Contact

Vrije zorgkeuze

Wat is vrije zorgkeuze?

Vrije zorgkeuze betekent dat je zelf bepaalt naar welke zorgverlener je gaat, zonder dat dit invloed heeft op de vergoeding van je zorgverzekering. Een basisverzekering met vrije zorgkeuze wordt ook wel een restitutiepolis genoemd. In dit artikel lees je precies wat vrije zorgkeuze voor jou betekent

Hoe werkt vrije zorgkeuze bij je zorgverzekering?

Nederlandse zorgverzekeraars maken voortdurend afspraken met zorgverleners. Onder meer over de kwaliteit en de prijzen van de verschillende behandelingen. Dit noemen we gecontracteerde zorg. Heb je een zorgverzekering met vrije zorgkeuze en ga je naar een zorgverlener waarmee je verzekeraar geen contract heeft? Dan vergoedt je zorgverzekeraar meestal toch de volledige behandeling. Je moet wel je eigen risico en eventuele wettelijke eigen bijdragen betalen.

Uitzondering op vrije zorgkeuze

Heb je een zorgverzekering met vrije zorgkeuze en ga je naar een zorgverlener die buitengewoon hoge kosten rekent? Je zorgverzekeraar vergoedt dan meestal niet de hele rekening.

Zorgaanbieders mogen de kosten niet onnodig hoog maken. Daarom stelt de overheid voor een aantal behandelingen jaarlijks een wettelijk maximaal tarief vast. Heeft jouw zorgverzekeraar geen afspraken gemaakt met je zorgaanbieder? Dan vergoedt de zorgverzekeraar maximaal het wettelijk maximaal tarief.

Als er geen wettelijk maximaal tarief voor jouw behandeling is vastgesteld, vergoedt een restitutiepolis het marktconforme tarief. Dat houdt in dat het tarief in lijn is met dat wat andere zorgverleners gemiddeld hanteren voor dezelfde behandeling.

Heeft mijn zorgverzekering vrije keuze?

Zorgverzekeringen met vrije zorgkeuze heten restitutiepolissen. Zorgverzekeraars vermelden altijd op hun website welk type polis hun basisverzekering is. Daarnaast vind je in dit artikel een overzicht van zorgverzekeringen met restitutiepolissen.

Tip! Zorgverzekeringen met vrije zorgkeuze vergelijken? In onze zorgvergelijker kun je eenvoudig aangeven dat je een restitutiepolis zoekt. Je vindt dan direct de voordeligste zorgverzekeringen met vrije zorgkeuze.

Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgverzekering met vrije keuze ziekenhuis of niet?

Misschien vraag je je af: waarom zou iemand voor een zorgverzekering zonder vrije zorgkeuze kiezen? De belangrijkste reden is dat een zorgverzekering met vrije zorgkeuze vaak duurder is dan bijvoorbeeld een naturapolis, waarbij je alleen bij gecontracteerde zorgverleners een volledige vergoeding krijgt.

Bovendien zijn bij naturapolissen meestal ook heel veel ziekenhuizen en andere zorgverleners aangesloten. De kans is groot dat je ook met een naturapolis gewoon naar alle zorgaanbieders van je keuze kunt. Controleer altijd of jouw zorgverleners een contract hebben met je zorgverzekeraar. Zo bepaal je eenvoudig of de naturapolis voor jou voldoende is of dat een polis met vrije zorgkeuze beter bij je past.

Tijdens het verzekeringen vergelijken op Geld.nl kun je van elke zorgverzekering opzoeken of jouw zorgverleners zijn gecontracteerd. Zo bepaal je direct welke zorgverzekering het beste bij je past.

Zorgverzekering met vrije zorgkeuze en aanvullende verzekering

Misschien heb je naast je basisverzekering met vrije zorgkeuze ook een aanvullende zorgverzekering nodig. Dit is het geval als je zorg gebruikt die de basisverzekering niet (volledig) vergoedt. Denk aan extra fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of tandzorg. Een aanvullende verzekering of tandartsverzekering zijn aanvullingen op de basisverzekering. Of je nu een restitutiepolis of een naturapolis hebt: check altijd even of een aanvullende verzekering voor jou nodig is.

Op zoek naar de beste zorgverzekering voor jouw zorgwensen?Op Geld.nl vergelijk je zorgverzekeringen van het grootste aanbod van zorgverzekeraars in Nederland. Zo vind je altijd de beste zorgverzekering met of zonder vrije zorgkeuze die bij je zorgwensen past. Zo bespaar je tot wel 591 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken
Zorgverzekering met vrije zorgkeuze kiezen? Vergelijk, kies & bespaar!