Contact

Overstappen zorgverzekering met betalingsachterstand

Kun je van zorgverzekering overstappen met een betalingsachterstand?

Stel je voor: je hebt een betalingsachterstand bij je huidige zorgverzekeraar en je wilt graag overstappen naar een andere zorgverzekering. Helaas is overstappen van zorgverzekering niet mogelijk als je achterloopt met de betalingen van je zorgpremie. Heb je alleen een betalingsachterstand van het eigen risico? Dan kun je vaak wel overstappen. In dit artikel lees je precies welke mogelijkheden er zijn als je een betalingsachterstand hebt en wilt overstappen van zorgverzekering.

Overstappen zorgverzekering met betalingsachterstand, kan dat?

In Nederland hebben ongeveer 215.000 mensen een betaalachterstand bij hun zorgverzekeraar (bron: Rijksoverheid). Een betaalachterstand ontstaat als je een achterloopt met het betalen van je zorgpremie, of wanneer je een rekening voor het eigen risico of een eigen bijdrage niet (volledig) betaalt.

Heb je een betaalachterstand van je zorgpremie? Dan kun je niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Niet omdat een nieuwe zorgverzekeraar je aanvraag niet accepteert, maar omdat je je huidige zorgverzekering alleen kunt opzeggen als je geen betaalachterstanden van de zorgpremie (meer) hebt.

Als je een nieuwe zorgverzekering aanvraagt, controleert de nieuwe verzekeraar eerst waar je op dat moment nog verzekerd bent. Als blijkt dat je achterloopt met het betalen van je zorgpremie, zal je huidige verzekeraar de zorgverzekering dus niet stopzetten. Je kunt pas overstappen wanneer je de achterstallige zorgpremie volledig hebt afbetaald.

Als je een betaalachterstand van het eigen risico hebt, kun je wel overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Je betaalt de openstaande schuld nog wel af bij je huidige zorgverzekeraar. Je kunt hiervoor vaak een betalingsregeling treffen.

Lees hier welke gevolgen het nog meer heeft als je je zorgverzekering niet (altijd) betaalt. Zo kan de verzekeraar bijvoorbeeld je aanvullende verzekering of tandartsverzekering stopzetten. Je hebt dan alleen nog de verplichte basisverzekering.

Betaalachterstand zorgverzekering, wanneer kan ik overstappen?

Zoals je hierboven gelezen hebt, is overstappen van zorgverzekering dus echt alleen mogelijk zodra je geen betaalachterstand van je zorgpremie hebt. Je kunt wel weer overstappen als de premieschuld volledig is afbetaald, inclusief eventuele incassokosten.

Heeft de zorgverzekeraar een deurwaarderskantoor ingeschakeld om (een deel van) de premieschuld te innen? Dan moet je het openstaande bedrag eerst volledig aflossen bij het deurwaarderskantoor, voordat je kunt overstappen.

Heeft je zorgverzekeraar je als wanbetaler aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK)? Dan betaal je maandelijks een bestuursrechtelijke zorgpremie aan het CAK in plaats van de “gewone” zorgpremie die je normaal gesproken rechtstreeks aan je zorgverzekeraar betaalt. Zolang je bij het CAK aangemeld bent als wanbetaler kun je niet overstappen van zorgverzekering.

Je zorgverzekeraar meldt je pas af bij het CAK als je de volledige betaalachterstand hebt ingelopen of hiervoor een betalingsregeling hebt getroffen bij je zorgverzekeraar. Let op: zolang er een betalingsregeling loopt, kun je niet overstappen van zorgverzekering. Dat kan pas weer wanneer de volledige schuld is afgelost bij je zorgverzekeraar.

Tips overstappen van zorgverzekering met betaalachterstand

We geven je graag enkele handige tips als je een betaalachterstand hebt bij je zorgverzekeraar. Zo los je de betaalachterstand zo snel mogelijk op, waarna je weer kunt overstappen naar een andere zorgverzekering.

  • Betalingsregeling treffen: Neem contact op met je huidige zorgverzekeraar en vraag of ze bereid zijn om een betalingsregeling met je af te spreken. Spreek een realistisch bedrag af dat je ook echt kunt missen.
  • Blijf je zorgpremie betalen: Ook als je een betalingsregeling hebt getroffen, is het belangrijk om je zorgpremie te blijven betalen. Anders loopt je betaalachterstand elke maand op en wordt het afbetalen van de schuld steeds lastiger. Lees hier onze tips hoe je met een laag inkomen je zorgverzekering kunt blijven betalen.
  • Schuldhulpverlening inschakelen: Is je schuld onbeheersbaar geworden heb je ook betaalachterstanden bij andere instanties? Overweeg dan om professionele schuldhulpverlening in te schakelen. Informeer bij je gemeente. Zij kunnen je helpen bij het beheren van je financiële situatie.
  • Vind de goedkoopste zorgverzekering: Heb je de betaalachterstand op een gegeven moment afgelost? Dan kun je in de eerstvolgende overstapperiode weer van zorgverzekering overstappen. Het is belangrijk dat je de nieuwe zorgverzekering betaalbaar is, zodat de kans op een nieuwe betaalachterstand kleiner wordt. Ga je zorgverzekering vergelijken en vind direct de goedkoopste zorgverzekering van dit moment.

Vind direct de beste én goedkoopste zorgverzekering!

Op Geld.nl vergelijk je zorgverzekeringen van het meest complete aanbod zorgverzekeraars in Nederland. Vergelijk en vind direct de zorgverzekering die in jouw situatie het goedkoopst is. Zo bespaar je tot wel 591 euro per jaar op je zorgverzekering én verklein je de kans op betaalachterstanden. Zorgverzekering vergelijken

;