Contact

Restitutiepolis

Restitutiepolis

Een restitutiepolis is een basisverzekering met vrije zorgkeuze. Je bepaalt dus zelf bij welke zorgverlener je aanklopt voor medische zorg. Vallen de zorgkosten onder de dekking van de basisverzekering? Dan vergoedt je zorgverzekeraar de hele rekening. In dit artikel lees je alles over de restitutiepolis en wat je moet weten om de juiste keuze te maken.

Betekenis restitutiepolis

Er bestaan in Nederland drie soorten basisverzekeringen: restitutiepolissen, naturapolissen en combinatiepolissen. We leggen je de verschillen uit:

  • Bij een naturapolis regelt je zorgverzekeraar de betaling rechtstreeks met je zorgverlener. Alleen de zorg van zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft, wordt (volledig) vergoed. Lees hier meer over gecontracteerde zorg.
  • Een restitutiepolis is eigenlijk het tegenovergestelde van een naturapolis. Met een restitutiepolis ben je vrij om te kiezen in welk ziekenhuis of door welke zorgverlener je behandeld wordt. Je zorgverzekeraar vergoedt de kosten. De enige uitzondering is als de rekening onredelijk hoog is. Daar komen we later in dit artikel op terug.
  • De combinatiepolis is een combinatie tussen de naturapolis en de restitutiepolis. Voor sommige zorg mag je zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Bij andere zorgsoorten krijg je alleen een (volledige) vergoeding als je naar een gecontracteerde zorgaanbieder gaat.

Je leest hier meer over het verschil tussen een natura- en een restitutiepolis.

Voordelen restitutiepolis

Het grootste voordeel van een restitutiepolis is dat je zelf kiest naar welke zorgverlener je gaat. Je hebt dus volledig vrije zorgkeuze. Welke zorgaanbieder je kiest, heeft geen invloed op de vergoeding die je krijgt van je zorgverzekeraar.

Nadelen restitutiepolis

Als je zorgverzekeraar geen afspraken heeft met een zorgaanbieder, moet je de rekening voor je zorgkosten soms eerst zelf betalen. Je krijgt de gemaakte kosten dan terug van je zorgverzekeraar. In de praktijk komt dit gelukkig heel weinig voor.

Omdat je vrije zorgkeuze hebt, betaal je voor een restitutiepolis vaak een hogere premie dan voor een natura- of combinatiepolis.

Restitutiepolis en gecontracteerde zorg

Aan de vrije zorgkeuze van de restitutiepolis zitten wel grenzen. Zorgaanbieders mogen de kosten niet onnodig hoog maken. Daarom stelt de overheid voor een aantal soorten zorg jaarlijks een wettelijk maximaal tarief vast. Heeft jouw zorgverzekeraar geen afspraken gemaakt met je zorgverlener? Dan vergoedt de verzekeraar maximaal het wettelijk tarief.

Is er geen wettelijk tarief? Dan vergoedt een restitutiepolis het marktconforme tarief. Dat wil zeggen: een tarief dat in lijn is met wat andere zorgverleners in Nederland vragen voor dezelfde behandeling.

Restitutiepolis en aanvullende zorgverzekering

Een restitutiepolis is een basisverzekering. In de zorgverzekeringswet is vastgelegd dat alle zorgverzekeraars dezelfde zorg vanuit de basisverzekering vergoeden. Verwacht je meer zorgkosten te maken dan de basisverzekering vergoedt? Bijvoorbeeld tandartskosten of kosten voor extra fysiotherapie, een bril of lenzen? Dan biedt een aanvullende zorgverzekering of een tandartsverzekering uitkomst.

Let op! Sluit je een restitutiepolis als basisverzekering af én kies je daarnaast voor een aanvullende verzekering? Het verschilt per zorgverzekeraar of de zorg uit je aanvullende verzekering ook op basis van restitutie vergoed wordt. Kijk dit van tevoren goed na. Zo weet je zeker dat je vrije zorgkeuze ook voor je aanvullende verzekering geldt.

