Wat is het voorkeursbeleid voor medicijnen?
Elke zorgverzekeraar heeft een voorkeursbeleid voor medicijnen. In dit voorkeursbeleid staat per type medicijn welk merk je zorgverzekering vergoedt. Meestal is dat het goedkoopste merk. Op de website van je zorgverzekeraar vind je een lijst met voorkeursgeneesmiddelen. Daarin staat precies welk merk de zorgverzekeraar vergoedt voor jouw medicijnen.
Hoe werkt het voorkeursbeleid voor medicijnen?
De overheid bepaalt in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) welke medicijnen zorgverzekeraars moeten vergoeden vanuit de basisverzekering. Bij veel medicijnen zijn er meerdere fabrikanten die het medicijn produceren. Zorgverzekeraars mogen dan zelf bepalen welk merk ze vergoeden. De verschillende merken van (nagenoeg) hetzelfde medicijn verschillen in prijs. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, geven de zorgverzekeraars meestal de voorkeur aan het goedkoopste merk. Alleen dat merk vergoeden ze volledig.
Als je arts een medicijn voorschrijft, staat op het recept welke werkzame stof je nodig hebt. De apotheek kiest vervolgens welk merk van dit medicijn ze je meegeven. Elke zorgverzekeraar geeft aan de apotheken door welk merk hun voorkeur heeft. Zo zorgt de apotheek dat je het merk medicijnen krijgt dat volledig vergoed wordt. Je moet wel je eigen risico betalen, als je dat nog niet volledig hebt gebruikt, en soms betaal je een eigen bijdrage.
Goed om te weten! Bij sommige zorgverzekeraars hoef je geen eigen risico te betalen voor medicijnen uit het voorkeursbeleid. Dat scheelt je dus nog extra in de kosten. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering zie je of dit ook voor jouw zorgverzekeraar geldt.
Vergoeding medicijnen buiten het voorkeursbeleid
Wil je een ander merk medicijnen dan wat in het voorkeursbeleid van je zorgverzekeraar staat? Dan betaal je de kosten (deels) zelf.
Het kan natuurlijk voorkomen dat het voorkeursmerk voor jou niet goed werkt. Je arts kan een medische verklaring afgeven als je per se een ander merk medicijnen moet krijgen, omdat een bepaalde samenstelling, dosering of manier van toedienen voor jou noodzakelijk is. Als je zo’n medische verklaring hebt, betaal je geen extra kosten voor het medicijn.
Er zijn ook medicijnen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) waarvan er maar één variant bestaat of waarvoor zorgverzekeraars geen voorkeursbeleid hebben. In dit geval zorgt je apotheek dat je het juiste medicijn meekrijgt. De kosten voor het medicijn worden vergoed door je basisverzekering.
Voorkeursbeleid medicijnen en medicijntekort
Het komt de laatste jaren steeds vaker voor dat bepaalde medicijnen niet leverbaar zijn. Als je bij de apotheek komt en het voorkeursmiddel van je zorgverzekeraar is niet op voorraad, dan kijkt de apotheker welk ander merk je kunt meekrijgen. In dat geval krijg je de medicijnen gewoon op dezelfde manier vergoed als het voorkeursmiddel.