Zorgverzekering

Tandarts rekening controleren

Waarom moet je de tandarts rekening controleren?

Elk jaar worden de tandartstarieven opnieuw vastgesteld. De tarieven voor elke behandelingen zouden daarom bij alle tandartsen gelijk moeten zijn. Tóch blijkt dat er in de praktijk wel degelijk verschillen zitten tussen de prijzen die tandartsen rekenen. Dit wordt veroorzaakt door coderingen die toegekend worden aan behandelingen. De ene tandarts gebruikt bijvoorbeeld andere codes of kent juist meer of minder codes toe aan behandelingen dan een ander. Dit maakt het controleren van een rekening van de tandarts moeilijker. Toch moet je de tandartsrekening goed controleren om te voorkomen dat je onnodig teveel betaalt.

Wat betekenen de tandarts codes?

De codes die tandartsen gebruiken om kosten te factureren, bestaan uit een letter aangevuld met twee getallen. A15 is bijvoorbeeld een plaatselijke verdoving zonder injectie. De tandartsrekening is onder te verdelen aan de hand van de letters. Hieronder zie je een overzicht van de onderverdeling van de tandartskosten. Aan de hand van dit overzicht controleer je in grote lijnen je tandartsrekening.

Codes tandarts

Code A – Verdoving
Code B – Verdoving door middel van roesjes (verdoven met lachgas)
Code C – Consultatie en diagnostiek (bijvoorbeeld periodieke controles)
Code E – Wortelkanaalbehandeling
Code F – Orthodontie
Code G – Kaakgewrichtsbehandeling
Code H – Chirurgische ingrepen, inclusief anesthesie
Code J – Implantaten
Code M – Preventieve mondzorg (bijvoorbeeld fluorbehandelingen en gebitsreiniging)
Code P – Kunstgebitten
Code R – Kronen en bruggen
Code T – Tandvleesbehandelingen
Code U – Uurtarieven (hieronder vallen de tandartstarieven per uur)
Code V – Vullingen
Code X – Maken en/of beoordelen van foto’s
Code Z – Abonnementen (mogelijkheid om abonnement af te sluiten. Wordt eigenlijk niet gebruikt)

Hoe rekening tandarts controleren?

Je controleert de tandartsrekening in ieder geval op het gebruik van de juiste categorie codes. Bij het zonder verdoving laten trekken van een kies kan er geen kostenpost op staan met de code A of B. Bij twijfel neem je contact op met je tandarts. De tandarts moet precies kunnen aangeven hoe de rekening is opgebouwd. Ben niet bang om vragen te stellen. De rekeningen zijn vaak namelijk erg vaag en het is logisch dat je dan vragen hebt over de rekening.

Tip! Op de website van de NZA controleer je ook of de tarieven die de tandarts per code in rekening brengt kloppen met de wettelijke tandartstarieven.

Tandarts rekening controleren ook voor je verzekering

Tandartskosten voor volwassenen vallen niet onder je basisverzekering. Je kunt hiervoor wel aanvullend verzekeren. Verzekeraars hanteren in de aanvullende verzekeringen meestal een maximale vergoeding per jaar per verzekerde. Dit maximale bedrag geldt voor alle tandartskosten samen. Ook hanteren sommige verzekeraars een percentage van de tandartskosten die ze vergoeden. De ene verzekeraar keert 100 procent van de rekening uit tot maximaal 500 euro. Een andere verzekeraar vergoedt bijvoorbeeld 75 procent van de tandartsrekening met een maximum van 1.000 euro.

Omdat je per jaar een maximaal bedrag vergoed krijgt, is het extra belangrijk goed te controleren of de tandartsrekeningen kloppen. Declareert de tandarts een hoger bedrag dan toegestaan en vergoedt je zorgverzekering dit, dan heb je voor de rest van het jaar een lager bedrag over dat de zorgverzekeraar nog vergoedt voor je tandartskosten. Of misschien moet je bij je volgende tandartsrekening wel zelf bijbetalen.

Bespaar ook op de kosten van je zorgverzekering!Vergelijk eenvoudig het grootste aanbod zorgverzekeringen online en kies de best passende dekking met de laagste prijs. Zo bespaar je tot wel 300 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken