Contact

Prijs/kwaliteit score zorgverzekeringen

Hoe komt de prijs/kwaliteit score voor zorgverzekeringen tot stand?

Prijs/kwaliteit score zorgverzekeringen

Op Geld.nl werken we met een prijs/kwaliteit score voor de zorgverzekeringen in onze vergelijkingen. Hoe hoger de prijs/kwaliteit score hoe beter de zorgverzekering scoort op premie, dekking en belangrijke eigenschappen, zoals vrije keuze van ziekenhuizen. Zo vind je tijdens het zorgverzekeringen vergelijken direct de voordeligste en beste zorgverzekering voor jouw situatie en wensen. Op deze pagina leggen we uit hoe we de prijs/kwaliteit score voor zorgverzekeringen berekenen.

Kenmerken prijs/kwaliteit score zorgverzekeringen

Bij het berekenen van de prijs/kwaliteit score voor zorgverzekeringen krijgen we naar de volgende kenmerken:

 • Premie
 • Productscore
 • Belangrijkste eigenschappen, namelijk: Keuze ziekenhuizen, directe acceptatie, geen wachttijd en wachtlijstbemiddeling
 • Of je de zorgverzekering kunt aanvragen via Geld.nl en of je een cadeau krijgt bij het afsluiten van je zorgverzekering via Geld.nl

Berekening score per element

Aan elk van de elementen die we meetellen, kennen we een score toe. Die bepalen we steeds door te kijken naar hoe elke zorgverzekering binnen je vergelijking hierop scoort en dat tegen elkaar af te zetten. We leggen per onderdeel uit hoe dit werkt.

Berekening score premie

We kijken welke zorgverzekering de laagste premie heeft in jouw vergelijking. Vervolgens delen we elke zorgverzekering voor deze laagste premie. Dat vermenigvuldigen we met duizend, zodat er een score van 0 t/m 1.000 uitkomt. De zorgverzekering met de laagste premie scoort dus altijd 1.000 punten op het element premie.

Berekening element productscore

De data in zorgverzekering vergelijking krijgen we aangeleverd van de dataleverancier Zorgweb. Deze geeft voor elke product ook een productscore mee. Die is gebaseerd op hoe uitgebreid de dekking is van de zorgverzekering. Stel dat je kiest voor een basisverzekering met een aanvulling voor 9 fysiotherapie behandelingen? Dan krijgen aanvullende verzekeringen die in plaats van 9 zelfs 10 behandelingen vergoeden een hogere score. Dit geldt voor aanvullende zorgverzekeringen die naast de fysiotherapie dekking nog een dekking voor bijvoorbeeld zorg in het buitenland of de tandarts erbij geven.

Voor het element productscore geldt dat we kijken naar het product met de hoogste productscore in jouw vergelijking. Vervolgens delen we de score van elke zorgverzekering door deze hoogste score en vermenigvuldigen we dit met 1.000. De zorgverzekering met de beste productscore en dus de uitgebreidste dekking scoort dus altijd 1.000 punten op het element productscore.

Berekening element eigenschappen

Naast de premie en dekking zijn ook verschillende extra eigenschappen belangrijk bij je keuze voor een zorgverzekering. Daarom geven we elke zorgverzekering een score voor de belangrijkste eigenschappen. Hierin tellen we mee:

 • Keuze ziekenhuizen. De score loopt uiteen van 250 bij beperkte keuze ziekenhuizen (minder dan 70 procent van de ziekenhuizen binnen een straal van 50 kilometer binnen je postcode gecontracteerd) tot 750 punten bij volledige vrije keuze ziekenhuizen (alle ziekenhuizen in je buurt gecontracteerd).
 • Directe acceptatie en wachttijd. Als een zorgverzekering geen wachttijd kent en je direct geaccepteerd wordt, krijgt de verzekering 250 punten. Als er wel een wachttijd of medische selectie geldt, is de score 0.
 • Wachtlijstbemiddeling. Vanuit dataleverancier Zorgweb krijgen we terug hoeveel wachtdagen een zorgverzekeraar het afgelopen jaar gemiddeld heeft bespaard op de wachttijd voor ziekenhuisbehandelingen en GGZ-behandelingen. Voor beide elementen kijken we welke zorgverzekeraar het meeste aantal dagen heeft bespaard. De andere scores delen we steeds door de hoogste. Daarna tellen we de score voor besparing op ziekenhuisbehandelingen en besparing op GGZ-behandelingen bij elkaar op. Waarbij de we besparing in wachttijd op ziekenhuisbehandelingen voor 80 procent meetellen en die voor GGZ-behandelingen voor 20 procent. Hierdoor is de maximale score die een zorgverzekering kan krijgen voor wachtlijstbemiddeling 100 punten. De zorgverzekeraar die de meeste dagen aan wachttijd heeft bespaard, krijgt dus 100 punten.

