Contact

Verschil natura en restitutie

Wat is het verschil tussen een natura en restitutie zorgverzekering?

Als je een basisverzekering afsluit, heb je vaak de keuze uit twee polissen: een natura- of een restitutiepolis. Het grootste verschil tussen een natura en restitutie zorgverzekering is de vrije zorgkeuze die je hebt. Met een restitutiepolis bepaal je zelf naar welke zorgaanbieder je gaat, zonder dat dit invloed heeft op de vergoeding vanuit de verzekeraar. Met een naturapolis vergoedt je zorgverzekeraar alleen zorg van gecontracteerde zorgverleners volledig. In dit artikel lees je wat precies de verschillen zijn tussen een natura- en restitutiepolis én welke zorgverzekering het best bij jouw situatie past.

Verschil natura en restitutie bij niet-gecontracteerde zorg

Zorgverzekeraars maken afspraken met zorgaanbieders, bijvoorbeeld over de prijzen van bepaalde behandelingen en over de kwaliteit van de zorg. Dit wordt ook wel gecontracteerde zorg genoemd. Hierdoor houden verzekeraars de zorg betaalbaar. Bij een natura zorgverzekering vergoedt je zorgverzekeraar alleen zorg van zorgverleners waarmee ze een contract hebben afgesloten.

Wil je met je naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je meestal maar 75 tot 80 procent van de kosten vergoed. In een enkel geval krijg je soms helemaal geen vergoeding. Bijvoorbeeld als je voor medicijnen of behandelingen naar een andere zorgverlener gaat dan je zorgverlener aanwijst. Dit komt vooral voor bij de goedkoopste naturapolissen, ook wel bekend als de budgetpolis.

Heb je een restitutie zorgverzekering? Dan heb je vrije zorgkeuze. Je kiest zelf naar welk ziekenhuis of welke behandelaar je gaat. Let op: hier zijn wel grenzen aan. Kies je voor een zorgaanbieder die veel duurder is dan wat andere zorgverleners voor tarief rekenen, dan vergoedt je verzekeraar mogelijk niet het volledige bedrag.

Verschil natura en restitutie bij declareren

De mate van vrije zorgkeuze is niet het enige verschil tussen een natura en restitutie zorgverzekering. Soms is er ook een verschil in hoe je gemaakte zorgkosten declareert. Ga je naar een zorgverlener waarmee jouw zorgverzekering afspraken heeft gemaakt? Dan dient deze de rekening rechtstreeks in bij je verzekeraar. Je hoeft dan niet eerst zelf de rekening te betalen. Bij een naturapolis werkt dit bijna altijd zo.

Als je met een restitutiepolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, moet je de rekening soms eerst zelf voorschieten. Vervolgens declareer je de rekening bij je zorgverzekeraar. De kosten krijg je later terug van je verzekeraar. Gelukkig komt dit in de praktijk bijna nooit voor. Hoge rekeningen van bijvoorbeeld het ziekenhuis worden vrijwel altijd direct naar je zorgverzekeraar gestuurd.

Verschil premie natura en restitutie

Wil je een goedkope zorgverzekering? Een naturapolis is vrijwel altijd goedkoper dan een restitutiepolis. Zorgverzekeraars maken veel afspraken met zorgaanbieders, waardoor je ook met een naturapolis eigenlijk altijd een goede zorgverlener bij jou in de buurt vindt. Een naturapolis is zeker het overwegen waard als je wilt besparen op je zorgverzekering.

Controleer wel altijd van tevoren of de zorgverleners van jouw keuze een contract hebben met je zorgverzekeraar. Dit doe je snel en eenvoudig met onze handige zorgvergelijker.

Middenweg tussen natura en restitutie?

Kun je alleen kiezen tussen een natura en een restitutie zorgverzekering? Nee. Er is ook nog een middenweg: de combinatiepolis. Hierbij heb je voor sommige zorg vrije zorgkeuze zonder dat dit invloed heeft op de vergoeding van je zorgkosten. Voor andere zorg ben je aangewezen op gecontracteerde zorgverleners. Kies je voor een combinatiepolis? Controleer dan altijd goed voor welke zorg je naar gecontracteerde zorgverleners moet.

Natura of restitutie zorgverzekering: wat past bij mij?

Benieuwd welke zorgverzekering bij jou past, een natura of restitutie zorgverzekering? Ga bij jezelf na wat je echt belangrijk vindt. Wil je zelf bepalen naar welke arts, therapeut of ziekenhuis je gaat, zonder dat je vergoeding lager wordt? Dan past een restitutiepolis het beste bij je.

Maakt het je niet uit om aangewezen te zijn op gecontracteerde zorgaanbieders? Of weet je zeker dat de zorgverleners van jouw keuze een contract hebben met de verzekeraar? Dan is een naturapolis voor jou een prima keuze. Zo kun je bovendien besparen op de kosten voor je zorgverzekering.

Tip! Precies weten welke zorgverzekering naadloos aansluit op jouw situatie en zorgwensen? Ga je zorgverzekering vergelijken op Geld.nl en vind direct de zorgverzekering die het beste bij je past.

Zorgverzekeringen vergelijken

Overstappen natura of restitutie zorgverzekering

Heb je nu een restitutie zorgverzekering en wil je overstappen naar een naturapolis om op je zorgpremie te besparen? Of wil je juist meer vrije zorgkeuze en je natura zorgverzekering inruilen voor een restitutie zorgverzekering? Lees hier waar je op moet letten als je wilt overstappen van zorgverzekering.

Verschil natura en restitutie: de feiten op een rij

We zetten alle verschillen tussen een natura- en een restitutiepolis nog eens overzichtelijk voor je op een rij:

  • Het grootste verschil tussen een natura- en een restitutiepolis is de mate van vrije zorgkeuze die je hebt. Een natura zorgverzekering vergoedt alleen zorg bij gecontracteerde zorgverleners volledig. Met een restitutiepolis bepaal je zelf naar welke zorgaanbieder je gaat.
  • Heb je een natura zorgverzekering? Dan stuurt je zorgverlener de rekening van je behandeling(en) meestal rechtstreeks naar je zorgverzekeraar. Bij een restitutiepolis komt het in een enkel geval voor dat je de rekening zelf moet declareren. Je betaalt de rekening dan eerst zelf.
  • Een naturapolis is vaak fors goedkoper dan een restitutiepolis.
  • Overweeg je een naturapolis? Kijk dan altijd eerst of de zorgverleners van jouw keuze gecontracteerd zijn door de zorgverzekeraar.
  • Veel zorgaanbieders maken afspraken met zorgverzekeraars. Ook met een natura zorgverzekering is er vrijwel altijd wel een geschikte zorgverlener bij jou in de buurt te vinden.
  • Hecht je veel waarde aan vrije zorgkeuze? Dan is een restitutiepolis precies wat je zoekt. Wil je vooral besparen op je premie én vind je het prima om naar gecontracteerde zorgverleners te gaan? Dan is een naturapolis precies wat je zoekt.
Natura of restitutie zorgverzekering kiezen?Op Geld.nl vergelijk je online het grootste aanbod zorgverzekeringen op dekking en premie. Zo vind je direct de zorgverzekering die het beste past bij jouw zorgwensen én bespaar je tot wel 591 euro per jaar op je premie! Zorgverzekering vergelijken 2024
Natura- of restitutiepolis kiezen? Vergelijk, kies & bespaar!