Zorgverzekering

Restitutie of natura

Restitutie of natura, wat is het verschil?

Wil je een zorgverzekering afsluiten, dan heb je de keuze uit een naturapolis en een restitutiepolis. De belangrijkste verschillen tussen deze twee zijn hoe vrij je bent om zélf je eigen zorgverleners te kiezen, het declareren van zorgkosten en de hoogte van de zorgpremie.

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis kies je altijd zelf naar welke arts, therapeut of ziekenhuis je gaat. Dit heeft geen invloed op de vergoeding die je krijgt. Je betaalt bij een restitutiepolis de rekening van je zorgverlener soms wel eerst zelf. Vervolgens krijgt je achteraf het geld terug van je zorgverzekeraar. 

Tip!
 Verzekeringen vergelijken? Je herkent restitutiepolissen aan het groene vinkje bij ‘Vrije zorgkeuze’ in onze zorgvergelijker.

Naturapolis

Bij een naturapolis maakt de verzekeraar afspraken met een aantal zorgverleners. Alleen bij deze gecontracteerde zorgverleners krijg je de volledige vergoeding, zoals die geldt voor jouw verzekering. Ga je naar een andere arts of een ander ziekenhuis? Dan vergoedt de verzekeraar vaak maar 50 tot 80 procent. Door de beperkte vrije zorgkeuze is een naturapolis altijd goedkoper dan een restitutiepolis bij dezelfde verzekeraar.

Tip! Laat je niet afschrikken door een naturapolis! Bij de meeste naturaverzekeringen heeft de verzekeraar met heel veel zorgverleners afspraken gemaakt. Hierdoor kun je bijna altijd wel bij de zorgverlener van je keuze terecht. In de zorggids op de website van je zorgverzekeraar, vind je of je dokter, therapeut of ziekenhuis een contract heeft met de verzekeraar. 

Combinatie van natura- en restitutiepolis

Naast restitutie- en naturapolissen bieden sommige zorgverzekeraars ook combinatiepolissen aan. Bij deze zorgverzekeringen mag je voor sommige zorg, bijvoorbeeld fysiotherapie, zelf je zorgverleners kiezen. Maar voor andere zorgsoorten werkt de verzekeraar met gecontracteerde zorg, bijvoorbeeld voor bepaalde operaties.

Restitutie of naturapolis kiezen?Vergelijk dan eerst online het grootste aanbod zorgverzekeringen op dekking en premie. Zo weet je zeker dat je de best passende zorgverzekering vindt met de laagste premie. Zorgverzekering vergelijken 2021
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten