Contact

Wanneer wordt zorgverzekering afgeschreven?

Wanneer wordt zorgverzekering afgeschreven?

Betaal je je zorgverzekering per maand? Meestal schrijft de zorgverzekeraar de zorgpremie aan het einde van de maand af van je bankrekening. De exacte betaaldatum verschilt per zorgverzekeraar. Bij sommige verzekeraars mag je de afschrijfdatum zelf kiezen. In dit artikel lees je precies wanneer de zorgverzekering wordt afgeschreven

Wanneer zorgverzekering betalen?

Of je de zorgverzekering per jaar of per maand betaalt, bepaal je zelf. Betaal je jouw zorgverzekering per jaar? Dan betaal je de premie meestal aan het einde van december of in het begin van januari voor het hele jaar vooruit. Let op: dit verschilt per verzekeraar.

Tip! Wil je zelf bepalen op welke datum de premie van je zorgverzekering afgeschreven wordt? Bij sommige zorgverzekeraars mag je zelf de datum kiezen. Check van tevoren of dat mogelijk is bij de zorgverzekeraar van jouw keuze. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Overzicht afschrijving zorgverzekering

In het onderstaande overzicht zie je precies wanneer de verschillende zorgverzekeraars de zorgpremie van je rekening afschrijven.

ZorgverzekeraarMaandbetaling januariMaandbetaling daarnaJaarbetaling
Anderzorg2e week januari29e van de maand (februari 28e) / eerstvolgende werkdag.2e week januari
BewuztEind decemberRond de 26e van de maandEind december
CZ1e week januariMaandelijks afschrijfmoment kun je zelf kiezen via MijnCZ.29 december / 1e week januari (afhankelijk van wanneer je je keuze doorgeeft)
CZdirect1e week januariMaandelijks afschrijfmoment kun je zelf kiezen via MijnCZ29 december / 1e week januari (afhankelijk van wanneer je je keuze doorgeeft)
De FrieslandStandaard rond de 1e van de maand, is te wijzigen in je online omgevingStandaard rond de 1e van de maand, is te wijzigen in je online omgeving1e werkdag januari
Ditzo23 januari1e werkdag van de maand23 januari (eerder zelf overmaken is mogelijk)
DSW2e week januariEerste van de maand2e week januari
FBTOIn de eerste helft van januariKun je zelf kiezen tijdens het afsluiten van de verzekering en wijzigingen via je online omgevingKun je zelf kiezen tijdens het afsluiten van de verzekering en wijzigingen via je online omgeving
HEMA2e week januari29e van de maand (februari 28e) / eerstvolgende werkdag.2e week januari
InterpolisRond 1 januariStandaard rond de 1e van de maand, is te wijzigen in je online omgevingRond 1 januari
InTwente2e week januariEerste van de maand2e week januari
IZAEind decemberAan het einde van de maandEind december

IZZ Zorgverzekeraar

Eind decemberVGZ rond de 27e van de maand, bij CZ eigen keuze (1e, 8e, 15e, of 24e van de maand)Eind december
Jaaah!Eind december29e van de maand (februari 28e)Eind december
Just1e week januariMaandelijks afschrijfmoment kun je zelf kiezen via MijnCZ.1e week januari
Menzis2e week januari29e van de maand (februari 28e) / eerstvolgende werkdag2e week januari
Nationale-NederlandenKun je zelf kiezen via je online omgevingKun je zelf kiezen via je online omgeving31 december (als je je keuze uiterlijk 19 december doorgeeft)
OHRARond 1 januariRond de 1e van de maandNiet mogelijk
ONVZLaatste werkdag decemberLaatste werkdag van de maandLaatste werkdag december
ProLifeKun je zelf kiezen tijdens het afsluiten van de verzekering en wijzigingen via je online omgeving.Kun je zelf kiezen tijdens het afsluiten van de verzekering en wijzigingen via je online omgeving.Eind december
Salland1e week januariEerste van de maandNiet mogelijk
Stad Holland2e week januariEerste van de maand2e week januari
Student Goed VerzekerdKun je zelf kiezen tijdens het afsluiten van de verzekering en wijzigingen via je online omgeving.Kun je zelf kiezen tijdens het afsluiten van de verzekering en wijzigingen via je online omgeving.Eind december
UMCEind decemberRond de 27e van de maandEind december
UnitedConsumersEind decemberRond de 27e van de maandEind december
UnivéEind decemberRond de 27e van de maandEind december
VGZEind decemberRond de 27e van de maandEind december
VvAAEind december29e van de maand (februari 28e)Eind december
ZEKUR.nlEind decemberRond de 27e van de maandEind december / half januari (afhankelijk van het moment van afsluiten)
ZieZoKun je zelf kiezen tijdens het afsluiten van de verzekering en wijzigingen via je online omgevingKun je zelf kiezen tijdens het afsluiten van de verzekering en wijzigingen via je online omgevingEind december
Zilveren KruisKun je zelf kiezen tijdens het afsluiten van de verzekering en wijzigingen via je online omgevingKun je zelf kiezen tijdens het afsluiten van de verzekering en wijzigingen via je online omgevingEind december
Zorg en ZekerheidEind decemberLaatste werkdag van de maand (kun je zelf aanpassen in je online omgeving)Eind december

Zorgverzekering betaaldatum januari

Veel zorgverzekeraars schrijven de zorgpremie voor januari op een ander moment af dan de premie voor de andere maanden. Je kunt namelijk tot 31 december overstappen van zorgverzekering. Daarom schrijft de zorgverzekeraar begin januari de premie voor de maand januari pas af. Eind januari betaal je ook de premie voor de maand februari.

