Contact

Wat is een ziektekostenverzekering?

Wat is een ziektekostenverzekering?

Een ziektekostenverzekering of zorgverzekering is een verzekering die de meeste belangrijke zorgkosten vergoedt. Denk aan een bezoekje aan de huisarts, een behandeling in het ziekenhuis of medicijnen die je arts of specialist voorschrijft. Een ziektekostenverzekering is verplicht voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar. In dit artikel lees je wat een ziektekostenverzekering is en welke ziektekostenverzekering het beste bij jouw situatie past.

Hoe werkt een ziektekostenverzekering?

Ga je een ziektekostenverzekering afsluiten? In Nederland is iedereen vanaf 18 jaar verplicht om minimaal een basisverzekering te hebben. De basisverzekering vergoedt de meest noodzakelijke zorg die je nodig hebt, bijvoorbeeld een bezoekje aan de huisarts, een onderzoek door een medisch specialist of een operatie in het ziekenhuis.

Naast de basisverzekering kun je kiezen voor een aanvullende verzekering. Een aanvullende ziektekostenverzekering vergoedt medische kosten die niet in het basispakket zitten. Denk aan extra fysiotherapie, brillen of lenzen, alternatieve geneeswijzen of behandelingen bij de tandarts of orthodontist. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht.

Is elke ziektekostenverzekering hetzelfde?

Zorgverzekeraars bieden verschillende soorten ziektekostenverzekeringen aan. Wat de basisverzekering vergoedt, is wettelijk bepaald. Elke basis ziektekostenverzekering vergoedt dus dezelfde zorg. Er zit wel verschil in bij welke zorgverleners je terecht kunt voor medische zorg.

Je hebt de keuze uit de volgende polissen:

  • Restitutiepolis: Een restitutiepolis is een ziektekostenverzekering met vrije zorgkeuze. Je bepaalt zelf naar welke zorgverlener je gaat voor medische zorg, zonder dat dit invloed heeft op de vergoeding die je van de zorgverzekeraar krijgt.
  • Naturapolis: Met een naturapolis vergoedt je zorgverzekeraar medische behandelingen alleen volledig, als je naar een zorgverlener gaat waar de verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Dit heet ook wel gecontracteerde zorg. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan betaal je (een deel van) de kosten zelf.
  • Combinatiepolis: Met een combinatiepolis vergoedt je zorgverzekeraar sommige zorg alleen (volledig) als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Voor andere soorten zorg mag je naar een zorgverlener waarmee je zorgverzekeraar geen contract heeft. Het is dus een combinatie tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Lees hier meer over het verschil tussen een naturapolis en een combinatiepolis.
  • Budgetpolis: Een budgetpolis is de allergoedkoopste ziektekostenverzekering. Met een budgetpolis kun je naar een beperkt aantal zorgverleners. Ga je toch naar een andere zorgverlener, dan betaal je (een deel van) de kosten zelf. Je regelt je zorg- en verzekeringszaken vooral in de online omgeving van de zorgverzekeraar. Zo houden verzekeraars de kosten van een budget ziektekostenverzekering laag.

Ziektekostenverzekering afsluiten? Hier let je op!

Word je 18 jaar of ga je van zorgverzekering overstappen? Dan kies je zelf een (nieuwe) ziektekostenverzekering uit. We hebben een handige checklist voor je samengesteld, zodat je precies weet waar je op moet letten als je een ziektekostenverzekering gaat afsluiten.

  • Denk na over je zorgwensen: Je ziektekostenverzekering moet goed passen bij je situatie en je zorgwensen. Heb je genoeg aan een basisverzekering, of heb je aanvullende zorgwensen zoals alternatieve geneeswijzen, een bril of lenzen, extra fysiotherapie of dure tandartsbehandelingen? Dan kan een aanvullende ziektekostenverzekering of een tandartsverzekering in jouw situatie verstandig zijn. Of misschien ligt er een gezinsuitbreiding in de planning en heb je behoefte aan een goede zorgverzekering voor zwangeren.
  • Let op de premie van je ziektekostenverzekering: De premieverschillen tussen zorgverzekeraars zijn groot. Ben je op zoek naar een ziektekostenverzekeraar? Ga dan altijd zorgverzekeringen vergelijken en vind direct de beste én goedkoopste zorgverzekering voor jouw situatie.
  • Vergelijk jaarlijks je ziektekostenverzekering: Jij verandert, net zoals je situatie en zorgwensen. Misschien heb je volgend jaar andere zorgbehoeften dan nu. In onze handige zorgvergelijker geef je elk jaar eenvoudig aan welke zorg je nodig hebt. Je ziet dan meteen welke ziektekostenverzekering het goedkoopst is én naadloos aansluit op jouw zorgwensen.
Vind de beste én goedkoopste zorgverzekering
Vind de beste én de goedkoopste ziektekostenverzekering!
Op Geld.nl vergelijk je ziektekostenverzekeringen van het grootste aanbod zorgverzekeraars van Nederland. Vergelijk en vind direct de goedkoopste ziektekostenverzekering voor jouw situatie.
Zorgverzekering vergelijken
;