Alle scores van de verschillende elementen tellen we bij elkaar op. De zorgverzekering die het beste scoort op deze eigenschappen heeft maximaal 1.100 punten (750 bij keuze ziekenhuizen + 250 bij directe acceptatie en wachttijd en 100 voor wachtlijstbemiddeling).

Van elke zorgverzekering delen we de totale score voor de eigenschappen door de hoogste mogelijke score van 1.100. Dat vermenigvuldigen we met 1.000. Zo heeft ook op dit element de zorgverzekering die het hoogste scoort uiteindelijk 1.000 punten.

Berekening score aanvraagbaarheid en cadeau

Zorgverzekeringen die aanvraagbaar zijn via Geld.nl krijgen 500 punten. Zorgverzekering die niet aanvraagbaar zijn via Geld.nl krijgen 0 punten. Verder krijgen zorgverzekering waarbij je een Bol.com bon cadeau krijgt als je deze afsluit via Geld.nl er nog 500 punten bij. In totaal kan een zorgverzekering dus maximaal 1.000 punten halen op dit onderdeel.

Omdat we vinden dat de directe aanvraagbaarheid extra gebruiksgemak geeft voor de consument en het cadeau natuurlijk ook een leuk extraatje is, nemen we dit mee in prijs/kwaliteitscore. Zoals je hieronder zult zien, is de weging echter beperkt.

Formule eindscore prijs/kwaliteit zorgverzekeringen

Als we voor elk onderdeel de score hebben berekend, gaan we een totaal score voor prijs/kwaliteit berekenen. We tellen hiervoor alle deelscores bij elkaar op. Hierbij telt elke score voor een bepaald percentage mee in de eindscore:

 • De premie telt voor 55 procent mee
 • De productscore telt voor 30 procent mee
 • De belangrijkste eigenschappen tellen voor 10 procent mee
 • De aanvraagbaarheid en het cadeau tellen voor 5 procent mee
 • .

Vervolgens delen we de score van elke zorgverzekering nog een keer door 100.

Bijvoorbeeld een zorgverzekering heeft de volgende scores: 

ElementScoreWeging
Premie1.00055%
Productscore90030%
Eigenschappen60010%
Aanvraagbaarheid en cadeau1.0005%

Dan wordt de totaalscore ((1.000 *55) + ( 900 * 30) + (600 *10) + (1.000 *5)) / 100 = 930.

Hoe tonen we de prijs/kwaliteit score

In je zorgverzekering vergelijking zie je de prijs/kwaliteit score staan als een rapportcijfer. Dit doen we door de scores uit ons model om te zetten naar een cijfer van 0 t/m 10. We zorgen daarbij dat het product met de beste prijs/kwaliteit score in je vergelijking altijd een 10,0 krijgt. Dat kan ook een zorgverzekering zijn van een zorgverzekeraar waar we geen vergoeding van ontvangen. De beste en voordeligste zorgverzekering bij jouw wensen en situatie krijgt altijd de beste prijs/kwaliteit score in jouw vergelijking.

Bespaar tot 591euro per jaar met de beste zorgverzekering!

Vergelijk eenvoudig het grootste aanbod zorgverzekeringen online. Kies de verzekering die het beste past bij je situatie, met de laagste premie. Zo weet je zeker dat je goed zit en niet onnodig te veel betaalt!Zorgverzekering vergelijken

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis.

Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in zorgverzekeringen en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je zorgverzekering. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.

;