In januari wordt er in totaal dus twee keer zorgpremie van je rekening afgeschreven. Dat is natuurlijk veel geld, maar daar staat tegenover dat je bij veel zorgverzekeraars in december helemaal geen zorgpremie betaalt.

Let op! Er zijn ook zorgverzekeraars die de premie voor januari al in december van je rekening schrijven. Stap je over van zorgverzekeraar en is de premie voor januari al door je oude zorgverzekeraar afgeschreven? Je krijgt het geld later teruggestort op je rekening. Je betaalt in januari dan ook direct de maandpremie aan je nieuwe zorgverzekeraar.

Wanneer aanvullende verzekering afgeschreven?

Heb je een aanvullende zorgverzekering of een tandartsverzekering? Je zorgverzekeraar schrijft aanvullende verzekeringen niet apart af. Het bedrag wordt dus op dezelfde datum geïncasseerd als je basisverzekering.

Wanneer wordt zorgverzekering afgeschreven bij jaarbetaling?

Betaal je de zorgverzekering per jaar? Dan schrijft je zorgverzekeraar in één keer de zorgpremie voor het hele jaar af. Omdat je de zorgverzekering altijd vooruit betaalt, wordt het bedrag eind december of begin januari afgeschreven.

Ook in dit geval kan het voorkomen dat je vorige zorgverzekeraar de premie van je zorgverzekering al heeft afgeschreven in december, terwijl je in januari ook de jaarpremie aan je nieuwe zorgverzekeraar moet betalen. Ook dan krijg je de afgeschreven premie van je oude zorgverzekeraar teruggestort op je bankrekening.

Tip! Misschien wil je de zorgverzekering per jaar al in december betalen, zodat je op 1 januari minder spaargeld op je rekening hebt staan. Op 1 januari peilt de Belastingdienst namelijk hoeveel vermogen je hebt en hoeveel belasting je daarover moet betalen. Schrijft jouw zorgverzekeraar de jaarpremie standaard pas in januari af? Dan kun je de premie het beste in december zelf overmaken. Neem contact op met je zorgverzekeraar om te vragen hoe je dit doet.

Oude zorgverzekering schrijft geld af

Ben je overgestapt van zorgverzekeraar, maar schrijft je ouder zorgverzekeraar nog geld af? Dit kan om verschillende redenen gebeuren. Bijvoorbeeld omdat je overstap nog niet is verwerkt op het moment dat de oude verzekeraar de premie afschrijft. Je krijgt in dat geval alsnog de teveel betaalde premie terug zodra de overstap is verwerkt. Kun je daar niet op wachten? Neem contact op met de verzekeraar en vraag of ze het geld eerder terugstorten.

Heb je in de looptijd van je oude verzekering zorgkosten gemaakt? Dan zal je oude zorgverzekeraar deze kosten nog bij je declareren. Zorgverleners hebben namelijk een paar maanden de tijd om de rekening in te dienen bij je zorgverzekeraar. Onderga je bijvoorbeeld in november een operatie? Het kan zijn dat het ziekenhuis in januari van het jaar daarop alsnog een rekening hiervoor indient bij je oude zorgverzekeraar. Als je over die rekening nog eigen risico of een eigen bijdrage moet betalen, schrijft je oude zorgverzekeraar die nog af.

Waarom is mijn zorgverzekering nog niet afgeschreven?

Heeft je huidige zorgverzekeraar de zorgpremie niet afgeschreven op de verwachte datum? Neem contact op met je zorgverzekeraar. Die kan je vertellen of de premie later wordt afgeschreven of dat er iets is misgegaan. Stond er bijvoorbeeld niet genoeg geld op de rekening toen de zorgverzekering wilde afschrijven? Dan krijg je een betaalverzoek om de premie alsnog zelf over te maken.

Tip! Komt het vaker voor dat je zorgverzekering niet wordt afgeschreven omdat er niet genoeg geld op je rekening stond? Tijdens het verzekeringen vergelijken zie je direct of je zorgverzekering goedkoper kan. Gebruik onze handige zorgvergelijker om de goedkoopste zorgverzekering 2024 te vinden die past bij je zorgwensen

Betaal niet te veel voor je zorgverzekering!Je zorgverzekering kan goedkoper! Vergelijk op Geld.nl zorgverzekeringen van het grootste aanbod verzekeraars in Nederland. Zo vind je altijd de voordeligste zorgverzekering die naadloos op je zorgwensen aansluit! Zorgverzekering 2024 vergelijken
;