelijk de neiging om Westerse toeristen linea recta naar een dure privékliniek te brengen. Zo heb je onverwachts alsnog een dure rekening .

Soms is het zo dat je bij spoedeisende medische zorg in een ontwikkelingsland ook zelf liever naar een privékliniek gaat. Een publiek gefinancierde ziekenhuis in een ontwikkelingsland heeft vaak niet dezelfde kwaliteit in service en comfort als een westers ziekenhuis. Een privékliniek in een arm land heeft meestal wel de kwaliteit die je als westerling bent gewend.

Let op! Het komt niet alleen in verre landen voor dat men je bij een calamiteit naar een privékliniek brengt. Dat gebeurt ook veel in sommige Europese vakantiebestemmingen zoals Spanje, Griekenland en Turkije.

Hoe bij te verzekeren?

Je kunt je op 2 manieren bijverzekeren voor spoedeisende hulp in het buitenland:

  • via je zorgverzekering
  • via je reisverzekering

De meeste zorgverzekeraars kennen geen aparte aanvullende module voor spoedeisende medische zorg in het buitenland. Wel is dit vaak onderdeel van een aanvullende verzekering. Heb je bijvoorbeeld bij je zorgverzekeraar een gezinnenpolis afgesloten, dan ben je vaak al automatisch bijverzekerd voor spoedeisende medische zorg in het buitenland.

Bij de meeste zorgverzekeraars gaat deze vergoeding tot de volledige kostprijs, maar dit is niet bij alle zorgverzekeraars het geval. Ook repatriëring en privéklinieken zijn niet altijd meeverzekerd. Het kan daarom geen kwaad, om bij je zorgverzekeraar na te vragen in hoeverre je bent verzekerd voor medische zorg in het buitenland.

Bespaar tot 300 euro per jaar op je zorgverzekering!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod zorgverzekeringen online. Kies de verzekering die het beste past met de laagste premie. Zo weet je zeker dat je goed zit en niet onnodig te veel betaalt! Zorgverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten