Wat is het verschil tussen een basisverzekering en aanvullende verzekering?
Het belangrijkste verschil tussen een basisverzekering en een aanvullende verzekering is dat een basisverzekering voor iedereen in Nederland verplicht is en de belangrijkste zorg vergoedt. Denk hierbij aan de huisarts, medicijnen en behandelingen in het ziekenhuis. Voor zorg die de basisverzekering niet vergoedt, kun je één of meerdere aanvullende verzekeringen afsluiten. Je beslist zelf of je je aanvullend verzekerd. Dit is niet verplicht.
Verschillen tussen basisverzekering en aanvullende verzekering
We zetten de belangrijkste verschillen hier op een rij en lichten ze verder in het artikel toe.
Basisverzekering | Aanvullende verzekering |
Verplicht voor elke Nederlander | Niet verplicht, je kiest zelf of je deze afsluit |
Dekking wettelijk bepaald | Elke zorgverzekeraar bepaalt de dekking zelf en de dekking kans dus verschillen per verzekeraar. |
Iedereen wordt geaccepteerd | Zorgverzekeraar stelt soms medische vragen om te bepalen of je wordt geaccepteerd |
Voor sommige zorg geldt een wettelijke eigen bijdrage | Geen wettelijke eigen bijdrage van toepassing |
De meeste zorg in de basisverzekering valt onder je eigen risico | Het eigen risico geldt niet voor zorg uit de aanvullende verzekering |
Verschil dekking basis- en aanvullende zorgverzekering
De dekking van de basisverzekering is vastgelegd in de Zorgverzekeringswet. Dit betekent dat alle zorgverzekeraars dezelfde zorg vergoeden in de basisverzekering. Op onze basisverzekering pagina lees je welke zorg de basisverzekering vergoedt.
Voor aanvullende verzekeringen mogen zorgverzekeraars zelf bepalen wat ze vergoeden. Dit betekent dus ook dat de dekking verschilt per aanvullende verzekering. Zo zijn er aanvullende verzekeringen die 6 fysiotherapiebehandelingen per jaar vergoeden, maar ook aanvullende zorgverzekeringen die 12 of 36 fysiotherapiebehandelingen per jaar vergoeden. Over het algemeen geldt: hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie van de aanvullende verzekering.
Tip! Altijd een passende zorgverzekering bij je zorgwensen? Tijdens je zorgverzekering vergelijken op Geld.nl geef je aan welke zorg je nodig hebt en we tonen je vervolgens alle zorgverzekeringen die minimaal die zorg vergoeden. Per zorgverzekering zie je vervolgens wat er vergoed wordt. Zo vind je altijd een passende en voordelige zorgverzekering voor jouw situatie.
Verschil tussen basis- en aanvullende verzekering in acceptatie
Omdat iedere Nederlander verplicht een basisverzekering moet afsluiten, zijn zorgverzekeraars verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering. Je kan alleen geweigerd worden als een zorgverzekeraar je uit de verzekering heeft gezet, omdat je fraude hebt gepleegd of omdat je de premie langere tijd niet hebt betaald. In alle andere gevallen word je dus altijd geaccepteerd voor de basisverzekering.
Voor aanvullende zorgverzekeringen wordt je vaak ook gewoon geaccepteerd. Alleen als je heel uitgebreide aanvullende zorgverzekeringen kiest voor bijvoorbeeld de tandarts of fysiotherapie, stelt een zorgverzekeraar soms medische vragen om te bepalen of ze willen accepteren als klant. In de zorgvergelijker op Geld.nl zie je van elke zorgverzekering direct of er medische vragen worden gesteld. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.
Verschil tussen een basisverzekering en aanvullende verzekering in eigen risico en eigen bijdragen
Het eigen risico voor de zorgverzekering en de wettelijke eigen bijdragen zijn ook geregeld in de Zorgverzekeringswet en gelden dus alleen voor de basisverzekering. Je betaalt dus alleen voor zorg uit de basisverzekering eigen risico. Verder geldt voor sommige zorg die de basisverzekering vergoedt een wettelijke eigen bijdrage.
Bij aanvullende zorgverzekeringen krijg je dus niet te maken met het eigen risico en eigen bijdragen. Het kan wel voorkomen dat je een deel van je zorgkosten zelf moet betalen, omdat de aanvullende verzekering een maximaal bedrag vergoedt. Als je dan meer kosten maakt, betaalt je het meerdere zelf.