Zorgverzekering

Restitutie

Wat is een restitutiepolis?

Bij een restitutiepolis betaal je de rekeningen eerst zelf en declareer je dit bedrag vervolgens bij je zorgverzekering. Alleen heel grote bedragen hoef je niet zelf voor te schieten en worden direct betaalt door je zorgverzekeraar. Een ander kenmerk van de restitutiepolis is dat je vrije zorgkeuze hebt. Je bent dus vrij in het kiezen van zorgverlener.

Waarom kiezen voor een restitutiepolis?

Tegenwoordig is het echter zo dat je bij een restitutiepolis amper nog zelf je zorgkosten moet voorschieten. De belangrijkste reden om te kiezen voor een restitutiepolis, is dan de vrije zorgkeuze. Je mag namelijk altijd zelf kiezen naar welke arts, ziekenhuis of apotheek je gaat, zonder dat dit gevolgen heeft voor je vergoeding.

Restitutie en overige polissen

Het tegenovergestelde van de restitutiepolis is de naturapolis. Bij een naturapolis maak je verplicht gebruik van zorgaanbieders waarmee je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt. Doe je dit niet, dan krijg je niet de volledige vergoeding die de verzekeraar biedt. Als je voor een niet-gecontracteerde zorgverlener kiest, krijg je vaak maar 50 tot 80 procent van de oorspronkelijke vergoeding.

Tip! Gelukkig hebben veel verzekeraars tegenwoordig met de meeste zorgaanbieders wel afspraken gemaakt. Dit nadeel is dus niet meer zo groot als vroeger. 

Premie restitutiepolis

De premie van een restitutiepolis is vaak wel hoger dan die van de naturapolis. Dit komt omdat bij een naturapolis de verzekeraar afspraken maakt met zorgaanbieders en dus lagere prijzen voor behandelingen kan afspreken. Bij een restitutiepolis heeft de verzekeraar dit voordeel niet. Omdat je zelf je zorgaanbieder kiest, heeft de verzekeraar van tevoren ook weinig zekerheid over de kosten die ze moet vergoeden. Dit berekent ze door in een hogere premie.

Besparen op je restitutiepolis?Vergelijk eenvoudig het grootste aanbod online en kies de best passende restitutiepolis met de laagste rente. Zo bespaar je tot wel 300 euro per jaar. Zorgverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten