Contact

Verschil eigen risico en eigen bijdrage

Wat is het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico?

Het eigen risico en de eigen bijdrage zijn allebei zorgkosten die je, naast de premie van je zorgverzekering, zelf betaalt. Toch is er een verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage. Het eigen risico is een verplicht bedrag dat iedereen vanaf 18 jaar moet betalen voor zorg uit de basisverzekering. De eigen bijdrage betaal je voor sommige zorg en medicijnen uit de basisverzekering. In dit artikel lees je wat het verschil is tussen het eigen risico en de eigen bijdrage en hoe hoog deze kosten zijn.

Waarvoor betaal je eigen risico en eigen bijdrage?

Gebruik je zorg uit de basisverzekering? Dan betaal je eerst een deel van deze kosten zelf, voordat je zorgverzekering deze vergoedt. Dit heet het eigen risico en is verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg uit de basisverzekering. Onderga je een operatie in het ziekenhuis, dan betaal je van de ziekenhuisrekening het bedrag tot aan je eigen risico zelf. De rest vergoedt je basisverzekering.

De eigen bijdrage betaal je enkel voor sommige zorg, hulpmiddelen en medicijnen uit de basisverzekering. Vaak is dit een vast percentage van de kosten. Je betaalt bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor kraamzorg, een kunstgebit en sommige medicijnen.

Hoogte eigen risico en eigen bijdrage zorgverzekering

Het verplichte eigen risico bedraagt 385 euro per jaar. Als je zorg uit de basisverzekering gebruikt, betaal je dus 385 euro daarvan zelf. Zijn de kosten hoger? Dan vergoedt je zorgverzekering de rest. Je kunt je eigen risico verhogen met maximaal 500 euro. Je betaalt dan een lagere maandpremie, maar komt voor hogere kosten te staan als je toch een keer onverwacht zorg nodig hebt.

Heb je je eigen risico opgemaakt? Dan betaal je geen eigen risico meer in dat jaar. De eigen bijdrage betaal je steeds opnieuw wanneer je bepaalde zorg, medicijnen of hulpmiddelen gebruikt. Hierdoor kan je eigen bijdrage flink in de papieren lopen. Voor de eigen bijdrage geldt geen maximum, behalve voor medicijnen. Voor medicijnen betaal je maximaal 250 euro per jaar aan eigen bijdrage.

Voorbeeld:

Karim breekt tijdens het sporten een been. Dit kost in totaal 1.500 euro aan ziekenhuisbehandelingen. Karim betaalt dus 385 euro aan eigen risico. Daarna blijft er nog 1.115 euro aan kosten over. Deze kosten vergoedt de zorgverzekering van Karim.

Hoeveel eigen bijdrage je betaalt, hangt af van je zorgverzekeraar en of je een aanvullende zorgverzekering hebt of niet. Soms vergoedt je aanvullende verzekering namelijk een deel van de eigen bijdrage. Check daarom altijd bij je zorgverzekeraar hoeveel eigen bijdrage jij betaalt voor bepaalde zorg of medicijnen.

Tip! Eigen risico betaal je altijd. Daar kun je je dus niet tegen verzekeren met een aanvullende zorgverzekering. Een aanvullende zorgverzekering vergoedt de eigen bijdrage soms wel (gedeeltelijk). Gebruik je veel zorg of medicijnen waarvoor je een eigen bijdrage betaalt? Dan is een aanvullende verzekering een goed idee. Ga je zorgverzekering vergelijken om de zorgverzekering te vinden die goed bij jouw situatie past.

Betaal je eerst eigen bijdrage of eigen risico?

Je betaalt eerst de eigen bijdrage en daarna pas het eigen risico. Heb je zorg nodig waarvoor je een eigen bijdrage betaalt? Dan betaal je die dus eerst. Daarna betaal je eigen risico. De kosten die er dan nog overblijven betaalt je zorgverzekeraar.

Voorbeeld: Tiny heeft medicijnen nodig voor haar hoge bloeddruk. De medicijnen kosten 105 euro. Tiny betaalt 26 euro eigen bijdrage voor haar medicijnen. Haar zorgverzekeraar vergoedt de overige 79 euro. Omdat Tiny haar eigen risico voor dat jaar nog niet heeft opgemaakt, betaalt ze de overige 79 euro zelf via het eigen risico.

Op zoek naar de beste én goedkoopste zorgverzekering?Op Geld.nl vergelijk je zorgverzekeringen van het meest complete aanbod verzekeraars in Nederland. Vergelijk en vind direct de goedkoopste zorgverzekering die voldoende vergoedt in jouw situatie.Zorgverzekering vergelijken
;