Contact

Naturapolis

Naturapolis

Een naturapolis is een basisverzekering waarbij je zorgverzekeraar de kosten rechtstreeks aan je zorgverlener betaalt. De zorgverzekeraar maakt afspraken met zorgverleners over de kosten van medische zorg. Ga je met een naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan betaal je een deel van de kosten zelf. In dit artikel lees je hoe een naturapolis werkt en waar je op let als je een goede keuze wilt maken.

Hoe werkt een naturapolis zorgverzekering?

De zorgkosten worden in Nederland elk jaar hoger. Om de zorgkosten betaalbaar te houden, maken zorgverzekeraars afspraken met zorgaanbieders over de tarieven die zij voor zorgverlening vragen. Dit heet gecontracteerde zorg. Als je een naturapolis afsluit, vergoedt je zorgverzekeraar je zorgkosten volledig als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat.

Het tegenovergestelde van een naturapolis is een restitutiepolis. Dit is een basisverzekering met vrije zorgkeuze. Een restitutiepolis vergoedt ook bij niet-gecontracteerde zorgverleners meestal de volledige kosten. Een uitzondering is als de kosten echt onredelijk hoog zijn, bijvoorbeeld als je kiest voor een dure privékliniek.

Je kunt in Nederland ook kiezen voor een combinatiepolis. Voor sommige zorg mag je dan zelf kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat. Voor andere zorgsoorten krijg je alleen een (volledige) vergoeding als je naar een gecontracteerde zorgaanbieder gaat.

Hier lees je meer over het verschil tussen een restitutiepolis en een naturapolis.

Nadelen naturapolis

Ga je naar een zorgaanbieder die geen contract heeft met je zorgverzekeraar? Dan betaal je met een naturapolis vaak een deel van de rekening zelf. Hoeveel je precies zelf betaalt, hangt af van je naturaverzekering en de soort behandeling die je hebt ontvangen. Dit wordt vaak gezien als een nadeel aan de naturapolis.

Voor ziekenhuisrekeningen geldt dat een naturapolis meestal 70 tot 85 procent van de rekening vergoedt als je naar een ziekenhuis gaat dat niet gecontracteerd is voor de behandeling die je ondergaat.

Bij medicijnen en hulpmiddelen komt het soms voor dat de naturapolis die alleen vergoedt als je ze bij een bepaalde (online) apotheek of hulpmiddelenleverancier bestelt. Bij niet-gecontracteerde apotheken of leveranciers krijg je dan helemaal geen vergoeding. Controleer daarom altijd goed in de voorwaarden van je naturazorgverzekering hoe het zit. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Voordelen basisverzekering met natura

Gelukkig heeft een basisverzekering met natura ook zo zijn voordelen. Ten eerste is de premie voor een naturapolis vaak stukken lager dan de premie voor een restitutie- of combinatiepolis.

Daarnaast maken de meeste natura zorgverzekeringen met bijna alle ziekenhuizen en zorgverleners in Nederland afspraken. Hierdoor is de kans groot dat je ook met een naturapolis gewoon zónder extra kosten terecht kunt bij de zorgverlener van jouw keuze.

Bovendien komt er bij een naturapolis weinig administratieve rompslomp kijken. Je zorgverzekeraar betaalt de medische kosten die voor jou zijn gemaakt rechtstreeks aan de zorgverlener. Je hoeft zelf dus geen kosten voor te schieten of declaraties in te dienen bij je zorgverzekeraar. Op administratief gebied heb je naar een naturapolis dus weinig omkijken.

Let op! Heeft jouw zorgverzekeraar nog geen contract met de door jou gekozen zorgaanbieder? Dan betekent dat niet dat dit in de toekomst niet verandert. Zorgverzekeraars maken continu afspraken met nieuwe zorgverleners. Het kan dus zo zijn dat jouw verzekeraar nog in onderhandeling is met bepaalde zorgverleners.

