Contact

Verschil natura- en combinatiepolis

Wat is het verschil tussen een natura- en combinatiepolis?

Het belangrijkste verschil tussen een naturapolis en een combinatiepolis zit hem in de vergoeding die je krijgt voor zorg en of je zelf je zorgverleners kunt kiezen. Een naturapolis vergoedt alleen gecontracteerde zorg. Bij een combinatiepolis mag je voor sommige zorg zelf kiezen, maar moet je voor andere zorg naar een gecontracteerde zorgverlener. In dit artikel lees je wat de verschillen zijn tussen een natura- en een combinatiepolis. Zo weet je meteen welke zorgverzekering het beste bij jouw situatie past.

Verschil in zorgkeuze natura- en combinatiepolis

Zowel de natura- als de combinatiepolis is een basisverzekering. Een naturapolis is een zorgverzekering met een beperkte zorgkeuze. De verzekeraar vergoedt dus alleen gecontracteerde zorg volledig. Vaak maken zorgverzekeraars afspraken met een heleboel verschillende zorgverleners. Ook met een naturapolis is de kans dus groot dat je een gecontracteerde zorgverlener in jouw woonplaats vindt als je zorg nodig hebt.

Een combinatiepolis is een combinatie tussen een natura- en een restitutiepolis. De restitutiepolis is een basisverzekering met vrije zorgkeuze. Met een combinatiepolis kun je sommige zorgverleners zelf kiezen, terwijl de verzekeraar andere soorten zorg alleen vergoedt als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Het grootste verschil tussen een natura- en combinatiepolis is dus het verschil in zorgkeuze.

Heb je een combinatiepolis? Je verzekeraar vergoedt de volgende soorten zorg vaak alleen volledig als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat:

  • Geestelijke gezondheidszorg.
  • Wijkverpleegkunde.
  • In sommige gevallen ook voor fysiotherapie of mondzorg uit de basisverzekering.

Controleer als je een combinatiepolis afsluit dus altijd bij welke soorten zorg je vrije zorgkeuze hebt en bij welke niet.

Let op! Krijg je te maken met spoedeisende zorg, bijvoorbeeld na een ongeval of een acuut medisch probleem? Dan maakt het niet uit of de zorgverleners wel of geen contract hebben met je zorgverzekering. Je krijgt spoedzorg altijd volledig vergoed van je zorgverzekeraar.

Verschil in kosten natura- en combinatiepolis

Een ander verschil tussen een natura- en een combinatiepolis is het kostenplaatje. Vaak is een naturapolis goedkoper. Dit komt doordat de verzekeraar alleen gecontracteerde zorg volledig vergoedt. Andersom is de vergoeding lager bij zorgverleners waarmee de verzekeraar geen contract heeft afgesloten. Verzekerden betalen dus een deel van de niet-gecontracteerde zorg zelf, waardoor de kosten van de naturapolis laag blijven.

Wist je dat: Een naturapolis niet altijd goedkoper hoeft te zijn dan een combinatiepolis? De combinatiepolis van VinkVink is bijvoorbeeld één van de goedkoopste basisverzekeringen in 2023.

Past een natura- of een combinatiepolis het beste bij mij?

Twijfel je of een natura- of een combinatiepolis de beste keuze is in jouw situatie? Ga dan vooral voor jezelf na hoe belangrijk je vrije zorgkeuze vindt. Wil je het liefst je eigen zorgverleners kiezen en de zorg die je nodig hebt volledig vergoed krijgen door de zorgverzekeraar? Dan past een combinatie- of restitutiepolis het beste bij jouw zorgwensen.

Vind je het niet erg om alleen naar gecontracteerde zorgverleners te gaan, of niet-gecontracteerde zorg gedeeltelijk zelf te betalen, in ruil voor een lagere maandpremie? Dan sluit een naturapolis goed aan op jouw situatie.

Zeker weten welke zorgverzekering past bij jou? In onze handige zorgvergelijker geef je eenvoudig aan wat je zorgwensen zijn. Je ziet vervolgens direct welke zorgverzekering het goedkoopst is én het beste bij jouw situatie past. Zo sla je de plank nooit mis.

De goedkoopste én beste zorgverzekering vinden?Op Geld.nl vergelijk je zorgverzekeringen van het grootste aanbod zorgverzekeraars in Nederland. Vergelijk en vind direct de goedkoopste natura- of combinatiepolis die naadloos op jouw zorgwensen aansluit!Zorgverzekering vergelijken
Natura- of combinatiepolis kiezen? Vergelijk, kies & bespaar!
;