Restitutiepolis en spoedeisende zorg

Heb je spoedeisende hulp nodig? Hiervoor heb je geen restitutiepolis nodig. In geval van nood mag je altijd het op dat moment dichtstbijzijnde ziekenhuis bezoeken. Je verzekeraar vergoedt de kosten voor spoedeisende zorg vanuit de basisverzekering. Het maakt hierbij niet uit of je een restitutie-, een natura- of een combinatiepolis hebt.

Restitutiepolis en kinderen

Kinderen tot 18 jaar zijn automatisch meeverzekerd met één van de ouders. Het is slim je kind mee te verzekeren met de ouder die een restitutiepolis heeft. Als je kind zorg zoals fysiotherapie of logopedie nodig heeft, kies je zelf je zorgverlener uit. Zo ben je niet aangewezen op zorgverleners waarmee je zorgverzekeraar afspraken heeft. Lees hier enkele handige tips over de zorgverzekering voor je kind.

Steeds minder zuivere restitutiepolissen

De laatste jaren daalt het aantal zuivere restitutiepolissen waaruit je kunt kiezen. Een basisverzekering is alleen een restitutiepolis als je voor alle soorten zorg zelf bepaalt welke zorgverlener je kiest. Steeds meer zorgverzekeraars maken voor sommige soorten zorg toch liever afspraken over de kosten met de zorgaanbieders. Ga je toch naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan vergoeden zorgverzekeraars maximaal het tarief dan ook met gecontracteerde zorgverleners is afgesproken. Op dat moment is de basisverzekering geen zuivere restitutiepolis meer, maar een combinatiepolis.

Aanbod zuivere restitutiepolissen 2024

In onderstaand overzicht zie je welke zuivere restitutiepolissen er in 2024 zijn:

VerzekeraarNaam basisverzekering
a.s.r.Eigen Keuze
MenzisMenzis Basis Vrij

Restitutiepolis voor jouw zorgwensen

Wil jij zelf bepalen naar welk ziekenhuis je gaat voor een bepaalde behandeling? Of wil je zelf je zorgverlener kiezen? Dan biedt een restitutiepolis uitkomst. In onze handige zorgvergelijker kun je eenvoudig je zorgwensen aangeven en selecteren dat je een restitutiepolis wilt. Zo krijg je alle restitutiepolissen te zien die aansluiten op jouw persoonlijke situatie!

Tip! De premies voor restitutiepolissen lopen flink uiteen. De goedkoopste restitutiepolis is ruim 250 per jaar goedkoper dan de duurste restitutiepolis. Voordat je een keuze maakt, kun je het beste zorgverzekeringen vergelijken op Geld.nl. Zo weet je zeker dat je de goedkoopste zorgverzekering 2024 die bij jou past vindt.

Zorgverzekeringen vergelijken

Restitutiepolis: de feiten op een rij

We zetten alle feiten over de restitutiepolis nog eens overzichtelijk voor je op een rij:

  • Een restitutiepolis is een basisverzekering met vrije zorgkeuze.
  • Je zorgverzekeraar vergoedt alle medische kosten die onder de dekking van de basisverzekering vallen. Je mag zelf kiezen naar welk ziekenhuis of welke zorgverlener je gaat voor medische zorg.
  • Een restitutiepolis biedt veel voordelen. Zo kies je zelf je zorgverleners, zonder dat het invloed heeft op de vergoeding die je krijgt van je zorgverzekeraar.
  • Een nadeel van een restitutiepolis is dat de premie vaak hoger is dan bij een natura- of combinatiepolis.
  • Ga je naar een zorgaanbieder waarmee je zorgverzekeraar geen afspraken heeft? Dan vergoedt de verzekeraar maximaal het wettelijk tarief voor die behandeling. Als er geen maximaal wettelijk tarief is, gaat je verzekeraar uit van het marktconforme tarief.
  • Het aantal zuivere restitutiepolissen waar je uit kunt kiezen daalt de laatste jaren flink. Op Geld.nl vind je snel en eenvoudig een zuivere restitutiepolis die aansluit op jouw zorgwensen.
Op zoek naar een goede restitutie zorgverzekering?Maak vandaag nog een vergelijking op Geld.nl en vind direct de restitutiepolis en eventuele aanvullende verzekeringen die aansluiten op jouw zorgwensen. Zo bespaar je tot wel 591 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken
Restitutiepolis kiezen? Vergelijk, kies & bespaar!