Zorgverzekering

Vrijwillig eigen risico

Hoe werkt het vrijwillig eigen risico?

Iedereen in Nederland die 18 jaar of ouder is, moet verplicht een basisverzekering voor ziektekosten afsluiten. Bij deze zorgverzekering heeft iedereen een wettelijk verplicht eigen risico. Het eigen risico is een verplicht deel dat je zelf betaalt als je zorgkosten maakt uit de basisverzekering. Daarnaast heb je de mogelijkheid om dit eigen risico uit te breiden. Dit heet vrijwillig eigen risico. Een vrijwillig eigen risico zorgt dat je verzekeringspremie daalt, maar dat je eventuele zorgkosten wel voor een groter deel zelf betaalt.

Hoe werkt vrijwillig eigen risico?

Naast het verplicht eigen risico van 385 euro heb je de keuze uit een vrijwillig eigen risico van 100, 200, 300, 400 of 500 euro kiezen. In ruil voor het verhogen van je eigen risico krijg je dus een korting op de zorgpremie van je basisverzekering. Hoe hoger je eigen risico, hoe meer korting je krijgt. De korting loopt op tot wel 300 euro per jaar als je het eigen risico verhoogt met 500 euro.

Let op: Een hoog vrijwillig eigen risico levert wel een aardige korting op de premie op, maar hier heb je alleen iets aan als je ook zeker weet dat je de eventuele kosten van het eigen risico kunt betalen.

Vrijwillig eigen risico tussentijds aanpassen?

Aan het eind van elk jaar, tussen half november en eind december, heb je de mogelijkheid om je vrijwillig eigen risico aan te passen. Buiten deze periode je vrijwillig eigen risico aanpassen is bij de meeste zorgverzekeraars niet mogelijk. Maar dit check je voor de zekerheid in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.

Tip! In het artikel 'Wat valt er onder eigen risico?' lees je op welke zorg het eigen risico van toepassing is en welke zorg is uitgesloten.

Bespaar op je zorgverzekering!Vergelijk het grootste aanbod zorgverzekeringen online en kies de best passende met de laagste premie. Zo bespaar je tot wel 300 euro per jaar op je zorgverzekering! Zorgverzekering vergelijken