Naturapolis en spoedeisende zorg

Heb je spoedeisende zorg nodig, zoals een bezoekje aan de huisartsenpost of de spoedeisende hulp? Dan kun je ook met je naturapolis gewoon in het dichtstbijzijnde ziekenhuis geholpen worden. Of het ziekenhuis of de zorgverlener wel of geen contract heeft met je zorgverzekeraar maakt in dit geval niet uit. De kosten voor spoedeisende zorg worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering, ook als je een naturapolis hebt.

Naturapolis en aanvullende zorgverzekering

Een naturapolis is een basisverzekering. Als je verwacht dat je medische kosten gaat maken die buiten de basisverzekering vallen, raden we aan om ook een aanvullende zorgverzekering of een tandartsverzekering af te sluiten. Een aanvullende verzekering is bijvoorbeeld handig als je meer fysiotherapie nodig hebt dan de basisverzekering vergoedt, een bril of lenzen draagt of hoge tandartskosten verwacht.

Is een naturapolis geschikt voor mij?

Ben je op zoek naar een goedkope zorgverzekering? Dan is de naturapolis misschien iets voor jou. Een naturapolis is geschikt voor jou als je:

 • Weinig zorgkosten maakt. Als je niet veel medische zorg verwacht, is een vrije zorgkeuze vaak minder belangrijk voor jou.
 • Een basisverzekering zoekt die geen administratieve rompslomp met zich meebrengt.
 • Een goedkope zorgverzekering wilt afsluiten waarmee je toch bij veel zorgaanbieders terechtkunt.

Tips naturapolis kiezen

Hoe kies je de juiste naturapolis voor jouw zorgwensen en situatie? We geven je onze gouden tips voor het kiezen van een naturapolis:

 1. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste naturapolis is maar liefst 300 euro per jaar. Je kunt dus flink besparen door zorgverzekeringen te vergelijken voor je een keuze maakt.
 2. In de zorgvergelijker op Geld.nl kun je bij elke zorgverzekering opzoeken of de zorgverleners waar je naartoe gaat een contract hebben met de verzekeraar. Zo zie je direct welke naturapolis perfect aansluit op jouw persoonlijke zorgwensen.

Naturapolis: de feiten op een rij

We zetten alle feiten over de naturapolis nog eens overzichtelijk voor je op een rij:

 • Een naturapolis is een basisverzekering met beperkte zorgkeuze. Dat betekent dat je geen (volledige) vergoeding krijgt voor zorg bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders.
 • Bij een naturapolis vergoedt je zorgverzekeraar de voor jou gemaakte kosten rechtstreeks aan het ziekenhuis of de zorgverlener. Je hoeft zelf nooit een rekening voor te schieten. Dat scheelt een hoop administratieve rompslomp.
 • Ga je met een naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan betaal je (een deel van) de kosten zelf. Hoeveel je zelf moet betalen, verschilt per zorgverzekeraar.
 • Zorgverzekeraars maken met heel veel verschillende zorgverleners, ziekenhuizen en apotheken afspraken. Ook met een naturapolis weet je dus zeker dat er bijna altijd wel een gecontracteerde zorgaanbieder bij jou in de buurt te vinden is.
 • Heb je spoedeisende zorg nodig? Dan kun je met een naturapolis gewoon naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Ook als de zorgverlener geen contract heeft met je zorgverzekeraar.
 • Voor een naturapolis betaal je een lagere premie dan voor een restitutie- of combinatiepolis.
Op zoek naar de beste naturazorgverzekering?Op Geld.nl vergelijk je de naturapolis van het grootste aanbod zorgverzekeraars in Nederland. Zo vind je direct de goedkoopste naturapolis die past bij jouw zorgwensen en bespaar je tot maar liefst 591 euro per jaar. Zorgverzekering vergelijken
Naturapolis of ander type zorgverzekering kiezen? Vergelijk, kies & bespaar!